Törley-kastély (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Törley-kastély
Törley-kastély
Törley-kastély
Település
Cím  Magyarország,
1221 Budapest, Anna utca 3.
Építési adatok
Építés éve 1890 és 1904
Építési stílus neogótika
Építész(ek) Ray Rezső
Hasznosítása
Felhasználási terület sugárbiológiai kutatóintézet
Tulajdonos állami tulajdon
Bérlő Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet
Elhelyezkedése
Törley-kastély (Budapest)
Törley-kastély
Törley-kastély
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 25′ 48″, k. h. 19° 02′ 04″Koordináták: é. sz. 47° 25′ 48″, k. h. 19° 02′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Törley-kastély témájú médiaállományokat.

A Törley-kastély Budapest XXII. kerületében (Budafokon) fekszik, Törley József, a híres magyar pezsgőgyáros építtette 1890 és 1904 között. Az első terveket Ray Rezső készítette az 1890-es években, aki ekkoriban Törley házi építészeként dolgozott. Az épületet apja halála után a friss építész diplomával rendelkező fiú, ifj. Ray Rezső fejezte be. A kastély szomszédságában található Törley feleségének, Sacelláry Irénnek a kastélya.

Története[szerkesztés]

Két nagyobb ütemben épült, 1904-re készült el teljesen. Belső berendezése kicsit később készült el, ezért teljes pompájában Törley József már nem is láthatta, mert 1907-ben elhunyt.

A vagyont és a kastélyt is Törley unokaöccsei örökölték, akik a megkezdett munkát folytatták. Csak a gazdasági világválság idején álltak meg. Az épület sorsát a második világháború után következő államosítások pecsételték meg, az orosz katonai parancsnokság kapta meg. Ebben az időben helyreállíthatatlan károkat szenvedett, elpusztult az egykori berendezés és a díszkert. Ideiglenesen itt állomásozott a magyar katonai egység is, a honvédség kivonulását követően a kastély másfél évtizedig magányosan pusztult.

1956 nyarán ide helyezték az 1954-ben alakult Országos Onkológiai Intézet sugárbiológiával foglalkozó osztályát, így a további pusztulástól az épület megmenekült. A költöztetés 1957 elején valósult meg végleg, január 1-jén a Minisztertanács döntése alapján létrehozták a Központi Sugárbiológiai Kutatóintézetet, mely a ma is az épületben működő intézet jogelődje. A tánc- és zenetermet helyreállították, mely napjainkban könyvtárként, illetve konferenciák helyszíneként szolgál. Bár jelentős átépítések zajlottak, az épület így is mutatja egykori pompáját. Jelenleg az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet épülete, területére csak engedéllyel lehet belépni.

Az épület nyugat-kelet irányú enyhe lejtőn fekszik, a pezsgőspincék és gyár épületegyüttese felett. Délkeleti végéhez hatalmas torony kapcsolódik, díszítése neogótikus, így középkori hangulatot áraszt. Középkorias a tetőfedés is, mely az angol kastélyok szerkezetét utánozza.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]