Szent Szív Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Szív Társaság (Religieuses du Sacré Cœur de Jésus)

RövidítésRSCJ
MottóSacré Cœur nővérek
AlapítóBarat Szent Magdolna-Zsófia
Alapítva1800
Típusnői szerzetes kongregáció
TevékenységNevelés

Superior GeneralKathleen Conan RSCJ
SzékhelyeVia Tarquinio Vipera, 16 00152 Róma, Olaszország
é. sz. 41° 54′ 05″, k. h. 12° 27′ 38″
A Szent Szív Társaság weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Szív Társaság témájú médiaállományokat.

A Jézus Szent Szíve dicsőségéért a nevelés apostoli szolgálatát végző pápai jogú kongregációt Barat Szent Magdolna-Zsófia alapította 1800. november 21-én, Párizsban. Rendi rövidítés: RSCJ (Religieuses du Sacré Cœur de Jésus).

Története[szerkesztés]

A kor igényeire bentlakásos iskolák alapításával válaszoltak az első nővérek. Az oktatás magas színvonalának és a szeretettel teli lelkiségnek köszönhetően nagyon gyorsan elterjedt a rend Franciaországban és Európa más országaiban. Philippine Duchesne 1818-ban kezdte meg missziós tevékenységét Észak-Amerikában, és lett az Észak- és Dél-Amerikában létesülő Sacré Cœur-szerzetesházak alapítója. 1988-ban szent II. János Pál pápa emelte a szentek sorába. Ma öt kontinensen, 41 országban 2300 Sacré Cœur-nővér él és tevékenykedik, az anyaház Rómában van. Magyarországon 1883-ban történt az első iskola, a Philippineum, majd 1917-ben a második, a Sophianum alapítása. Működésüknek a szerzetesrendek feloszlatása vetett véget. 1989-ben néhány nővér Ausztriából tért vissza Magyarországra, hogy újra elindítsa a társaság életét. Jelenleg Budapesten két közösségben tízen élnek: nyolc örökfogadalmas, egy első fogadalmas nővér és egy jelölt. A belga–francia–holland tartománnyal közös noviciátusuk Lyonban működik, ahol egy magyar novícia is részt vesz a képzésben.

Tevékenysége[szerkesztés]

A közösség karizmája, küldetése[szerkesztés]

A közösség mottója: „Cor Unum et Anima Una in Corde Jesu” – „Egy szív, egy lélek Jézus Szívében”. Hitvallásuk szerint a közösség eredete Jézus sebzett Szíve, mely szeretetből mindent odaadott. Az egyház küldi őket, hogy továbbadják Jézus Szívének szeretetét. Őbenne van a személyiség növekedésének forrása és az emberek közötti kiengesztelődés útja. Az egyház küldetésében a nevelés szolgálatával vesznek részt, amit három formában tesznek: iskolai nevelés által, a szegények felé való elköteleződéssel és lelkiségi-pasztorális szolgálattal.

Magyarországi tevékenység[szerkesztés]

Budapesti központjukat Forrás Lelkiségi Központnak nevezik, ahol spirituális programok széles skáláját kínálják: táncmeditáció, egyénileg vezetett Loyolai Szent Ignác-i lelkigyakorlat, szemlélődés a városban, kommunikáció, elsőpénteki szentségimádás, bibliai tábor gyermekeknek stb.

A Szentjánosbogár mozgalomban és az Inigo-csoportban fiatalokkal foglalkoznak, különböző iskolákban tanárként dolgoznak, de a hátrányos helyzetű tanulókat is segítik a Józsefvárosban, illetve jelen vannak a hajléktalanokat segítő szociális munkában is.

Jövő, kihívások, tervek[szerkesztés]

Gondolkodásuk szerint jövőjüket az biztosítja, ha olyan fiatalok érkeznek hozzájuk, akik arra vágynak, hogy radikálisan kövessék Jézust. Ennek érdekében rendi prioritásuk a hivatásgondozás. A hivatásbarát kultúra jegyében jött létre „GPS-műhelyük”, valamint az istenképekkel foglalkozó workshop is. Kínálnak kurzust és lelkigyakorlatot olyan nők számára, akik már a szerzetesi életen gondolkodnak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Janet Erskine Stuart: A Szentséges Szív Szerzetesnőinek Társasága. A Sacré-Coeur; ford. Fallenbüchl Ferenc; Pallas Ny., Bp., 1925
  • Margaret Williams: A Szent Szív Társaság (Sacré Coeur) története; ford. Görföl Tibor; Korda, Kecskemét, 2019