Debreceni toronyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Debreceni toronyház
TelepülésDebrecen
Cím4025 Debrecen, Petőfi tér 10.
Építési adatok
Építés éve1970-1973
Megnyitás1973
Felhasznált anyagokvasbeton, salakbeton
Építész(ek)Boruzs Bernát
Hasznosítása
Felhasználási területlakóépület
Magassága79 m
Egyéb jellemzők
Liftek száma3 személylift, 1 teherlift
NevezetességeiHajdú-Bihar vármegye legmagasabb épülete
Különlegességek24 órás portaszolgálat
Elhelyezkedése
Debreceni toronyház (Debrecen)
Debreceni toronyház
Debreceni toronyház
Pozíció Debrecen térképén
é. sz. 47° 31′ 15″, k. h. 21° 37′ 37″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 15″, k. h. 21° 37′ 37″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Debreceni toronyház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A debreceni toronyház huszonkét szintes magasház a Petőfi téren. A földszinten irodák és üzletek, míg a fölötte levő összes többi szinten összesen 209 lakás található, amikben megközelítőleg 800 ember él. Hajdú-Bihar vármegye legmagasabb épülete, valamint az egész ország második legmagasabb lakóháza. Csak a szolnoki toronyház előzi meg.

Története[szerkesztés]

Az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején Heim Ernő javaslatára kezdtek el főleg Budapesten toronyházakat építeni a városképileg hangsúlyos helyekre, „megjelölve” ezeket a pontokat. Ezen koncepció mentén született meg a debreceni toronyház mellett még számos más épület is, mint például a Semmelweis Egyetem Elméleti Tömbje a budapesti Nagyvárad téren, vagy a debrecenihez nem csak méretében és stílusában, de elhelyezkedésében is hasonló szolnoki toronyház.

Debrecen madártávlatból. A toronyház látványosan kitűnik a többi épület közül

A debreceni épület helyét a fenti koncepció mentén jelölték ki a város tömegközlekedésének egyik, ha nem a legmeghatározóbb pontján, a Petőfi téren, ott is a lehető legközelebb a Nagyállomás bejáratához és egyben a villamosok végállomásához.

Az épületet Boruzs Bernát és Szabó János, a Debreceni Tervező Vállalat építészei tervezték. 1970-ben kezdődtek a földmunkák és 1973-ban adták át a lakóknak a korra jellemző módon főként panel elemekből készült építményt. Főleg egy, illetve másfél szobás lakásokat alakítottak ki benne, amik szintén a korra jellemző módon az egész épületben teljesen azonos alaprajzúak és szintenként 11 darab van belőlük. Ezt az egyformaságot a legfelső emeleten belső kétszintes lakásokkal törték meg. Az épületben négy felvonó működik és a hasonló jellegű házakhoz képest merőben szokatlan módon állandó portaszolgálattal van ellátva.

A lakószintek fölött van még két emelet, ahol magas falakkal körülvett teraszokon áll számos távközlési és egyéb antenna, valamint a ház gépészetének egy része is.

Az épület az 1973-as átadása óta szinte csak állagmegóvási munkákat látott. 2017-ben felmerült turisztikai célú hasznosítása is, aminek keretében azt vizsgálták, hogy a tetőn ki tudnának-e alakítani egy panorámakávézót, ahova a ház oldalához erősített panorámalift vinne fel.[1] A koncepcióra pénzt is kapott a város[2] ám az ötlet azóta is csupán elképzelés maradt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]