Hungarosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hungarosaurus
Evolúciós időszak: 85,8–83,5 Ma
kréta
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Ankylosauria
Család: Nodosauridae
Nem: Hungarosaurus
Ősi, 2005
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hungarosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hungarosaurus témájú kategóriát.

Hungarosaurus

A Hungarosaurus (jelentése 'magyarországi gyík' a latin Hungaria 'Magyarország' és a görög σαυρος / szaurosz 'gyík' szavak összetételéből) a dinoszauruszok Ankylosauria alrendjének Nodosauridae családjába tartozó nem, amely a késő kréta időszakban élt a mai Magyarország területén. Maradványai a Bakonyból kerültek elő 2000-ben, egy Iharkút és Németbánya közti bauxitbányából. Egyetlen ismert faja a Hungarosaurus tormai, melyet Dr. Torma András után neveztek el.

A Hungarosaurus négy lábon járt, és a testét több száz páncélelem borította. A kifejlett példányok hossza mintegy 4 méter lehetett. A többi nodosauridához hasonlóan növényevő volt.

Felfedezés[szerkesztés]

Fosszilis maradványait a csehbányai formáció santoni emeletből (85,8-83,5 millió évvel ezelőttről) származó üledékes kőzete őrizte meg, amely főleg homokos agyagból és homokkőből (egy egykori ártér, illetve folyómeder hordalékából) áll. A holotípust alkotó maradványok a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében találhatók (MTM 2007.26.1–2007.26.34, 2007.89.1, 2007.89.2 leltári számokkal jelölve). Ennek a részleges csontváznak mintegy 450 csontja őrződött meg, ezek tekintélyes része páncélelem. Négy további részleges csontvázat fedeztek fel, teljes koponya azonban még nem került elő, de a csontvázak részeként, illetve különálló koponyaelemek alapján a koponya hossza 32-36 centiméterre becsülhető. Jelenleg ez a legteljesebb ismert európai, késő kréta időszaki ankylosauria.

Az Ankylosauria alrendágba tartozó maradványokat már a 19. századtól találtak Európában, a Hungarosaurus előtt Angliában, Ausztriában, Románia nyugati részén, Franciaországban és Spanyolország északi részén.

Osztályozás[szerkesztés]

A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a Hungarosaurus valamivel fejlettebb, mint a szintén európai területen előkerült Struthiosaurus (egy másik nodosaurida), de kezdetlegesebb, mint az észak-amerikai nodosaurida formák, a Silvisaurus, Sauropelta és a Pawpawsaurus. Ezt a kladisztikai analízis is alátámasztotta, ami szerint a Nodosauridae család bazális tagja.

Források[szerkesztés]

  • Ősi, Attila (2005. 06). „Hungarosaurus tormai, a new ankylosaur (Dinosauria) from the Upper Cretaceous of Hungary” (PDF). Journal of Vertebrate Paleontology 25 (2), 370–383. o. [2011. szeptember 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 22.)  
  • Ősi, Attila, Magyar, János, Rosta, Károly, & Vickaryous, Matthew (2021). Cranial ornamentation in the Late Cretaceous nodosaurid ankylosaur Hungarosaurus. PeerJ, 9, e11010.
  • Ősi, A., Botfalvai, G., Albert, G., & Hajdu, Z. (2019). The dirty dozen: taxonomical and taphonomical overview of a unique ankylosaurian (Dinosauria: Ornithischia) assemblage from the Santonian Iharkút locality, Hungary. Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments, 99(2), 195-240.

További információk[szerkesztés]