Barnabiták

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barnabiták (Congregatio Clericorum Regularium S. Pauli Decollati)
A barnabiták címere
A barnabiták címere

Rövidítés B. (Az Amerikai Egyesült Államokban: CRSP)
Egyéb nevek Paulánusok, Szent Pál Fiai
Mottó Caritas Christi urget nos
Alapító Zaccaria Szent Antal Mária
Alapítva 1530
Jóváhagyva 1533
Típus klerikus szerzetesrend
Tevékenység népmissziók

Superior General Fr. Chagas Maria Santos da Silva
Székhelye Via Giacomo Medici, 15, 00153 Róma, Olaszország
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Barnabiták témájú médiaállományokat.

A Barnabita-rend, más nevükön Paulánusok, Szent Pál Fiai egy római katolikus szerzetesrend. Központja Rómában van, Magyarországon nincsen kolostora.

Története[szerkesztés]

Alapítója Zaccaria Szent Antal Mária Milánóban került kapcsolatba, "Örök Bölcsesség" nevű oratóriummal, amely az európai biblikus mozgalom szellemében működött, de még jóval a tridenti zsinat előtt. A közösségnek már ekkor számos neves tagja volt, többek között a későbbi IV. Piusz pápa és V. Piusz pápa. Zaccaria Szent Antal Mária ezen a helyen ismerkedett össze két milánói nemessel, Giacomo Antonio Morigiával és Bartolomeo Ferrarival, akikkel közös kongregációt alapítottak barnabiták néven. Ezt a nevet arról a templomról származtatták, amelyben a közösség alakulásakor élt. A kongregációt 1533. február 18-án VII. Kelemen pápa hagyta jóvá Szent Pál áldozópapjai néven. Az igy megalakult rend gyorsan virágzásnak indult; 1535-ben III. Pál pápa már fölszabadítja a milánói püspök fennhatósága alól, hova VII. Kelemen pápa rendelte s egyenesen a Szentszék elé tartozónak nyilvánítja. Úgy ő, mint III. Gyula pápa is újból megerősíti szabályaikat. A rend legutóbbi szabályzatát 1983-ban fogadták el, mely már figyelembe veszi a női és a laikus ágat is. 2013-ban a rendnek 411 tagja volt, ebből 285 áldozópap.

A rend célja és szabályai[szerkesztés]

Az Isten igéjének hirdetése, és a szentségek gyakori kiosztása által az istentisztelet megkedveltetésére működni és a valódi keresztény életet felébreszteni. A rend tagjai a rendes három szerzetesi fogadalmon kívül negyediket is tesznek le arra, hogy rendjükön kívül álló magasabb egyházi méltóságokra nem törekszenek s ilyeneket a pápa egyenes parancsa nélkül el sem fogadnak. Céljuk emellett "a klérus vallásos szellemét előmozdítani, és a laikusokat az erkölcsös életre visszavezetni" elsősorban a példaadó élettel és népmissziókkal.

A rend ágai[szerkesztés]

  • Szent Pál testvérei - közismertebb nevükön: Barnabiták (alapítás dátuma: 1533)
  • Szent Pál Megtéréséről nevezett Angyali Nővérek - közismertebb nevükön: Angelikák - női szerzetesrend (alapítás dátuma: 1535. január 15.)
  • Szent Pál Oblátusok - világiakból, házasokból álló közösség

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Barnabites című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]

  • Zaccaria Szent Antal Mária
  • Testvéreink a szentek. Válogatás Peter Manns: Retormer der Kirche c. gyűjteményéből. Szerk. Marosi László szerkesztésében: Eisenstadt, 1977.
  • Ijjas Antal: Szentek élete. 1--2. köt. Bp., 1968.
  • Balanyi György, Schütz Antal, Sebes Ferenc, Szamek József és Tomek Vince piarista atyák: Szentek élete az év minden napjára.1--4. kötet. Szerk. Schütz Antal. Bp., 1932.
  • Magyar Katolikus Lexikon - Barnabiták (Online elérés: 2015. június 2.)