Ugrás a tartalomhoz

Törley-kastély (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törley-kastély
Törley-kastély
Törley-kastély
Település
Cím Magyarország,
1221 Budapest, Anna utca 3.
Építési adatok
Építés éve1890 és 1904
Építési stílusneogótika
Építész(ek)Ray Rezső
Hasznosítása
Felhasználási területsugárbiológiai kutatóintézet
Tulajdonosállami tulajdon
BérlőOrszágos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet
Elhelyezkedése
Törley-kastély (Budapest)
Törley-kastély
Törley-kastély
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 25′ 48″, k. h. 19° 02′ 04″47.430000°N 19.034444°EKoordináták: é. sz. 47° 25′ 48″, k. h. 19° 02′ 04″47.430000°N 19.034444°E
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Törley-kastély témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Törley-kastély Budapest XXII. kerületében (Budafokon) fekszik, Törley József, a híres magyar pezsgőgyáros építtette 1890 és 1904 között. Az első terveket Ray Rezső Lajos készítette az 1890-es években, aki ekkoriban Törley házi építészeként dolgozott. Az épületet apja halála után a friss építész diplomával rendelkező fiú, ifj. Ray Rezső Vilmos fejezte be. A kastély szomszédságában található Törley feleségének, Sacelláry Irénnek a kastélya.

Története

[szerkesztés]

Két nagyobb ütemben épült, 1904-re készült el teljesen. Belső berendezése kicsit később készült el, ezért teljes pompájában Törley József már nem is láthatta, mert 1907-ben elhunyt.

A vagyont és a kastélyt is Törley unokaöccsei örökölték, akik a megkezdett munkát folytatták. Csak a gazdasági világválság idején álltak meg. Az épület sorsát a második világháború után következő államosítások pecsételték meg, az orosz katonai parancsnokság kapta meg. Ebben az időben helyreállíthatatlan károkat szenvedett, elpusztult az egykori berendezés és a díszkert. Ideiglenesen itt állomásozott a magyar katonai egység is, a honvédség kivonulását követően a kastély másfél évtizedig magányosan pusztult.

1956 nyarán ide helyezték az 1954-ben alakult Országos Onkológiai Intézet sugárbiológiával foglalkozó osztályát, így a további pusztulástól az épület megmenekült. A költöztetés 1957 elején valósult meg végleg, január 1-jén a Minisztertanács döntése alapján létrehozták a Központi Sugárbiológiai Kutatóintézetet, mely a ma is az épületben működő intézet jogelődje. A tánc- és zenetermet helyreállították, mely napjainkban könyvtárként, illetve konferenciák helyszíneként szolgál. Bár jelentős átépítések zajlottak, az épület így is mutatja egykori pompáját. Jelenleg az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet épülete, területére csak engedéllyel lehet belépni.

Az épület nyugat-kelet irányú enyhe lejtőn fekszik, a pezsgőspincék és gyár épületegyüttese felett. Délkeleti végéhez hatalmas torony kapcsolódik, díszítése neogótikus, így középkori hangulatot áraszt. Középkorias a tetőfedés is, mely az angol kastélyok szerkezetét utánozza.

Források

[szerkesztés]

Külső hivatkozások

[szerkesztés]