2SZ5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2SZ5 Giacint–SZ
152 mm-es önjáró löveg a szentpétervári tüzérségi múzeumban
152 mm-es önjáró löveg a szentpétervári tüzérségi múzeumban

Típusönjáró löveg
Fejlesztő ország Szovjetunió
Általános tulajdonságok
Személyzet5 fő (további két fő a lőszerszállító járműben)
Hosszúság8,33 m
Szélesség3,25 m
Magasság2,76 m
Tömeg28,2 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat30 mm
Elsődleges fegyverzet2A37 típusú 152 mm-es löveg
Másodlagos fegyverzet7,62 mm-es PKT géppuska
Műszaki adatok
MotorB–59 dízelmotor
Teljesítmény520 LE (388 kW)
Felfüggesztéstorziós rugók
Sebesség60 km/h
Hatótávolság500 km
A Wikimédia Commons tartalmaz 2SZ5 Giacint–SZ témájú médiaállományokat.

A 2SZ5 Giacint–SZ (orosz betűkkel: 2С5 Гиацинт-С, magyarul jácint) egy szovjet-orosz 152 mm-es önjáró löveg, melyet 1968-tól kezdődően fejlesztettek párhuzamosan a 2A36 Giacint–B vontatott tüzérségi löveggel. 1976-ban lépett szolgálatba a szovjet hadseregben, gyártása az 1990-es évek elejéig folyt. A löveget a szovjet tüzérdandárokban és hadosztályokban alkalmazták.

Leírás[szerkesztés]

A fő löveg a jármű hátsó részén kapott helyet. A motort és a sebességváltót a jármű elejének jobb oldalába építették, mellettük bal oldalt alakították ki a vezetői pozíciót. A parancsnoki torony közvetlenül a vezető mögött található. A középső részt a három további személyzet és a muníció számára rendezték be.

A páncéltestet hegesztett páncéllemezekből készítették, amely hatékonyan védte a személyzetet kézifegyverek lövedékeitől, tüzérségi gránátok és aknák repeszeitől. A homlokpáncélzat 30 mm vastag, nagy fokban döntött, így a kisebb kaliberű géppuskák lövedékeinek is ellenáll. Tüzelés közben a személyzet a járművön kívül helyezkedik el, és mindössze a tüzért védi egy kisebb lövegpajzs.

A 2SZ5 fő fegyverzete egy 152 mm-es 2A37 Giacint–SZ löveg. A löveg tervezete hasonló, mint a 2A36 lövegé. A lövegcső 54 kaliber hosszúságú, a csőszájnál egy többkamrás csőszájfékkel. A hátrarúgást hidro-pneumatikus csillapítókkal csökkentik. A löveget a függőleges síkban -2,5° – +58°-os magassági szögtartományban, a vízszintes síkban a hossztengelytől mindkét irányban 15°-os oldalszög-tartományban lehet irányozni.

D7256–45 mechanikus irányzékot szereltek be hozzá, PG–1M panoráma és OPCSM–91A optikai irányzékkal.

A löveget hidraulikus emelővel és automatikus töltőberendezéssel töltik be. A 2A37 löveg tűzgyorsasága percenként 5-6 lövedék. A járműre stabilizáló talpakat is szereltek előre és hátulra, melyek segítik a pontosabb lövések leadását is.

A járművet menetre felkészítés során a löveget vízszintes helyzetben rögzítik, a stabilizáló talpakat pedig felemelik. A 2SZ5 tűzkésszé tétele 3 percet vesz igénybe, menetre felkészítése ugyancsak három percig tart.

Az önjáró löveghez ugyanazokat az osztott lőszereket használják, mint a vontatott 2A36 löveghez. Ezek repesz-romboló, kumultatív, páncéltörő és ködgránátok. A hatékony lőtávolság egy átlagos OF–29 repesz-romboló lövedékkel (súlya 46 kg) 28,4 kilométer, egy OF–9 aktív reagálású lövedékkel több, mint 33 kilométer.

Egyes források szerint a Giacint képes egy speciális tervezésű 0,1-2 kilotonnás erejű nukleáris töltet kilövésére is.

Lehetőség van 30 darab lövedék tárolására a járművön belül, illetve további 60 darab lövedék szállítására egy speciális töltő-szállító járművön. A jármű belsejében a tölteteket függőleges helyzetben tárolják egy erre a célra kifejlesztett eszközben.

A jármű kiegészítő fegyverzete egy 7,62 mm-es PKT géppuska, melyet a parancsnoki torony elejében helyeztek el. A géppuskát földi és légi célok elleni védelemre használják. A géppuska lőszerjavadalmazása 1500 darab töltény. Lehetőség van a géppuskát távirányítással is használni. A géppuskán kívül lehet még Igla vagy Strela típusú vállról indítható légvédelmi rakétákat is alkalmazni.

A jármű alváza a Krug légvédelmi rakétakomplexum alvázán alapul. A 2SZ5 meghajtásáról egy 520 lóerős B–59 12 hengeres vízhűtéses dízelmotor gondoskodik.

A lánctalpak oldalanként hat duplázott futógörgőből, egy láncmeghajtó kerékből, egy láncfeszítő kerékből és négy visszafutó-lánctámasztó görgőből állnak. A futógörgők külön-külön torziós rugókkal vannak felfüggesztve, melyekhez hidraulikus lengéscsillapítókat is szereltek. A motor az elülső láncmeghajtó kerekeket hajtja meg.

A Giacint légi úton szállítható, elfér egy közepes szállító repülőgép rakterében.

Felszerelése a következőkből áll: tűzoltó felszerelés, belső kommunikációs és rádió berendezések. Ezen felül ellátták ABV-fegyverek elleni védelemmel, infravörös éjszakai felszereléssel.

Egyéb adatok[szerkesztés]

  • Mászóképesség: 60°
  • Lépcsőmászó képesség: 0,7 m
  • Árokáthidaló képesség: 3 m
  • Gázlóképesség: 1 m

Rendszeresítő országok[szerkesztés]

A 2SZ5 löveget a szovjet hadseregben és a Varsói szerződés néhány országában alkalmazták. Ezen kívül Finnországnak exportálták.

Jelenlegi üzemeltetők[szerkesztés]

 Fehéroroszország – 120 darab
 Finnország – 18 darab 152 TELAK 91 jelöléssel
 Oroszország

  • Szárazföldi erők – 399 darab (ezen kívül 500 darab raktáron)
  • Haditengerészet – 170 darab (ezen kívül néhány darab raktáron)

 Ukrajna – 24 darab

Korábbi üzemeltetők[szerkesztés]

 Szovjetunió - átadta az utódállamoknak

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:2S5 Giatsint-S
A Wikimédia Commons tartalmaz 2SZ5 témájú médiaállományokat.