Szeretet Misszionáriusai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szeretet Misszionáriusai
Missionárias da Caridade na JMJ Rio.jpg
Alapítva 1950

Székhelye 54/a Acharya Jagadish Chandra Bose Road, Kolkata 700016, India
A Wikimédia Commons tartalmaz Szeretet Misszionáriusai témájú médiaállományokat.

A Szeretet Misszionáriusai, pápai jogú női szerzetes intézmény.

A rendház nővérei

Célja[szerkesztés]

A közösség hivatása a szegények szolgálata. A fizikai és lelki szegények, éhezők és szomjazók, szenvedélybetegek, elhagyottak, ruhátlanok és hajléktalanok, kitaszítottak, a betegek, leprások és azok akiket az abortusz vagy eutanázia fenyeget, a rend szolgálja, irgalmasságot gyakorolják "hogy Jézus Szeretetszomját - amelyet a lelkek iránt érez - csillapítani tudják Szűz Mária segítségével. A rend mottója: Jézusért tesszük."[1]

Története[szerkesztés]

  • Az albán származású Agnes Gouxha Bojaxhiu, Kalkuttai Szent Teréz közismertebb nevén Teréz anya, engedélyt kér, hogy elhagyja a Loreto rendházat és Kalkuttába utazik ahol 1950 október 7.-i jóváhagyással új szerzetestársulatot alapít a Szeretet Misszionáriusait (Missionaries of Charity, M.C.).[2]
  • 1963 március 25-én a kalkuttai érsek megáldja egy új ág Szeretet Misszionárius Testvérei keletkezését.
  • 1965 február 1.-től pápai jogú társasággá lesznek.
  • 1969 március 26-án a Teréz Anya Munkatársainak Nemzetközi társulata csatlakozik a Szeretet misszionárusaihoz, a társulat szabályzatát bemutatják VI. Pál pápának, aki áldását adja rá.

Rendházak a világban[szerkesztés]

A központ Kalkuttában van. Huszonhárom évvel az alapítás után 1973-ban 68 házból 47 Indiában volt. A többi Venezuela, Anglia, Ausztrália, Yemen, Addis Abeba, Amman, Gáza, Lima, Mauritius, New York, Szaigon,, Róma, Tabora, Yaracuy. A nővérek noviciákkal együtt: 850 fő. A testvérek száma 135 fő volt. És ötven évvel az alapítás után körülbelül 5000 nővér dolgozik körülbelül 650 házban.

Rendházak Magyarországon[szerkesztés]

1989 június 16-án telepednek le Érd-parkvárosban. Plébániáktól kapott címekkel kezdik látogatni az elhagyatottakat, rászorulókat. Budapesten ruhaosztást szerveznek a IX. kerületben. A VIII. kerületben pedig 100 férőhelyes ebédlőt építenek 1990-ben. Érden átmeneti otthont nyitnak anyák részére, és Miskolcon is házat nyitnak.

Források[szerkesztés]

  1. http://uj.katolikus.hu/rendek.php?h=40
  2. A Történet alfejezet részben vagy egészében a M. Moggeridge: Valami nagyon szépet Istenért könyvből való. Prugg Verlag 1974 Eisenstadt. időrendi tábla 97-99 oldal.