Az Országos Rendőr-főkapitányság épülete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rendőrpalota szócikkből átirányítva)
Az Országos Rendőr-főkapitányság épülete
Becenév: Rendőrpalota
TelepülésBudapest XIII. kerülete
Cím1139 Budapest, Teve utca 4-6
Építési adatok
Építés éve1995-1997
TervezőFinta József
Építési költség6,3 milliárd forint (1997)
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • székhely
  • irodaház
TulajdonosMagyar Rendőrség
Magassága92 m
Egyéb jellemzők
Liftek száma16
Elhelyezkedése
Az Országos Rendőr-főkapitányság épülete (Budapest XIII. kerülete)
Az Országos Rendőr-főkapitányság épülete
Az Országos Rendőr-főkapitányság épülete
Pozíció Budapest XIII. kerülete térképén
é. sz. 47° 31′ 58″, k. h. 19° 04′ 10″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 58″, k. h. 19° 04′ 10″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Az Országos Rendőr-főkapitányság épülete témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Országos Rendőr-főkapitányság épülete (a köznyelvben „Rendőrpalota”) Budapest XIII. kerületében, a Teve utca 4-6. szám alatt található épület, melyben az országos, a pest megyei és a budapesti rendőrkapitányságok adminisztratív központja található, azaz hivatalos nevén a Rendőrségi Igazgatási Központ. Formája és mérete elkészülése óta városképi szempontból nem csak a környék, hanem egész Budapest egyik meghatározó épületévé emelte.

Története[szerkesztés]

Az 1990-es évek elejére fogalmazódott meg az igény a városban szétszórtan működő rendőrségi irodák összeköltöztetésére a hatékonyság növelése végett.

Ennek eredményeként a Postabank és a Rendőrség 1992-ben egy kormányhatározat értelmében abban állapodott meg, hogy az akkor a Postabank tulajdonában lévő Teve utcai telken a bank finanszírozásában és megrendeléséből felépítenek egy irodaházat a Rendőrség számára. Pénz helyett a bank cserébe megkapta a városszerte található kisebb-nagyobb irodákat, amikben addig működtek a különböző rendőri adminisztratív egységek és részlegek. Több vita és számos értékbecslés után végül 6,3 milliárd forintban állapították meg a székház akkori értékét, így ugyanekkora értékben kerültek át a bankhoz régi irodák. Az új irodaházért cserébe adott összesen 11 ingatlan becsült árát külső hangok vitatták, átlagosan mintegy 40%-kal drágábbnak gondolva azokat[1] ám az elszámolás és ezzel az ingatlancsere változatlan maradt.

Az épület megrendelője a megállapodás értelmében a Postabank Invest Zrt lett, akik Finta Józsefet kérték fel tervezőnek. A speciális rendőrségi követelmények miatt a belső kialakításban a rendőrség részéről a később az épület üzemeltetéséért is felelős Meichl Géza rendőr dandártábornok segítette az építészt.

A tervezés 1994 és 1996, a kivitelezés 1995 és 1997 között zajlott és 1997 október elsején adták át. Az építkezéshez mintegy 36 ezer köbméter betont és 4,5 ezer tonna betonacélt használtak fel. A székház két részre tagolható, melyből az egyik nyolc emeletes és hasáb alakú, a másik pedig tizenhat emeletes és henger alakú, a tetején rendőrségi antennákkal, amik 92 méter magasra nyúlnak fel. Belső tereit már a modern igényeknek megfelelően könnyen átszerelhető gipszkarton falakkal határolták el, az itt dolgozó körülbelül 2000 fő számára nagyjából 900 helyiséget alakítva ki, amiket összesen 16 lift segítségével lehet elérni.

Az irodahelyiségeken túl konferenciaterem, két kondicionálóterem, lőtér, orvosi rendelő, posta és étterem is található a székházban. A két szintes mélygarázsban egy autómosót is létesítettek. Az épület elsősorban adminisztratív funkciókat szolgál ki, kifejezetten rendőrségi szakmai munka csak a föld alatt, a -2. szinten folyik, ahol egy tevékenységirányítási központ van, illetve a földszinten a Bűn- és Balesetmegelőzési Centrum, ami főleg a gyerekek oktatására koncentrál.

Az épületre 2007. február 13-án, nagyjából éjjel 1 óra 20 perc körül egy ismeretlen fegyveres gépkocsijából a József Attila Színház parkolójának az irányából gépfegyverrel rálőtt. Senki sem sérült meg és az anyagi kár sem volt jelentős. A tettest sohasem kapták el.

Források[szerkesztés]

  1. Nem jutott pénz a rendőrségnek, Origo, 2001. szeptember 14.