Titánok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A titánok bukása, Rubens festménye

A titánok és titaniszok a görög mitológiában Gaia és Uranosz első tizenkét gyermeke, az istenek második nemzedéke. A hat fiútestvér, azaz a titánok, név szerint Ókeanosz, Koiosz, Kriosz, Hüperión, Iapetosz és Kronosz, illetve a hat lánytestvér, azaz a titaniszok, név szerint Téthüsz, Rheia, Themisz, Mnémoszüné, Phoibé és Theia. Egyes források megemlítenek egy hetedik titaniszt, Diónét, Theia ikertestvérét. A titánok és titaniszok kezdetben az őserő megtestesítői, később találmányaik által az emberiség jótevői. Fiatalabb testvéreik a küklopszok és a hekatonkheirek. A titánok rangját utódaik örökölhették.

Történetük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Uranosz olyannyira nem kedvelte legfiatalabb gyermekeit, a három küklopszot és a három hekatonkheirt, hogy a Tartarosz mélyére vetette őket. Emiatt Gaia rábeszélésére a legifjabb titán Kronosz, bosszúból Uranoszt megcsonkította és hatalmától megfosztotta, s ezáltal a főhatalmat megkaparintotta. Testvéreit az Alvilágból ugyan kiszabadította, de rövidesen – gigantikus erejüktől megrettenve – azokat oda ismét bezárta. Miután feleségül vette Rheiát, születendő gyermekeiket sorban lenyelte, nehogy anyja jóslata beteljesedjen, miszerint saját gyermeke fogja a tróntól megfosztani. Rheiának mégis sikerült egy gyermekét, Zeuszt megmentenie, s egy távoli helyen felnevelnie, aki apját egy óriási küzdelemben, a titanomakhiaban, vagyis a Titánok harcában legyőzte, s ezáltal a főisteni hatalmat megszerezte, s büntetésképpen a titánokat a Tartaroszba zárta – kivéve azokat, akik a harctól tartózkodtak, illetve az ő oldalán harcoltak – s onnan csak hatalma megszilárdítása után engedte ki őket.


Megjegyzés: Hésziodosz szerint a küklopszok és a hekatonkheirek Uranosz és Gaia legfiatalabb gyermekei voltak, Apollodórosz szerint viszont a legidősebbek. Ezenkívül szerinte csak a küklopszokat taszította Uranosz az Alvilágba.

Második generációs titánok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ókeanosz és Téthüsz leszármazottai Aszia, Sztüx, Élektra, Dórisz, Eurünomé, Amphitrité és Métisz

Koiosz és Phoibé lányai Aszteria és Létó

Hüperión és Theia utódai Éósz, Héliosz és Szeléné

Kreiosz és Eurübia fiai Asztraiosz, Pallasz és Perszész

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ókori lexikon I–VI. Szerk. Pecz Vilmos. Budapest: Franklin Társulat. 1904.  

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Titánok témájú médiaállományokat.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap