Angantyr dán király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angantyr
Dánia uralkodója
Uralkodási évei710 körül
Elődjenem volt
UtódjaSigfred
Született7. század
ElhunytDánia
SablonWikidataSegítség

Angantyr (latinul Ongendus) dán király volt i. sz. 710 körül. Ő volt az első dán uralkodó, akit korabeli források név szerint említettek, de tevékenysége egyébként inkább legendák tárgya.

Történelmi háttér[szerkesztés]

A hagyomány szerint a mai Dánia nagy részét egyesítette uralma alatt, és az ő idején kezdődött meg a Danevirke erődítmény-rendszer kiépítése az ország déli határán. Uralma annak a dán királyságnak a helyébe lépett, ami Jylland középső területét uralta a 3. és a 7. század között, és az 5. századtól kiterjedt Kentre és a Wight-sziget területére is.[1]

A hagyomány ugyancsak a nevéhez fűzi Ribe városának alapítását is.[2]

Találkozása Szent Willibrorddal[szerkesztés]

710 körül Szent Willibrord meglátogatta a dánokat és onnan magával vitt 30 fiút, hogy misszionáriussá nevelje őket. Ő írta Ongendus dán királyról, hogy „vérszomjasabb minden vadállatnál és keményebb minden kőnél”. E feljegyzéseknek némileg ellentmondani látszik, hogy Willibrord békében utazhatott a király földjein és engedélyt kapott arra is, hogy tanítványokat toborozhasson.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Voss, Olfert (2011), "Skalk 2011:6", Jernstudier, pp. 18–23.
  2. Myhre, Bjørn (2003), "The Iron Age", The Cambridge History of Scandinavia, pp. 87., ISBN 0-521-47299-7

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ongendus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]