V. Knut dán király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
V. Knut

Dánia királya
Uralkodási ideje
1146 1157
ElődjeIII. Erik
UtódjaI. Valdemár
Életrajzi adatok
UralkodóházHouse of Estridsen
Születettkb. 1129
Elhunyt1157. augusztus 9. (28 évesen)
Roskilde
ÉdesapjaI. Magnus svéd király
ÉdesanyjaRicheza Piast
Testvére(i)
 • Sophia Glebovich
 • Sune Sik
 • Boleslaw of Sweden
HázastársaHelena Sverkersdotter
Gyermekei
 • Niels of Aarhus
 • Valdemar of Denmark
 • Hildegard of Denmark
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Knut témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

V. Knut (dánul: Knud V Magnussen) (kb. 11291157. augusztus 9.) Dánia királya.[1] Párhuzamosan uralkodott III. Svenddel és I. Valdemárral.

Élete[szerkesztés]

Knut 1129 körül született, apja I. Magnus svéd király volt, nagyapja pedig Niels dán uralkodó. III. Erik király 1146-os lemondása után a jütlandi nemesek Knutot kiáltották ki Dánia királyává, míg az ország nyugati része III. Svendet választotta meg.

Az ezután következő trónviszályban a két király hiábavalóan próbálta a másikat kiszorítani az országból. 1147-ben a két ellenfél fegyverszünetet kötött és közösen indultak a vendek elleni keresztes hadjáratra, de a kölcsönös bizalmatlanság miatt hamarosan újra fellángolt közöttük a harc.[2] 1150-ben Svend és unokatestvére, Valdemár legyőzte Knutot Jütlandon, aki apósához, I. Sverker svéd királyhoz menekült. Knut többször is sikertelenül próbált visszatérni, végül a német-római császárhoz, előbb III. Konrádhoz, majd annak halála után Barbarossa Frigyeshez fordult jogai érvényesítéséért. A császár egy kompromisszumos megoldással III. Svendet elsődleges uralkodóként határozta meg, de Knut is jelentős jogokat és területeket kapott volna. Svend elfogadta a megállapodást, de a gyakorlatban Knut csak jelentéktelen területek fölött rendelkezhetett.

Knut ezután szövetséget kötött Sverker királlyal és Valdemárral, aki eljegyezte Zsófiát, Knut féltestvérét. 1154-ben sikeresen elűzték Svendet, aki Németországba menekült. Knut és Valdemár közösen uralkodott. 1157-ben Svend német csapatokkal visszatért, és a dán nemesek nyomására, akiknek elege volt már a polgárháborúból, újabb kompromisszumot dolgoztak ki.[3] Az országot három részre osztották, és mindhárom király kapott egy területet. Knut így Sjælland uralkodója lett. Az egyezséget 1157. augusztus 9-én Roskildében egy lakomával pecsételték meg, melynek során Svend megpróbálta meggyilkoltatni vetélytársait. Valdemár elmenekült, de Knutot Svend harcosai megölték.

Családja[szerkesztés]

Halála előtt egy évvel Knut feleségül vette Helenát, a svéd király lányát. Gyermekük nem született, de Knutnak több házasságon kívüli gyereke volt:

 • Aarhusi Szent Niels, szerzetesként élt, de hivatalosan nem avattál szentté (†1180)
 • Knut
 • Valdemár, schleswigi püspök és brémai érsek
 • Brigitte (vagy Jutta), feleségül ment Bernhard anhalti grófhoz
 • Hildegard, feleségül ment I. Jaromar rügeni herceghez
 • Ingerd, feleségül ment II. Kazimirhoz, Pomeránia hercegéhez

Források[szerkesztés]

 1. Monarkiet i Danmark – Kongerækken. [2009. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 20.)
 2. Carl Frederik Bricka (ed.), Dansk Biografisk Lexikon, vol. IX [Jyde – Køtschau], 1895. "Knud (Magnussen)", Hans Olrik, pp.263–264.
 3. Knud 5. Magnussen at Gyldendals Åbne Encyklopædi

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Canute V of Denmark című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
III. Erik
Dánia királya
11461157
A dán uralkodói korona
Következő uralkodó:
I. Valdemár