Klotild paloták

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A paloták 1910 körül, egy régi levelezőlapon

A Klotild paloták (a népnyelvben Klotild és Matild) néven ismert két jellegzetes angol neobarokk, eklektikus épület Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén (hivatalosan a Váci utca 34. és 36. sz. alatt) fekszik. A Rákóczi út felől nézve az Erzsébet híd jelképes kapuját alkotják.

A millenniumot követő századfordulón József nádor neje, Klotild Mária főhercegné kezdeményezésére pályázatot írtak ki az akkori nevén Kígyó téri építkezésre, miután az Erzsébet híd tervezett építése végett az 1880-as években lebontott házak helyén felszabadult telkeket megvette.

A megbízást Korb Flóris és Giergl Kálmán kapta meg. A házak 1899–1902 között épültek meg. Az ikerépületek vasszerkezetét faragott kőburkolattal borították be. Üvegablakaik Róth Miksa műhelyében készültek. A 48 méter magas tornyokat a főherceg koronájának felnagyított másolata díszíti. Budapesten elsőként ide szereltek be liftet. A kályhákat a pécsi Zsolnay csempegyár szállította.

A két, egymással szemben álló ház tükörszimmetrikusan helyezkedik el a híd előtt.

A földszinten kávéházak, üzletek, galériák, feljebb irodák és lakások vannak.

A második világháború alaposan megrongálta a őket. Az északi palotát csak 1950 után hozták helyre, a déli mintáját követve.

Jelenleg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Klotild palota emléktábla.jpg

1901-től a déli épületben működött a Belvárosi Kávéház. Krúdy Gyula itt írta a Szindbád történetek nagy részét. A második világháború után ez a kávéház nyílt meg elsőként a fővárosban. A hatvanas évek második felétől önkiszolgáló étterem működött a helyén. Ma ugyanitt kaszinó, fölötte étterem van.

Az északi palotában évtizedekig a BÁV régiségboltja működött, ma itt van az ötcsillagos Buddha Bar Hotel.

A két épületet 1977-ben műemléknek nyilvánították, miután 1968-ban külsőleg renoválták őket.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]