Molibdenit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Molibdenit
Általános adatok
Kémiai névmolibdén-szulfid
KépletMoS2
Kristályrendszerhexagonális
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzulfid- és rokon ásványok
Alosztály1:2 típusú fém-szulfidok és rokonaik
CsoportMolibdenitcsoport
Azonosítás
Megjelenésvékony lemezek és táblás kristályok
Színólomszürke
Porszínszürke, néha zöldes
Fényfémfényű
Átlátszóságopak
Keménység1,0-1,5
Hasadás{0001} irányban tökéletes
Töréskagylós
Sűrűség4,7-5,0 g/cm³
Különleges tulajdonságzsíros tapintású
A Wikimédia Commons tartalmaz Molibdenit témájú médiaállományokat.

A molibdenit a szulfidásványok közé tartozó ásványfaj. Hatszöges (hexagonális) rendszerben kristályosodik, kristályai laposan táblás lemezkék, gyakori az ikerkristályosodás. Nevének eredete a görög molübdosz= ólom szóra vezethető vissza. Tiszta állapotban fontos ipari nyersanyag, kenőanyagok gyártásában hasznosítják. Könnyen téveszthető a grafittal, de színe annál világosabb, rendkívül lágy ásvány.

Kémiai összetétele:

Keletkezése[szerkesztés]

Magas hőmérsékletű hidrotermás folyamatokban képződik, gránitpegmatitokban (nagyszemcséjű) és más mélységi vulkanikus kőzetekben alkotóelegyként is megtalálható. Jellemző a telérképződés érceiben kísérő ásványként.

Hasonló ásványok: grafit, galenit, hematit, ilmenit és a nagyágit

Előfordulásai[szerkesztés]

Németország területén az Érc-hegységben és a Harz-hegységben. Ausztria területén Karintiában. Csehországban Horni Slavkov közelében. Svédország és Norvégia területén több előfordulása ismeretes. Oroszország Bajkálon-túli területein valamint a Kaukázusban. Jelentős előfordulások vannak Japán és Dél-Korea egyes vidékein. Ausztrália Queensland szövetségi államban. Az Amerikai Egyesült Államok Washington, és Colorado szövetségi államaiban. Kanadában Quebec tartományban vannak feltárt telepei.

Kísérő ásványok: arzenopirit, kassziterit, kvarc, magnetit, pirit, szfalerit és a volframit.

A Velencei-hegységben Nadap melletti gránit tartalmaz molibdenit foltokat, Sukoró közelében az Ördög-hegy térségében bányászatát is folytatták. ugyancsak Sukoró térségében a Gécsi-hegy és a Meleg-hegy tömegében jelentős feldúsulása található, melyet bányásztak is. Pákozd térségében a Retezi-lejtősaknával nyitották meg a molibdenitben gazdag ércesedést és termelést is folytattak. Baranya vármegyében Erdősmecske kőbányájában hintett ércesedése található. Nagybörzsöny közelében előforduló érctelérekben található kísérő ásványként. Recsken a Lahóca-bánya területén és a nagyobb mélységben megkutatott és feltárt porfíros ércesedés is jelentős molobdenit tartalommal rendelkezik. Kővágószőlős közelében a homokköves formációjú ércesedésben mutatták ki jelenlétét. Fertőrákos határában folytatott érckutatásoknál különítettek el molibdenitet.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Molybdenite
A Wikimédia Commons tartalmaz Molibdenit témájú médiaállományokat.
  • Bognár László: Ásványhatározó. Gondolat Kiadó. 1987.
  • Koch Sándor: Magyarország ásványai. Akadémiai Kiadó. 1985.
  • Simon and Schuster's: Rock and minerals. Milano. 1978.
  • Walter Schumann: Minerals of the World. New York.. 1992.
  • http://webmineral.com