Polüphémosz (küklópsz)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polüphémosz
Jacob Jordaens festménye: Odüsszeusz Polüphémosz barlangjában
Jacob Jordaens festménye: Odüsszeusz Polüphémosz barlangjában
ÉlettársaGalateia
Gyermekei
SzüleiThoósza
Poszeidón
A Wikimédia Commons tartalmaz Polüphémosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Polüphémosz (görögül: Πολύφημος, Polyphēmos) küklópsz a görög mitológiában. Poszeidón és egy nimfa, név szerint Thoósza fia.

Története[szerkesztés]

Fiatalon beleszeretett a Néreiszek egyikébe, Galateiába. A tengeri nimfa azonban elutasította, ezért Polüphémosz megölte a lány kedvesét, Akiszt. Később a Trójából hazatérő Odüsszeusszal gyűlt meg a baja. A szigeten kiszálló hős tizenkét társával betévedt a küklópsz barlangjába, aki hazatértekor azonnal megevett két hajóst, majd másnap még négyet. Odüsszeusz a Maróntól kapott borral itatta le az óriást, majd kihegyezett bottal kiszúrta annak egyetlen szemét, és a juhok hasába kapaszkodva kiszökött társaival a barlangból. Polüphémosz apjához könyörgött bosszúért. Poszeidon – aki már amúgy is haragudott Odüsszeuszra –, sokat megtett azért, hogy a hős ne juthasson vissza Ithakába.

Irodalmi feldolgozás[szerkesztés]

Megvakításának történetét Homérosz írja le az Odüsszeia című eposzban, míg a Galateiával és Akisszal történő események Ovidius Átváltozások című művében szerepelnek. Panaszos, szerelmes énekét Theokritosz adja elő, némi komikus színezetességgel.

Művészeti ábrázolásai[szerkesztés]

Az ókorban[szerkesztés]

Az ókori vázaképeken (egy kivételével) a megvakítása szerepel.

Az újkorban[szerkesztés]

Több festő (Carracci, Rubens, Tiepolo, Fuseli) is megfestette alakját. Változatosan szerepel a festményeken a megvakított, vagy a féltékenykedő óriás.

Források[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap