Klotild paloták

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klotild paloták
A paloták egy régi képeslapon, 1910 körül
A paloták egy régi képeslapon, 1910 körül
Becenév: Matild és Klotild[1][2]
TelepülésBudapest
CímBudapest, V. Szabadsajtó út 5., Ferenciek tere 1., Duna utca 6., Váci utca 34-36.
Építési adatok
Építés éve1899–1902
Megnyitás1902
Rekonstrukciók évei1950; 1968; 2012
Építési stílusNeobarokk
VédettségMűemléki védelem
TervezőKorb Flóris és Giergl Kálmán
Hasznosítása
Felhasználási terület
TulajdonosMellow Mood Hotels Kft.
Alapadatok
Torony magassága48 m
Egyéb jellemzők
Emeletek száma5
Elhelyezkedése
Klotild paloták (Budapest V. kerülete)
Klotild paloták
Klotild paloták
Pozíció Budapest V. kerülete térképén
é. sz. 47° 29′ 33″, k. h. 19° 03′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 33″, k. h. 19° 03′ 14″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Klotild paloták témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Klotild paloták (a pesti népnyelvben: "Klotild" és "Matild") néven ismert két jellegzetes angol neobarokk, eklektikus épület Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén (hivatalosan a Váci utca 34. és 36. sz. alatt) fekszik. A Kossuth Lajos utca felől nézve az Erzsébet híd jelképes kapuját alkotják.

A millenniumot követő századfordulón József Károly főherceg neje, Klotild Mária főhercegné kezdeményezésére pályázatot írtak ki az akkori nevén Kígyó téri építkezésre, miután a régi Erzsébet híd tervezett építése miatt az 1880-as években lebontott házak helyén felszabadult telkeket megvette.

A megbízást Korb Flóris és Giergl Kálmán kapta meg. A házak a híddal közel azonos időben, 18991902 között épültek meg. Az ikerépületek vasszerkezetét faragott kőburkolattal borították be. Üvegablakaik Róth Miksa műhelyében készültek. A 48 méter magas tornyokat a főherceg koronájának felnagyított másolata díszíti. Budapesten elsőként ide szereltek be liftet. A kályhákat a pécsi Zsolnay csempegyár szállította.

A két, egymással szemben álló ház tükörszimmetrikusan helyezkedik el a híd előtt.

A földszinten kávéházak, üzletek, galériák, feljebb irodák és lakások vannak.

A második világháború alaposan megrongálta őket. Az északi palotát csak 1950 után hozták helyre, a déli mintáját követve.

Jelenleg[szerkesztés]

Az északi palota, 2015
A déli palota, 2021
Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palota

1901-től a déli épületben működött a Belvárosi Kávéház. Krúdy Gyula itt írta a Szindbád történetek nagy részét. A második világháború után ez a kávéház nyílt meg elsőként a fővárosban. A hatvanas évek második felétől önkiszolgáló étterem működött a helyén. Ma ugyanitt kaszinó, fölötte étterem van.

Az északi palotában évtizedekig a BÁV régiségboltja működött, ma itt van az ötcsillagos Buddha-Bar Hotel.

A két épületet 1977-ben műemléknek nyilvánították, miután 1968-ban külsőleg renoválták őket.

A Magyar Posta 2001 novemberében alapította a Klotild Kft. céget, melyet 2002-ben egy Sifim nevű olasz vállalat vásárolt meg. Az épület felújítására létrehozta a Klotild Ingatlanfejlesztő Kft.-t; tulajdonosa Graziano Beghelli. A 2003-tól nyolc éven át tartó munkálatok során a tervek négyszer kerültek módosításra, a feltárásoknak, a koncepció változásának, a kivitelező váltásoknak és a bérlő, belsőépítész kiválasztásának eredményképp, majd végül 2009 végétől a Market Zrt. végezte a generálkivitelezést.

A csodálatos, történelmi épület ad otthont Magyarország ikonikus boutique hotelének. Budapest szívében – a magyar vendégek számára ideális megközelítésű helyen –, megnyitotta kapuit a Sameer Hamdan és Zuhair Awad tulajdonában lévő, Mellow Mood Hotel által üzemeltetett Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Klotild és Matild: bárcsak sétálhatnék itt 100 évvel ezelőtt! Archiválva 2014. augusztus 12-i dátummal a Wayback Machine-ben (PestiSracok.hu, 2014.02.06.)
  2. Budapest titkai: Klotild és Matild, a város legidősebb ikrei (Egy nap a városban blog, 2011.11.13.)
  3. A Klotild palota történelme - Buddha-Bar Hotel - Budapest Klotild Palace (hu-HU nyelven). buddhabarhotel.hu. (Hozzáférés: 2017. október 12.)[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]