Szeretet Misszionáriusai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szeretet Misszionáriusai
Alapítva1950

Székhelye54/a Acharya Jagadish Chandra Bose Road, Kolkata 700016, India
A Wikimédia Commons tartalmaz Szeretet Misszionáriusai témájú médiaállományokat.

A Szeretet Misszionáriusai, pápai jogú női szerzetes intézmény.

A rendház nővérei

Célja[szerkesztés]

A közösség hivatása a szegények szolgálata. A fizikai és lelki szegények, éhezők és szomjazók, szenvedélybetegek, elhagyottak, ruhátlanok és hajléktalanok, kitaszítottak, a betegek, leprások és azok akiket az abortusz vagy eutanázia fenyeget, a rend szolgálja, irgalmasságot gyakorolják "hogy Jézus Szeretetszomját - amelyet a lelkek iránt érez - csillapítani tudják Szűz Mária segítségével. A rend mottója: Jézusért tesszük."[1]

Története[szerkesztés]

  • Az albán származású Agnes Gouxha Bojaxhiu, Kalkuttai Szent Teréz (vagy közismertebb nevén Teréz anya) engedélyt kér, hogy elhagyja a Loreto rendházat. Kalkuttába utazik, ahol 1950. október 7-i jóváhagyással megalapítja az új szerzetestársulatot.[2]
  • 1963. március 25-én a kalkuttai érsek megáldja egy új ág Szeretet Misszionárius Testvérei keletkezését.
  • 1965. február 1-től pápai jogú társaság lesznek.
  • 1969. március 26-án a Teréz Anya Munkatársainak Nemzetközi Társulata csatlakozik a Szeretet Misszionáriusaihoz, a társulat szabályzatát bemutatják VI. Pál pápának, aki áldását adja rá.

Rendházak a világban[szerkesztés]

A központ Kalkuttában van. Huszonhárom évvel az alapítás után, 1973-ban 68 házból 47 Indiában volt, a többi Venezuela, Anglia, Ausztrália, Jemen, Addis Abeba, Amman, Gáza, Lima, Mauritius, New York, Saigon, Róma, Tabora, Yaracuy. A nővérek létszáma ekkor novíciákkal együtt 850 fő, testvérek száma 135 fő volt. Ötven évvel az alapítás után körülbelül 5000 nővér dolgozik körülbelül 650 házban.

Rendházak Magyarországon[szerkesztés]

1989. június 16-án telepednek le Érden, Parkvárosban. Plébániáktól kapott címekkel kezdik látogatni az elhagyatottakat, rászorulókat. Budapesten ruhaosztást szerveznek a IX. kerületben. A VIII. kerületben 100 férőhelyes ebédlőt építenek 1990-ben. Érden és Miskolcon átmeneti otthont nyitnak anyák részére.

Források[szerkesztés]

  1. http://uj.katolikus.hu/rendek.php?h=40
  2. A Történet alfejezet részben vagy egészében a M. Moggeridge: Valami nagyon szépet Istenért könyvből való. Prugg Verlag 1974 Eisenstadt. időrendi tábla 97-99 oldal.