Wenckheim-palota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wenckheim-palota
ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtára
ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtára
Ország Magyarország
Település Budapest
Épült 18861889
Építész Meinig Artúr
Stílus neobarokk
neoreneszánsz
Család Wenckheim család

Jelenlegi funkció könyvtár
FenntartóSzabó Ervin Könyvtár
Cím 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
Elhelyezkedése
Wenckheim-palota (Budapest)
Wenckheim-palota
Wenckheim-palota
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 22″, k. h. 19° 03′ 53″
A Wikimédia Commons tartalmaz Wenckheim-palota témájú médiaállományokat.

A Wenckheim-palota műemlék épület Budapest VIII. kerületében, a belső józsefvárosipalotanegyedben”, a Szabó Ervin téren. Ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (rövidítve: FSZEK) Központi Könyvtárának épülete.

Története[szerkesztés]

A palotát Wenckheim Frigyes gróf építtette, mégpedig a család alkalmankénti pesti tartózkodásainak idejére. 1927-ben, a gróf halála után az örökösök a fővárosnak adták el az épületet. A négy évig tartó átalakítást követően 1931-ben nyitotta meg ismét kapuit a nyilvánosság számára mint Fővárosi Könyvtár. A Fővárosi Közgyűlés a kilencvenes évek közepén jelentős bővítésről döntött. Hegedűs Péter építész tervei alapján az átalakítás 1998-ban kezdődött. A rekonstrukció mellett egyúttal a Reviczky utcai Berczik-palotával és a Baross utcai új szárnnyal bővült. 2001. szeptember 12-én adták át a látogatóknak mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtárát.

Építészete[szerkesztés]

A palota díszes főkapuja és az előtte álló Justitia-díszkút a Szabó Ervin téren

A palota neobarokk stílusban épült, neoreneszánsz elemekkel tarkítva. Megjelenik benne a rokokó és a biedermeier. Külsejében a drezdai barokk (Erős Ágost idején uralkodó művészeti stílus), belsejében pedig a XV. Lajos-féle stílusirányzat a jellemző. Építtetője, gróf Wenckheim Frigyes a szászországi Meinig Artúrt kérte fel a palota tervezésére. A palota 1886 és 1889 között épült. Rácsait, kapuit és kandelábereit a kovácsoltvas-művesség jeles pesti képviselője, Jungfer Gyula készítette. A mai díszbejárat kovácsoltvas kapui 1897-ben készültek el.

Források[szerkesztés]