Ugrás a tartalomhoz

Zsófia magyar királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsófia magyar királyné
Született11. század
Elhunyt1065
HázastársaI. Géza magyar király[1]
Gyermekei
Szülei
  • Giselbert van Loon
  • Emmon, Count of Loon
Foglalkozásasaját jogon uralkodó királynő
SablonWikidataSegítség

Zsófia magyar királyné más néven Loozi Zsófia (holland: Sofia van Loon; francia: Sophie de Looz), (1044/1046 körül - 1075 előtt) I. Géza első felesége, Könyves Kálmán anyja.

Élete, származása

[szerkesztés]

Édesapja a magyar források szerint Arnulf belga-limburgi herceg volt. Rudolf limburgi herceg fia. Édesanyja Luitgard namuri grófnő volt. Zsófia valamikor 1062 körül feleségül ment Géza magyar herceghez, a későbbi I. Gézához. Feltételezik, hogy a császári udvarban találkozhattak, amikor Géza túsz volt, és más ország bíróságára akarták küldeni, de egy törvény szerint azonban ha házas, akkor kivételesen nem állítják idegen bíróság elé [1]. A források szerint hét gyermekük született:

Csak az ő nevük maradt fenn. Rajtuk kívül még két fiatalon meghalt fiuk és három, valószínűleg a felnőttkort megért leányuk született. Közülük az egyik Bors magyar trónkövetelőnek lett az édesanyja, míg egy másik leányuk Iván magyar trónkövetelő anyja lehetett. Zsófia valószínűleg nem sokkal azután halt meg, hogy férje király lett, hiszen Gézának 1075-ben már a bizánci Szünadéné volt a felesége.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. p11409.htm#i114087, 2020. augusztus 7.

Források

[szerkesztés]
  • Nógrády Árpád-Magyar Uralkodók
  • Pálffy Géza-Királynék
  • Magyar katolikus lexikon