Szolnoki toronyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szolnoki toronyház
„huszonnégyemeletes”
TelepülésSzolnok,
magyar Magyarország
Cím5000 Szolnok, Jubileumi tér 4.
Építési adatok
Építés éve1975
Megnyitás1975
TervezőLiszkai Károly
Hasznosítása
Felhasználási területlakóépület
Magassága81 m
Egyéb jellemzők
Emeletek száma23
Liftek száma3
NevezetességeiMagyarország legmagasabb lakóháza
Különlegességeka 23. emeletén működik az Uránia csillagvizsgáló szolnoki egysége
Elhelyezkedése
Szolnoki toronyház (Szolnok)
Szolnoki toronyház
Szolnoki toronyház
Pozíció Szolnok térképén
é. sz. 47° 10′ 44″, k. h. 20° 10′ 41″Koordináták: é. sz. 47° 10′ 44″, k. h. 20° 10′ 41″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szolnoki toronyház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A szolnoki toronyház (a köznyelvben „huszonnégyemeletes”) a szolnoki pályaudvar előtt álló magasház, amely 81 méteres magasságával és 22 lakott emeletével Magyarország legmagasabb lakóépülete. 23. emeletén működik az Uránia csillagvizsgáló szolnoki egysége. Huszonnegyedik emelete valójában nincs.

Története[szerkesztés]

A ház legfelső szintjei

Az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején Heim Ernő javaslatára kezdtek el főleg Budapesten toronyházakat építeni a városképileg hangsúlyos helyekre, „megjelölve” ezeket a pontokat. Ezen koncepció mentén született meg a szolnoki toronyház mellett még számos más épület is, mint például a Semmelweis Egyetem Elméleti Tömbje a budapesti Nagyvárad téren, illetve a szolnokihoz nem csak méretében és stílusában, de elhelyezkedésében is nagyon hasonló debreceni toronyház.

Az épületet a fenti elvek mentén a városi közlekedés egyik fontos pontjára, közvetlenül a vasútállomás mellé építették csúszózsaluzásos építési móddal. 1975-ben készült el az azóta megszűnt Szolnok Megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében. Tervezője Liszkai Károly volt. Az épület előtti szökőkúttal és parkolóval ellátott tér Kovács Dezsőné (ÉSZAKTERV) munkája.

A három lift a 22. emeletig szállítja az embereket, onnan gyalog lehet feljutni a 23. emeletre, ahol a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság helyi irodája, valamint csillagvizsgáló működik. 24. emelet valójában nincs, ennek ellenére a helyi köznyelvben az épületre csak „huszonnégyemeletesként” szoktak utalni.

A megközelítőleg nyolcvanezres lakosságú Szolnokot szokás „a magyar felhőkarcolók városa” névvel is illetni, ugyanis a Huszonnégyemeletesen kívül helyet kapott még a városban két, egyenként tizennyolc lakott emelettel bíró toronyház (a Várkonyi téren és a Városmajor úton), valamint egy tizenhat emeletes irodaház is (az Ady Endre úton).

Források[szerkesztés]

további információk[szerkesztés]

  • Dr. Horváth Béla: ÉSZAKTERV. In: Schéry Gábor (szerk.): A magyar tervezőirodák története (Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft., Budapest, 2001) 81–94. oldal
  • László János: Szolnok Megyei Állami Építőipari Vállalat. In: Hajós György (szerk.): A magyar kivitelező vállalatok története (Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft., Budapest, 2005) 485–494. o.