Rock Hudson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rock Hudson
Életrajzi adatok
Születési név Roy Harold Scherer
Művésznév Roy Fitzgerald
Született 1925. november 17.
Winnetka, Illinois
Elhunyt 1985. október 2. (59 évesen)
Beverly Hills, Kalifornia
Sírhely Forest Lawn Cemetery
Házastársa Phyllis Gates (1955 – 1958)
Pályafutása
Iskolái New Trier High School
Aktív évek 19481985
Műfajok western
További díjakcsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán (Los Angeles (California, USA), Hollywood Boulevard, Rock Hudson -- 2012 -- 4974.jpg)

Rock Hudson IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Rock Hudson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rock Hudson (eredeti nevén Roy Harold Scherer) (Winnetka, Illinois, 1925. november 17.Beverly Hills, Kalifornia, 1985. október 2.) négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész. Az 1960-as, 1970-es évek férfiideálja volt. Rejtegette homoszexualitását, amire csak nem sokkal AIDS okozta halála előtt derült fény.

Élete[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

A Michigan tó partján fekvő Winnetkában született, Chicagótól északkeletre. Apja, idősebb Roy Scherer autószerelőként dolgozott, anyja az ír gyökerekkel rendelkező Katherine Wood volt, aki meghatározó szerepet töltött be a család életében. Roy szüleinek egyetlen gyermeke volt. Az 1929-es gazdasági válságban apja elhagyta családját kaliforniai munka reményében. 1934-ben az anyja elvált apjától és alig egy évre rá újra férjhez ment Wallace „Wally” Fitzgeraldhoz. Az új férj és mostohaapa korábban a tengerészetnél dolgozott. Szerette az italt és meglehetősen erőszakos természetű volt, emiatt nemigen kapott munkát, egy ipari telepen lapátolt szenet. A fiút nemcsak érzelmileg de fizikailag is bántalmazta.

Roy Fitzgerald 1935-ben újságkihordásba kezdett. A 30-as évek végén Roy anyja két helyen dolgozott, hogy fenntartsa családját. Hétköznaponként telefonos operátor volt, hétvégenként pedig a Teatro de Lagóban dolgozott jegyszedőként. Roy így került először kapcsolatba a filmes világgal. Amikor 1937-ben bemutatták a Hurrikán (The Hurricane) című filmet, Dorothy Lamour és Jon Hall főszereplésével, akkor döntött úgy, hogy ő is színész lesz.

1939-ben kezdte meg tanulmányait a winettkai New Trier középiskolában. A 15 éves fiú 180 cm magas volt és feltűnően jóképű, a lányok körberajongták. 1943-ban beállt tengerésznek: az S.S. Lew Wallace nevű hajón teljesített szolgálatot. A következő két évben a Fülöp-szigeteki Samaron állomásozott, ahol repülőszerelőként szolgált. 1946-ban kitüntetéssel távozott a katonaságtól és visszatért Winettkába.

Színészi pályája[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

1947-ben Kaliforniába utazott, hogy színészként dolgozhasson; meglehetősen furcsa módot választott arra, hogy felfedezzék; nap mint nap filmstúdiók előtt álldogált és „pózolt”. Közben porszívóügynökként dolgozott, majd kamionsofőrnek állt. Egyik útja során felfigyelt a Los Angelestől 30 km-re lévő Long Beach-i homoszexuális közösségre (Villa Riviera). Itt ismerkedett meg a korábban a szórakoztatóiparban dolgozó Kenneth G. Hodge-dzsal, aki az ügynöke lett. Új nevet találtak ki. Beköltöztek Hollywood Hillsre.

Egy partin ismerkedett meg Henry Willsonnal, aki nemsokára átvette az ügynöki szerepet.

Első szerepei[szerkesztés]

1948 elején Willson bemutatta Rockot Raoul Walshnak. 1948-ban bemutatott Fighter Squadron című háborús drámában kapott aprócska szerepet Robert Stack és Edmond O’Brien mellett. A szerep eljátszásához nem színészi kvalitásit mérlegelte a rendező hanem Hudson megnyerő kinézetét. A film egy másik szereplője Jack Larson szerint annyira zavarban volt, hogy az ajtón sem tudott rendesen bejönni, szövegét sem tudta tisztességgel elmondani, újra és újra, összesen 38-szor kellett felvenni a jelenetet.[1] A nem túl szerencsés debütálás elkeserítette az ifjú színészt de nem adta fel és elkezdett színi órákat venni.

A Universal stúdió 1949-ben heti 125 $-os fizetéssel szerződtette, majd a Peggy (1950) és a The Desert Hawk (1950) című filmekben tűnt fel először nagyobb szerepekben. Ezekben az időkben is tovább képezte magát, dráma-tánc-és beszédórákat vett. Az ötvenes évek elején kis szerepeket kapott 11 filmben. Ezek a filmek nem tartoznak legjobbjai közé. Ilyen filmek voltak a I Was a Shoplifter (1950), a Tomahawk (1951), a Bright Victory (1951), a Taza, vagy a Son of Cochise (1954).

Az áttörés[szerkesztés]

1952-ben a Folyó mentén című filmben vállalt szerepet. Az igazi áttörés csak egy év múlva következett be, amikor is főszerepet kapott a Nagyszerű rögeszme (Magnificent Obsession) című filmben. Az 1954-ben bemutatott alkotás az év egyik legnagyobb bevételét produkálta. Hudson nagyszerűen formálta meg a romantikus hős, Bob Merrick figuráját. A film hatalmas sikere után a Universal megemelte fizetését, a korábbi heti 125 $-ről, 1250 $-ra.

Hudsont 1955-ben felkérést kapott az Óriás (Giant) című film eljátszására, amelyben többek között James Dean és Elizabeth Taylor volt a partnere. Rock egy erős, de halk szavú texasi farmert alakított, aki beleszeret a Liz Taylor által alakított déli szépségbe. A filmet 1956-ban mutatták be és Hudson alakítását Oscar-díjra jelölték.

1957-ben a Búcsú a fegyverektől című filmben játszott. Később ezt élete legrosszabb választásának tartotta.

1959-ben, a Párnacsaták (Pillow Talk) című filmben Doris Day volt a partnere. A film nagy siker lett. A Jer vissza, szerelmem! (Lover Come Back) című 1961-es filmben újra együtt álltak a kamerák elé. Hudson egy nőcsábászt játszott, akinek úgy kellett tenni a női főszereplő előtt, mintha tapasztalatlan és félénk lenne. Egy heteroszexuális férfit alakított, aki úgy tesz, mintha meleg lenne, hogy elnyerje a kívánt nő kegyét, mindezt úgy, hogy a való életben a színész homoszexuális volt.

1960-ban, megalapította saját filmes cégét. Olyan sikerekre és ezzel együtt vagyonra tett szert, amiből szép házat vehetett magának. 12 évnyi együttműködés után szakított ügynökével, Henry Willsonnal.

1961-ben Kirk Douglas partnere volt az Az utolsó napnyugta (The Last Sunset) című filmben.

Leszállóágban[szerkesztés]

1966-ban végre drámai szerepet játszhatott. Ez John Frankenheimer Második lehetőség című filmjében Antiochus „Tony” Wilson szerepe volt, aki a plasztikai sebészetnek köszönhetően lehetőséget kap egy másik életre. A filmet a cannes-i bemutatóján a nézők kifütyülték. A film sikertelensége megtörte Hudson karrierjét. 1968-ban elvállalta Blake Edwards rendező Darling Lili c. zenés filmjének egyik főszerepét, partnernője Julie Andrews lett. A film egy első világháborús szerelmi történet volt.

1970-ben a McMillan & Wife című tévésorozatban egy San Franciscó-i nyomozót alakított. A sorozat nagy siker volt. Főszerepet kapott Michael Anderson rendező 1980-as tévé-minisorozatában, a Marsbéli krónikákban, amely Ray Bradbury világhírű regénye alapján készült.[2]

A mozivásznon az 1980-ban készült A kristálytükör meghasadt c. Agatha Christie-krimiben szerepelt, majd visszatért a televíziózáshoz. Egy új sorozatban újra detektívet alakított (The Devlin Connection). Az egész filmipart érintő sztrájk miatt azonban a sorozat középszerű lett és hatalmasat bukott, mindössze 13 részt élt meg.

A karrierje és egészsége is mélypontra jutott, a napi 3 doboz cigaretta, a sok alkohol és a nehéz ételek miatt állandóan mellkasi fájdalmai voltak, végül bypass műtétet kellett végrehajtani rajta 1981 novemberében.

Utolsó évei[szerkesztés]

Rock Hudson a Reagan házaspárral

Ügynöke szerepet szerzett Hudsonnak a A nagykövet (The Ambassador) című 1984-es filmben. Az izraeli forgatások alatt a színész sokat gyengélkedett. Az orvos megállapította, hogy AIDS-es. Hudson nem hitte el, hogy halálos beteg. Az ivással és cigarettázással sem hagyott fel, így immunrendszere még jobban legyengült. 1984-ben Las Vegasba utazott a Két legyet egy csapásra (The Vegas Strip War) című film forgatására. A filmben Sharon Stone volt a partnere.

Utána Párizsban kezeltette magát. A kezelés azonban legyengítette szervezetét. A három hónapos kezelést nem várta végig a Dinasztia (Dynasty) című szappanopera miatt. A Dinasztiában egy lótenyésztőt alakított, ám memóriája és testi frissessége már a múlté volt.

1985-ben Doris Day felkérte, hogy szerepeljen talk-showjában. Hudson ekkor már csak árnyéka volt egykori önmagának, a színésznő ezt látva kérte, hogy kezeltesse magát. Hudson júliusban Párizsba repült, de már túl késő volt. Párizsban rosszul lett, szállodája halljában elájult és kórházba került. 1985. július 25-én hozták nyilvánosságra egész életén át rejtegetett titkát és betegségét. 1985 júniusában visszarepült az Egyesült Államokba és befeküdt a Los Angeles-i USLA kórházba. Augusztusban visszatért coldwateri otthonába, ahol október 2-án elhunyt. A színészt a Grand View Memorial Parkban hamvasztották el, hamvait a Csendes-óceánba szórták.

Magánélete[szerkesztés]

Pályája a Nagyszerű rögeszme után egyre feljebb ívelt, magazinok címlapjain szerepelt, rajongói levelek ezreit kapta és így egyre nehezebb volt titokban tartani homoszexualitását. A Confidental című pletykalap felfedte, hogy Rock Hudson homoszexuális. Willson megbízásából az újságírót félholtra verték, aki erre odaadta a bizonyítékokat, amit azonnal elégettek.

Ezután az ügynök, Willson azt tanácsolta, hogy a további botrányok elkerülése érdekében Hudson nősüljön meg. A feleség Hudson titkárnője, Phyllis Gates lett. A házasságkötésre 1955. november 9-én került sor. A házasság kezdeti időszaka után a férfi napokra eltűnt, durva és erőszakos volt fizikailag is.

Miközben Hudson a Búcsú a fegyverektől című filmet forgatta, felesége hepatitisszel került kórházba. Ezután nem sokkal vált számára is nyilvánvalóvá, hogy férje meleg. 1958-ban beadta a válókeresetet. A válás után az asszonyból sikeres lakberendező lett.

Események halála után[szerkesztés]

Egy hónappal Hudson halála után Marc Christian a színész 14 millió dolláros birtokát követelte a bíróságtól kártérítésként, arra hivatkozva, hogy szexuális kapcsolata volt Hudsonnal anélkül, hogy betegségéről tudott volna. 3 év múlva született ítélet, amelyben Marc Christiannek odaítélték Hudson 14 millió dollár értékű birtokát, valamint ezen felül 21,75 millió kártérítést is megítéltek a férfinak. Fellebbezés után a legfelsőbb bíróság a pénzbeli kártérítés összegét 5,5 millió dollárra csökkentette, elfogultságra hivatkozva.

Díjai[szerkesztés]

Rock Hudson csillaga a Hollywoodi hírességek sétányán

Jelölés, Legjobb színész, Óriás, 1956

Legjobb színész 1959, 1960, 1961 (megosztva Tony Curtissel) és 1963

Filmjei[szerkesztés]

  • Óriás 1956 (Benedict szerepében)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Man Who Invented Rock Hudson: The Pretty Boys and Dirty Deals of Henry Willson by Robert Hofler, Carroll & Graf, 2005, pp. 163-164
  2. Marsbéli krónikák (1980) az Internet Movie Database oldalon (angolul)

Források[szerkesztés]

  • Bret, David: Rock Hudson (London, 2006)
  • Clark, Tom, Kleiner, Richard: Rock Hudson, Friend of Mine. (New York, 1990)
  • Gates, Phyllis; Thomas, Bob: My Husband, Rock Hudson (Garden City, 1987)
  • Hudson, Rock; Davidson, Sara: Rock Hudson: His Story (New York, 1986)
  • Ragland, Shannon P.: The Thin Thirty (Louisville, 2007)

További információ[szerkesztés]

Commons:Category:Rock Hudson
A Wikimédia Commons tartalmaz Rock Hudson témájú médiaállományokat.