Péterffy-palota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Péterffy-palota
Krist-ház
Péterffy palota Március 15 tér.jpg
Település Budapest V. kerülete
Cím 1056 Budapest
Piarista utca 2.
Építési adatok
Építés éve 1755
Rekonstrukciók évei 1931 (legutóbb)
Építési stílus barokk
Védettség műemlék
Tervező Mayerhoffer András
Építész(ek) Mayerhoffer építőmester család
Hasznosítása
Felhasználási terület épület
Elhelyezkedése
Péterffy-palota (Budapest)
Péterffy-palota
Péterffy-palota
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 36″, k. h. 19° 03′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 36″, k. h. 19° 03′ 06″
A Wikimédia Commons tartalmaz Péterffy-palota témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Péterffy-palota (más néven Krist-ház) barokk városi palota a budapesti Március 15. tér mellett, a Piarista utca 2. szám alatt (volt Pesti Barnabás utca). A magyarországi barokk építészet fontos emléke, Pest egyetlen eredeti formáját őrző világi barokk épülete. 1831 óta a Százéves étterem működik benne.

Története[szerkesztés]

A házat 1755-től építtette Péterffy János ítélőtáblai ülnök Mayerhoffer András tervei szerint, Proberger Jakab, az első pesti serfőzde főcéhmestere háza helyére. Péterffyék után a Macsenka, a Grabovszky, a Krist és a Widler családok birtokában volt. Már nem sokkal megépítése után vendéglő működött benne. Környékén, a pesti belvárosban számos hasonló barokk palota állt, közte a Péterffyékéhez felépítésében is igen hasonló Grassalkovich-palota, amely szintén Mayerhoffer tervei szerint épült. Ezeket a 19. század végén, az Erzsébet híd építéséhez kapcsolódó városrendezés során lebontották, így a Péterffy-palota ritka és fontos emléke Pest városa barokk építészetének.

Leírása[szerkesztés]

A főhomlokzat

A jelenlegi utcaszintnél mélyebben álló épület középrizalitjának sávozott földszintjén oldalt egy-egy vasrácsos ablak, középen barokk fakapu nyílik. A bejárat körül kőatlaszok tartják az emeleti, kőrácsos erkélyt. A 2+3+2 tengelyes emeleti középső nyílásai félköríves záródásúak, míg a szélső két-két ablak téglalap alakú, keretezésük hermával és lógófüzérekkel díszített. A középrizalit feletti timpanonban kettős címer látható, felette két puttóval és hermával. Az épületen vörösmárvány emléktábla jelöli az 1838-as pesti árvíz magasságát.

A hátsó homlokzathoz, a Galamb utca felé eredetileg U alakú szárnyak csatlakoztak, de ezeket 1936-ban elbontották.

A Százéves Étterem[szerkesztés]

A Péterffy-palotában a hagyomány szerint már a 18. század második felében vendéglő működött. 1831-ben biztosan itt nyílt meg a Buda Városához címzett, Hasslinger-féle fogadó. 1864-től 77 éven át a Kris család üzemeltette előbb Fehér Hajóként, majd a tulajdonos család saját nevén. 1923-tól ismét a Buda Városához nevet vette fel. A centenárium alkalmával, 1931-ben felújították, ekkortól viseli a Százéves Étterem nevet és ekkor készült jelenlegi, iparművészeti védettség alatt álló berendezése: faragott söntéspultja, erdélyi kályhája, zenedoboza, falain számos képpel és antik konyhai eszközzel.

Források[szerkesztés]

  • Berza László (szerk.): Budapest Lexikon. Második kötet, L-Z. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1993

További információk[szerkesztés]