VI. Jóannész bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VI. Jóannész
John VI Kantakouzenos.jpg

Bizánci császár
Uralkodási ideje
1347. május 31. – 1354. december 10.
Elődje V. Jóannész
Utódja V. Jóannész
Életrajzi adatok
Született 1292
Konstantinápoly
Elhunyt 1383. június 15. (91 évesen)
Misztra, Peloponnészosz
Házastársa Iréne
Gyermekei Mátyás
Mánuel
Mária
Theodora
Helena
Andronikosz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VI. Jóannész témájú médiaállományokat.

VI. Jóannész Kantakuzénosz (görögül: Ἰωάννης ΣΤʹ Καντακουζηνός), (12921383. június 15.) bizánci császár 1347-1354.

A hatalom megragadása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jóannész Kantakuzénosz anyai ágon rokona volt a Palaiologoszoknak, és 1328-ban III. Andronikosz teljhatalmú irányítójává tette a birodalom ügyeinek. Amikor a császár meghalt, őt lett az alig kilenc éves trónörökös, V. Jóannész régense. Ilyen minőségében erős ellenzéke akadt, mire elmenekült, császárrá kiáltotta ki magát VI. Jóannész néven és polgárháborút kezdett, melyet végül ő nyert meg az Oszmán Birodalom segítségével. Ekkor bevonulhatott Konstantinápolyba, és a törvényes uralkodót háttérbe szorítva egymaga kormányozta a Bizánci Birodalmat.

VI. Jóannész uralma és bukása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben az időben az amúgy is gyenge lábakon álló birodalmat minden irányból támadás érte: a szerbekkel és a genovaiakkal folyt csatározás. Ez utóbbiaknak kolóniája volt Galatában, és pénzügyeik szorosan összefonódtak a bizánci udvaréival. A másik oldalon pedig ott volt a kockázatos szövetség a törökökkel, akik egyébként a Jóannészok uralma vége felé (1354-ben) szereztek állandó területet Európában: Gallipolit.

A császár a belső gondokat előszeretettel oldotta meg idegenek alkalmazásával, zsoldot azonban képtelen volt fizetni, így hadereje saját városait fosztogatta, hogy megélhessen. Emellett jelentős terheket is rótt alattvalóira, akik az eleve népszerű Palaiologosz Jóannész mellett foglaltak állást, és zökkenőmentessé tették annak hét évnyi háttérbe vonultság után bekövetkező hatalomátvételét.

Utóélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jóannészt kolostorba záratták, ahol felvette a Joazáf Khrisztodulosz nevet. Fiai temették el a Peloponnészoszi-félszigeten, Misztrában. Négykötetes Történelem c. műve, mely az 1320-1356 közötti időszakot foglalja össze, kritikával olvasandó, és szerencsére rendelkezésünkre áll összehasonlítási alapként Gregorasz Niképhorosz munkája. A császár könyvének érdeme, hogy egységes, az eseményeket pedig a főszereplő – önmaga – köré rendezi, viszont nem megbízható azon esetekben, amikor nem közvetlenül róla van szó.


Előző uralkodó:
V. Jóannész
Bizánci császár
13471354
társcsászár V. Jóannész mellett
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
V. Jóannész