Szent Szív Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Szív Társaság (Societas Religiosarum Sanctissimi Cordis Iesu)
Szent Szív Társaság jelképe
Szent Szív Társaság jelképe

Rövidítés RSCI
Mottó Sacré Coeur nővérek
Alapító Barat Szent Magdolna-Zsófia
Alapítva 1800
Típus női szerzetes kongregáció
Tevékenység lelkigyakorlatok és missziók

Superior General Kathleen Conan RSCI
Székhelye Via Tarquinio Vipera, 16 00152 Róma, Olaszország
www.rscjinternational.org

A Szent Szív Társaság vagy Sacré Coeur nővérek (latinul Societas Religiosarum Sanctissimi Cordis Iesu /RSCI/; franciául Religieuses du Sacré-Coeur de Jésus /RSCJ/ - jelentése: Jézus Szent Szívének szerzetesnői) egy női szerzetes kongregáció a római katolikus egyházban.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rendet 1800. november 21-én Franciaország fővárosában, Párizsban alapította Barat Szent Magdolna Zsófia, aki 1806-65 között a kongregáció főnöknője volt. Az első iskolát Amiens-ben nyitották meg 1801-ben, ezt követte hamarosan Grenoble és Poitiers. A központi házat 1816-ban állították fel, 1818-ban Szent Philippine Duchesne nővér vezetésével Észak-Amerikába indult az első missziós csoport. 1828-ban XII. Leó pápa kifejezett kívánságára a Trinitá dei Monti római alapítás született meg. 1826-ban nyert a rend pápai jóváhagyást. Az alapító halálakor (1865) a kongregáció 3500 nővére élt 89 házban. A rend szabályzata a jezsuiták konstitúcióit követi. Megújított szabályzatukat a Szentszék 1922-ben hagyta jóvá. Az 1982-i káptalan új Konstitúciót alkotott, ennek jóváhagyását 1987-ben nyerték el. 2006-ban a világ 44 országában 3600 nővér élt.

Magyarországon első házukat 1883-ban az Ajtósi Dürer sor 21. szám alatt szegényiskolaként nyitották meg. 1914-ben nyitották meg 2. intézetüket. - Lelkigyakorlatos és pihenőházuk, a Szent József Villa Zugligetben (Budakeszi út 87.) volt. 1910-ben 1 rendházban 60, 1938-ban 2 rendházban 98 nővér élt. A zugligeti villában többször meghiúsították a nyilasok behatolási kísérleteit, és az épületben kb. 100 oda menekült zsidó érte meg sértetlenül a háború végét. Két rendházukat, illetve iskolájukat kereken 100 Sacré Coeur nővérnek kellett elhagynia 1948-ban, illetve 1950-ben. A legfőbb elöljárók utasítására a nővérek zöme Nyugatra menekült és Ausztriában telepedett le, 11 nővér pedig a szerzetesek egri táborába került. Négy nővért később börtönbüntetésre ítéltek. A Társaság hivatalosan 1991-ben tért vissza Magyarországra. 1992-ben a XII. Zugligeti út 87. szám alatt újra noviciátust, 1995. szeptemberében a Mese u. 11-13. szám alatt kis zárdát nyitottak. 2009 augusztusában költözött egy közösségük Miskolcra a jezsuiták meghívására, hogy a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium leánykollégiumában nevelőtanárként dolgozzanak.

Tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rend hivatása: nevelés, pasztoráció, felnőttképzés. A rend célja a szemlélődő életre vezetés és a leánynevelés ingyenes szegényiskola, nevelőintézet, lelkigyakorlatok révén. A rend lelkiségében központi helyet foglal el az eucharisztikus Jézus imádása, a Vele való életegység, a Szívéhez való mind teljesebb hasonulás.

Magyarországon A Magyar Máltai Szeretetszolgálat integrációs programja keretében 2008 márciusa óta a Monoron élő nővérek játszóházat tartanak fenn a helyi cigánytelepen. Szegedi közösségük a Húsvétot megelőző Szent Három Nap (Nagycsütörtök, Nagypéntek, Nagyszombat) lelkigyakorlatot tart a Katolikus Egyetemi Lelkészség tagjainak. Emellett szerdánként a Katolikus Karitásszal, Szeged különböző pontjain felkeresik a rászorulókat, hajléktalanokat, hogy zsíros kenyeret, teát ajánljanak nekik, és beszélgessenek velük, meghallgassák őket. Kommunikációs szemináriumot is tartottak egyetemisták számára, akik gyakorolhatták a másik meghallgatását, a másikra odafigyelést, és saját érzéseik megfelelő megfogalmazását.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]