Wikipédia:Felületszerkesztők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A felületszerkesztő szerkesztői csoport meghatározása

A felületszerkesztők közé tartozó szerkesztők képesek módosítani a MediaWiki névtérben lévő lapokat és a .js vagy .css végződésű felhasználói allapokat. Ez a gyakorlatban főleg a Javascript-alapú segédeszközök karbantartásához kell.

Kik lehetnek felületszerkesztők?

Felületszerkesztői jogosultságot azok a legalább megerősített szerkesztői csoportba tartozó szerkesztők kaphatnak, akik hosszabb ideje megbízhatóan és körültekintően működnek közre a Wikipédia fejlesztésében, és ennek során tanúbizonyságot tettek magas szintű programozói tudásukról, így élvezik a közösség bizalmát a Wikipédia kiemelt infrastrukturális részéhez való hozzáférésre és annak módosítására. Felületszerkesztővé a bürokraták tehetnek valakit, és ők tudnak a csoportból szerkesztőket kivenni is. Valamennyi adminisztrátor automatikusan rendelkezik felületszerkesztői jogosultsággal.

A jogosultsággal kapcsolatos eljárásrend

A felületszerkesztői csoportba való bekerüléshez a bürokraták üzenőfalán kell jelentkezni az ott leírt útmutatások alapján. A kérelmekről a bürokraták saját hatáskörben döntenek a Wikipédia irányelvei és egyéb szabályai, szokásai, a kérelmező indoklása és eddigi Wikipédia-tevékenysége, valamint a kérelemhez hozzászóló többi szerkesztő véleményének együttes értékelését követően.

A felületszerkesztői jogosultság megvonását megfelelő indoklással a bürokraták üzenőfalán lehet kérni az ott található útmutató alapján. Az indoklásnak példákkal alátámasztva tartalmaznia kell, miért indokolt a jogosultság visszavonása és az adott szerkesztőnek a Wikipédia védett infrastruktúrájának szerkesztésétől való eltanácsolása. A szerkesztő felületszerkesztői csoportból való eltávolításáról a bürokraták saját hatáskörben döntenek a kérelmező indoklása és a kérelemhez hozzászóló többi szerkesztő véleményének együttes értékelését követően. A felületszerkesztő jogosultság megvonásának önmagában indoka lehet a megerősített szerkesztői jogosultság hiánya (elvétele).

Kik felületszerkesztők?

A felületszerkesztő csoportba tartozó szerkesztők aktuális listája:

Hol lehet megtalálni és kérdezni őket?

A felületszerkesztőket a műszaki kocsmafalon érdemes kérdezni.

Lásd még