Peridot (ásvány)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Peridot szócikkből átirányítva)
Peridot
Általános adatok
Névváltozatokkrizolit
Kémiai névvas-magnézium-szilikát
Képlet(Mg, Fe)2SiO4
Kristályrendszerrombos
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzilikátásványok
AlosztályNezoszilikátok
CsoportOlivincsoport
Azonosítás
Megjelenésprizmatikus, zömök rombos kristályok és kerek lencsék
Színsárga, sárgászöldtől az olivinzöldön át a barnásig
Porszínfehér, színtelen
Fényüvegfényű
Átlátszóságátlátszó, áttetsző
Keménység6,5-7
Hasadás
Töréskagylós
Sűrűség3,2-4,3 g/cm³
A Wikimédia Commons tartalmaz Peridot témájú médiaállományokat.

A peridot vagy krizolit a szilikátásványok közé tartozó olivinsor ásványainak zöld színű drágakőváltozata. Összetétele közelebb áll a forsterithez, mint a fayalithoz, azaz valamelyest több benne a magnézium, mint a vas.

Etimológiája[szerkesztés]

A peridot kifejezés valószínűleg az arab ’’faridat’’ szóból származik, melynek jelentése "ékkő". A krizolit a görög ’’krüszosz’’ "arany" és a ’’lithosz’’ "kő" szavakból származtatható.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

A peridot egyike azon kevés drágaköveknek, melyeknél az előforduló szín csak egy színt jelent: alapvetően ez az olajzöld szín. Zöld színének intenzitása azonban attól függ, hogy mennyi vasat tartalmaz a kristály szerkezete. Így az egyes peridot drágakövek színe a sárga-zöld színűtől kezdődően az olajbogyó színűn át a zöld, barnás-zöld színig változhat. A legértékesebbnek a sötét, olajzöld színváltozat tekinthető.[1][2]

Összetéveszthető más drágakövekkel[szerkesztés]

Néha előfordul, hogy a smaragddal és egyéb zöld drágakövekkel összetévesztik. George Frederick Kunz neves etimológus hívta fel a figyelmet[3] arra, hogy számos egyházi kincsben szerepel tévesen peridot smaragd helyett. Nevezetesen Németországban, a kölni dómban őrzött "Háromkirályok" kincs készítői is valószínűleg összetéveszthették a peridotot a smaragddal.

Előfordulása[szerkesztés]

Földtani előfordulás[szerkesztés]

A peridot gyakori ásvány a magmatikus kőzetekben. Gyakran fordul elő mafikus és ultramafikus kőzetekben, illetve lehet találkozni vele a megszilárdult lávában valamint a köpeny peridotit kőzeteiben is.

Előfordulás gyakorisága[szerkesztés]

Az olivincsoportba tartozó ásványok általában igen sokfelé fellelhetőek és rendszerint gyakoriak, de a drágakő minőségű peridot nagyon ritka.

Lelőhelyek[szerkesztés]

A peridotot bányásszák Ausztráliában, Brazíliában, Dél-Afrikában, az Amerikai Egyesült Államokban (a következő szövetségi államokban: Észak-Karolina, az arizonai San Carlos térsége, Hawaii, Nevada és Új-Mexikó), Kenyában, Kínában, Mexikóban, Minmarban, Norvégiában, Pakisztánban, Srí Lankán, Szaúd-Arábiában, Tanzániában.[4] Magyarországon a bazalthegyekben a Medves-fennsíkon és a Tapolcai-medencében fordul elő.[5]

Egyiptom[szerkesztés]

Számos antik ékszerben lévő peridot származik az ókori Egyiptomból. A 18. század végén és a 19. század elején sok egyiptomi lelet és ornamentika esett áldozatul ama pusztításnak, melynek során a kinyert drágaköveket ékszerekben használták fel újra. Kutatások feltárták, hogy az antik ékszerekben található ékkövek túlnyomó többsége egyiptomi, de a bánya azaz az eredeti lelőhely ahonnan az egyiptomi peridotok származnak még továbbra is ismeretlen.[6]

Meteoritok[szerkesztés]

Néhány esetben peridot kristályokat sikerült kinyerni pallazit meteoritokból. Egy híres pallazit meteoritot 2008 áprilisában árverésre bocsátottak 3 000 000 dollár kikiáltási áron a Bonhams aukciós ház kínálatában, de az eladatlan maradt. A peridot az egyetlen drágakő, mely meteoritokban gyakran felbukkan, mint kőzetalkotó.[7]

Peridot kristályok egy pallazit meteoritba zárva.

Rekordok[szerkesztés]

A legnagyobb csiszolt peridot egy 310 karátos (62 grammos) kő, amely jelenleg a Smithsonian Intézetben van kiállítva (Washington, DC).

Gyógyító hatása[szerkesztés]

A spiritualitást elfogadók szerint a kő elfeledteti a gondokat és tisztító hatást tulajdonítanak neki. Van olyan nézet, hogy csillapítja a féltékenységet, a sértődöttséget és a haragot. Állítólag elősegíti a szövetek regenerálódását, erősíti az anyagcserét és a bőrre jótékony hatást gyakorol.[4][8]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Peridot (magyar nyelven). fatumjewels.hu. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 30.)
  2. peridot (magyar nyelven). ekszervilag.hu. (Hozzáférés: 2011. június 30.)
  3. Kunz, Gems and Precious Stones, on Peridot (angol nyelven). farlang.com. [2013. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 30.)
  4. a b Krizolit (magyar nyelven). ekszer-gyemant.hu. [2011. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 1.)
  5. SION 12 ALAPKÖVE (magyar nyelven). entersion.blogspot.com. (Hozzáférés: 2011. július 1.)
  6. Church, Peridot Chapter (angol nyelven). farlang.com. (Hozzáférés: 2011. június 30.)
  7. Fukang Meteorite (angol nyelven). farlang.com. (Hozzáférés: 2011. június 30.)
  8. Krizolit (magyar nyelven). Női portál. (Hozzáférés: 2011. július 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Peridot című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Peridot (magyar nyelven). dragako-biblia.atw.hu. (Hozzáférés: 2011. június 30.)
  • Peridot (angol nyelven). gemstone.org. [2011. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 30.)