„Háttér Társaság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Címke: Visszaállítva
39. sor: 39. sor:
** Alprogram: HIV-vonal
** Alprogram: HIV-vonal
** Alprogram: HIV Segítő Szolgálat
** Alprogram: HIV Segítő Szolgálat
* Archívum és könyvtár:
* Archívum és Könyvtár:
** Alprogram: LMBT Történeti Hónap
** Alprogram: LMBT Történeti Hónap



A lap 2023. július 25., 21:52-kori változata

Háttér Társaság

Alapítva1995. március 28.
SzékhelyBudapest (2018–, 1136, Balzac u. 8-10. fszt. 1.)
Vezető
  • Dudits Luca
  • Zsirka Hella
  • Beda Balázs
Elhelyezkedése
é. sz. 47° 30′ 53″, k. h. 19° 03′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 53″, k. h. 19° 03′ 27″
A Háttér Társaság weboldala

A Háttér Társaság (angolul: Háttér Society) a legjelentősebb magyarországi LMBT-szervezetek egyike, amely a jelenleg működő szervezetek közül a legrégebbi. Saját meghatározása szerint célja „a szakmai és politikai közvélemény, valamint a tágabb társadalom figyelmének felhívása az LMBTQI emberek problémáira; az őket segítő szolgáltatások működtetése; az LMBTQI emberek társadalmi helyzetének, szükségleteinek megismerése; ezen szempontok érvényesítése a közszolgáltatásokban; az LMBTQI emberek jogainak védelme, hátrányos megkülönböztetésük elleni fellépés; jólétük, egészségtudatosságuk növelése; az LMBTQI közösségek önszerveződésének támogatása, kultúrájuk ápolása, megismertetése.”[1]

Története

1995. február 10-én jött létre, eredetileg Háttér Baráti Társaság a Homoszexuálisokért néven. A „homoszexuális” szót 1997-ben váltotta fel a „meleg”, 2001 júniusától Háttér Társaság a Melegekért volt a neve. A jelenlegi nevét 2013 óta viseli a szervezet.[2]

Célja eredetileg a meleg és leszbikus emberek, valamint a hozzátartozóik számára 1996 februárjában elindult telefonos segélyvonal létrehozása volt. (A segélyvonallal egy időben kezdte meg működését az archivum gyűjteménye.) Tevékenysége azóta számottevően kibővült, foglalkoznak jogi segítségnyújtással, HIV/AIDS megelőzéssel, kutatásokkal, képzésekkel, közösségi programok szervezésével, érdekérvényesítéssel.

Munkatársaik és önkénteseik között nem csak LMBTQI emberek, hanem támogató cisznemű és heteroszexuális emberek is dolgoznak.

Tevékenysége

Tevékenysége a következő területekre terjed ki:

  1. Támogató szolgáltatások: Minden nap 18-23 között telefonon, Skype-on és chaten elérhető Információs és Lelkisegély Szolgálatot; ingyenes, 10-12 alkalmas tanácsadó beszélgetést nyújtó Személyes Segítő Szolgálatot; jogi tanácsadást és képviseletet nyújtó Jogsegélyszolgálatot; napi 14 órában, telefonon elérhető HIV információs vonalat; szűrésre és gondozásra kísérést, illetve támogató beszélgetést nyújtó HIV Segítő Szolgálatot működtetnek.
  2. Kutatások: Rendszeresen folytatnak kérdőíves, interjús illetve fókuszcsoportos kutatásokat az LMBTQI emberek helyzetének, tapasztalatainak, véleményének megismerésére, valamint az LMBTQI emberekkel kapcsolatba kerülő szakemberek és a szélesebb társadalom hozzáállásának jobb megértésére.
  3. Dokumentáció: Archívum és könyvtár programjuk dokumentálja Magyarország LMBTQI életét: gyűjti, rendszerezi és hozzáférhetővé a Magyarországon LMBTQI témában megjelent könyveket, sajtótermékeket, filmeket, tévés és rádiós műsorokat, valamint az LMBTQI civil szervezetek és kezdeményezések levéltári anyagát.
  4. Képzések és tanácsadás: Írott útmutatók, képzések és tanácsadás révén segítik az LMBTQI emberekkel kapcsolatba kerülő szakemberek (pl. ügyvédek, rendőrök, tanárok, pszichológusok, szociális munkások és egészségügyi szakemberek) munkáját; érzékenyítő foglalkozásokat tartanak oktatási intézményekben és munkahelyeken is.
  5. Tudatosságnövelés: Kiadványokkal és kampányokkal hívják fel a figyelmet az LMBTQI emberek jogi és társadalmi helyzetére. Az ő nevükhöz kapcsolódnak az alábbi kampányok: #töröljéka33ast, #acsaládazcsalád, #nemvagyegyedül, illetve egyik koordinátorai voltak az ún. "gyermekvédelmi" népszavazás kapcsán indult Érvénytelenül kampánynak.
  6. Érdekérvényesítés: Rendszeresen véleményeznek jogszabályokat, illetve tesznek javaslatot új jogszabályok elfogadására; stratégiai pereskedés révén lépnek fel az emberi jogokat sértő, diszkriminatív jogszabályok ellen; illetve képviselik az LMBTQI emberei érdekeit különböző konzultációs fórumokon, így pl. a kormány által létrehozott Emberi Jogi Kerekasztalban, vagy a Fővárosi Önkormányzat által létrehozott Esélyteremtő Budapest Munkacsoportban.
  7. Közösségi és kulturális események: 1997-ben az egyik kezdeményezői voltak az első budapesti melegfelvonulásnak, 2001-ben alapítói voltak a Budapest Pride-ot azóta is szervező Szivárvány Misszió Alapítványnak. 2013 óta egyik hazai koordinátorai az évente megrendezett LMBT Történeti Hónapnak. Rendszeres közösségi találkozókat szerveznek LMBTQI emberek szüleinek, szivárványcsaládosoknak és HIV-vel élőknek.

25 éves működésük során több száz különböző kiadványt, kutatási jelentést, útmutatót, szórólapot tettek közzé, amelyek honlapjukról letölthetők.

Minden évben a Budapest Pride Fesztivál megnyitóján adják át az egyesület által alapított Háttér-díjat olyan személyek díjazására, akik sokat tettek a magyarországi LMBTQI közösségért.

Szervezeti felépítése

A Háttér Társaság egyesületként működik, legfőbb döntéshozó szerve a tagok összessége által alkotott taggyűlés. Az egyesület irányító szerve a háromfős, öt évre választott választmány. Az operatív vezetését a háromfős, egy évre választott ügyvivői testület látja el, tagjai jelenleg Dudits Luca, Szabó M. Bence és Zsirka Hella. Az egyesület jogszabályoknak és az alapszabálynak megfelelő működését a háromfős felügyelőbizottság felügyeli.

Az egyesület állandó tevékenységei programokba és alprogramokba szerveződnek, amelyek munkáját az (al)programvezető koordinálja. Az (al)programok jelenleg:

  • Lelki Egészség Program:
    • Alprogram: Információs és Lelkisegély Szolgálat
    • Alprogram: Személyes Segítő Szolgálat
  • Jogi Program:
    • Alprogram: Jogsegélyszolgálat
  • HIV/AIDS Program:
    • Alprogram: HIV-vonal
    • Alprogram: HIV Segítő Szolgálat
  • Archívum és Könyvtár:
    • Alprogram: LMBT Történeti Hónap

Hazai és nemzetközi kapcsolatok

A Háttér Társaság a magyarországi LMBT+ civil szervezeteket tömörítő Magyar LMBT Szövetség egyik alapító tagja, valamint tagja a Civil AIDS Fórum(wd)nak, a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetségének(wd). Az egyesület emellett tagja az európai LMBTI szervezeteket tömörítő nemzetközi ernyőszervezetnek, az ILGA Europe(wd)-nak, a HIV/AIDS területen működő szerveztek tömörítő AIDS Action Europe(wd)-nak és a Eurasian Coalition on Health, Rights, Gender and Sexual Diversity(wd)-nek, az európai LMBTIQ* családszervezeteket tömörőítő NELFA(wd)-nak, valamint az online gyűlöletbeszéd ellen küzdő civil szervezeteket összefogó INACH(wd)-nak.

Díjak, elismerések

A Háttér Társaság egyik vezetője, Mocsonaki László 2006 novemberében miniszteri kitüntetést, Szociális Munkáért-díjat kapott a meleg (LMBT) közösség érdekében kifejtett, több mint egy évtizedes tevékenységéért,[3] 2008 decemberében pedig Emberi Jogokért Emlékplakettet vehetett át az igazságügyi és rendészeti minisztertől.[4]

2012 júniusában pedig Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet „Aktív állampolgárságért” oklevéllel tüntette ki a civil szervezetet, az emberi jogok érvényesüléséért és a diszkrimináció ellen folytatott tevékenységéért.[5]

Jegyzetek

Források

További információk