Redemptorista rend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Redemptoristák (Congregatio SS. Redemptoris)
Rövidítés C.Ss.R.
Mottó Copiosa Apud Eum Redemptio
Alapító Liguori Szent Alfonz
Alapítva 1732. november 9.
Jóváhagyva 1749
Típus klerikus szerzetesrend
Tevékenység lelkigyakorlatok és missziók

Superior General Michael Brehl, C.Ss.R.
Székhelye Via Merulana, 31 00185 Róma, Olaszország
[
A Redemptoristák weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Redemptoristák témájú médiaállományokat.

A Redemptoristák rendje Liguori Szent Alfonz által alapított római katolikus szerzetesrend. Központja Rómában van, Magyarországon nincsenek jelen.

Történetük[szerkesztés]

A rendet Liguori Szent Alfonz alapította Nápolyban 1732. november 9-én, azzal a kimondott céllal, hogy "a szegényeknek hirdesse az Evangéliumot". Oda akart eljutni – látva a Nápoly környéki pásztorok lelki elhagyatottságát -, ahol az Egyház a legkevésbé van jelen, tehát gyakorlatilag ki akartak kerülni a plébániai rendszer alól, mert ez a rendszer bevált a kisebb-nagyobb településeken, de a vidéken, s különösen a hegyek között élők lelkipásztori ellátása megoldatlan volt. 1742-nem Szent Alfonz 8 társával erre a misszionálásra tett fogadalmat, majd 1743-ban a hagyományos szerzetesi fogadalmat is letették.

Egyik legjelesebb szerzetestársuk, Hofbauer Szent Kelemen aki szerte Európában végzett missziós utakat (tisztelői közé tartozott Széchényi Ferenc, Széchenyi István apja is); a cseh származású szent John Nepomucene Neumann aki a Philadelphiai egyházmegye püspökeként Észak-Amerikában kezdte meg legszegényebbek evangelizálását, valamint Majella Szent Gellért testvér, aki csendes visszavonultságban egy szabóműhelyben élte rendje karizmáját.

2014-ben 793 közösségben 6400 redeptorista élt. Szlovákiában római katolikus kolostoruk van Pozsonyban, Podolinban és Óhegyen, görögkatolikus pedig Nagymihályban, Sztropkón és Ólublóban.

Apácák[szerkesztés]

Liguori Szent Alfonz Tommaso Falcoja megyés püspök támogatásával 1721-ben Scalában alapította meg a rend női ágát. Kezdetben a vizitációs apácák regulája szerint éltek de jogilag tőlük függetlenül, majd 1731-ben fogalmazták meg saját regulájukat. A hivatalos pápai jóváhagyást 1750-ben nyerték el. A redeptorista apácák szigorú klauzúrában élnek, ünnepélyes esküt tesznek, de joghatóságilag kolostoraik a megyés püspök ellenőrzése alatt állnak. 2005-ben 38 kolostorban 382 apáca élt.

Keleti szertartású ág[szerkesztés]

Elsőként P. Achil Delaere kanadai belga redemptorista, majd példájára több rendtársa is a 20. század elején Kanadában a bizánci szertartás használatára tért át, abból a célból, hogy a Kanadába bevándorolt keleti szertartású szláv híveket ellássa. 1913-ban Andrej Szeptickij, a Lembergi görögkatolikus főegyházmegye érseke támogatásával megalakul a galiciai tartomány is, majd 1921-ben a zempléni Sztropkón telepedtek le, illetve 1931-ben megépült nagymihályi rendházuk is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Congregation of the Most Holy Redeemer című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]