Carcharocles angustidens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carcharocles angustidens
Evolúciós időszak: Oligocén - kora miocén, 33–22 Ma
Az egyik foga Dél-Karolinából
Az egyik foga Dél-Karolinából
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Heringcápa-alakúak (Lamniformes)
Család: Otodontidae / Heringcápafélék (Lamnidae)
Nem: Carcharocles / Carcharodon
Faj: C. angustidens
Tudományos név
Carcharocles auriculatus/Carcharodon angustidens
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Carcharocles angustidens témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Carcharocles angustidens témájú kategóriát.

A Carcharocles angustidens vagy Carcharodon angustidens Agassiz, 1843 a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának heringcápa-alakúak (Lamniformes) rendjébe, ezen belül a fosszilis Otodontidae vagy a recens heringcápafélék (Lamnidae) családjába tartozó faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Carcharocles angustidens az oligocén során, valamint a kora miocén korszak idején élt, körülbelül 33-22 millió évvel ezelőtt.[1] Az úgynevezett „óriásfogú cápák” egyike. A hatalmas óriásfogú cápa (C. megalodon) egyik ősének vélik. Épp úgy, mint a híres utódja esetében, a szóban forgó cápának sem ismert a pontos neme; míg sokan az 1923-ban megalkotott Carcharocles nembe helyezik, addig a faj első leírója, Louis Agassiz svájci paleontológus és biológus szerint, valamint az újabb 2001-ben felfedezett maradványok alapján - M. D. Gottfried és R. Ewan Fordyce által-, ez a cápa inkább a Carcharodon nembe tartozik. A rendszertani besorolásáról folyó viták még nem értek véget.

Létezésének idején, a Föld számos tengerében előfordult. Maradványait, melyek főleg fogakból és csigolyaközepekből, ritkán porccsontokból állnak, megtalálták Észak- és Dél-Amerikában, Európában, Afrikában, Új-Zélandon, Japánban, Ausztráliában és Máltán.[2]

A legjobban megmaradt példány Új-Zélandról származik és 26 millió évesre van becsülve. Ez a maradvány 165 fogból és 35 csigolyaközépből tevődik össze.[2] A fogai háromszög alakúak, oldalaikon kis kiemelkedésekkel; a fogak vágófelülete mindenhol fűrészes és éles. A fog hegyétől az egyik foggyökér széléig 9,87 centiméter van, míg a csigolyaközép átmérője, körülbelül 1,10 centiméter; ezekből az adatokból, a kutatók körülbelül 9,3 méteresnek vélik az új-zélandi példányt. Azonban erről nagyobb példányokról is érkeztek beszámolók.[3]

A C. angustidens fogazatának a fogképlete a következő: .

Feltételezések szerint, ennek a cápának a Carcharocles auriculatus az őse.

Korának egyik csúcsragadozója volt, és meglehet, hogy pingvinekkel, halakkal, delfinfélékkel és sziláscetekkel táplálkozott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Renz, Mark. Megalodon: Hunting the Hunter. PaleoPress, 26–30. o. (2002). ISBN 0-9719477-0-8 
  2. a b Gottfried M.D., Fordyce R.E (2001). „An associated specimen of Carcharodon angustidens (Chondrichthyes, Lamnidae) from the Late Oligocene of New Zealand, with comments on Carcharodon interrelationships”. Journal of Vertebrate Paleontology 21 (4), 730–739. o. DOI:[0730:AASOCA2.0.CO;2 10.1671/0272-4634(2001)021[0730:AASOCA]2.0.CO;2].  
  3. 'C. angustidens fossils from Black River Fossils. [2016. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 5.)

Források[szerkesztés]

  • Glikman, L.S., 1980.. Evolution of Cretaceous and Caenozoic Lamnoid Sharks:3-247, pls.1-33. Moscow.
  • Jordan, D.S. & Hannibal, H., 1923. Fossil Sharks and Rays of the Pacific Slope of North America. Bulletin of the Southern California Academy of Sciences, 22:27-63, plates 1-9.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carcharocles angustidens című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]