Millennium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Nemzeti színház, Budapest (2001)

A millennium latin elnevezés, jelentése magyarul: ezredév, évezred, ezeréves évforduló. A millenáris jelentése: ezredévi, ezredéves.

Magyarország millenáris évfordulói[szerkesztés]

1896[szerkesztés]

Magyarország 1896-ban ünnepelte a honfoglalás ezeréves évfordulóját, 2000–ben pedig az államalapítás ezeréves évfordulóját. Mindkét millenniumi ünnepség alkalmából a magyar országgyűlés törvénybe foglalta az évfordulók jelentőségét. A képviselőház 1896. április 21-én ünnepélyes ülésen tárgyalta és egybehangzóan elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely az ezredéves ünnepet törvénykönyvbe iktatja, s a törvényt az 1896. június 8-ai ünnepélyes ülésen felolvastatni, az új országházban kőbe vésni rendeli.

1895. december 31-én éjfélkor Magyarország egész területén egyszerre megkondultak a harangok. Megkezdődött az egy esztendőn át tartó ünnepségsorozat, amellyel a magyarság állama fönnállásának 1000. évfordulóját köszöntötte. A viszontagságokkal teli, véráldozatokban és alkotómunkában gazdag évezred jogos büszkeséggel töltötte el a nemzetet. Elcsitultak a pártpolitikai és társadalmi küzdelmek is, csak a nemzetiségiek vezetői tiltakoztak a magyar egyeduralom megnyilatkozása ellen.

Különösen szép eredményeket könyvelhetett el az ünneplők nemzedéke. A kiegyezést követő három évtized alatt a feudalizmusból kilépett Magyarország modern európai állammá vált, szívében a világossá növekedett Budapesttel a fejlett nyugati országokhoz való teljes fölzárkózás küszöbére érkezett. Az ünnep fénye feledtette a jövő bizonytalanságát, az ellentéteket a Monarchián belül, és a Monarchia szaporodó ellenfeleit a határokon túl.

2000[szerkesztés]

Az államalapítás ezeréves évfordulója alkalmából a Magyar Köztársaság Országgyűlése megalkotta a 2000. évi I. törvényt Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról. A „millenniumi év” 2000. január 1-jétől 2001. augusztus 20-ig tartott. A millenniumi ünnepségek keretében nyilvánították a pécsi ókeresztény sírkamrákat a világörökség részének, indult el az esztergomi vár újjáépítése, az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria híd és a Nemzeti Színház felépítése és átadása.

Mindkét millenáris évfordulót jeles állami, egyházi ünnepek és tudományos, kulturális rendezvények kísérték, tudományos és történelmi összefoglaló művek jelentek meg az ezredévek történelméről; képzőművészeti alkotásokkal és irodalmi művekkel készültek a művészek.

A millennium a Bibliában[szerkesztés]

A jelenések könyve próféciájának leírásában találunk egy ezeréves időszakot. Ez az ezeréves időszak - amely a különböző értelmezéseknek megfelelően lehet szó szerinti vagy jelképes - a végső ítélet előtt van. A Biblia úgy tesz utalást rá, hogy ebben az időszakban Sátán "meg lesz kötözve" ezer esztendeig.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jelenések könyve 20:3-7

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]