Ugrás a tartalomhoz

Red Bull RB3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Red Bull RB3
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóRed Bull Racing
ElőzőRed Bull RB2
KövetkezőRed Bull RB4
Műszaki adatok
Vázszerkezetszénszálas méhsejt szerkezetű kompozit
MotorRenault RS27 2,4L V8 szívómotor
VáltóRed Bull 7+1 sebességes
ÜzemanyagElf
GumikBridgestone
Versenyeredmények
Csapat(ok)Ausztria Red Bull Racing
Pilóták14. SCO David Coulthard
15. AUS Mark Webber
Első versenyausztrál 2007-es Formula–1 ausztrál nagydíj
Utolsó versenyBRA 2007-es Formula–1 brazil nagydíj
Futott versenyek17
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A Red Bull RB3 egy Formula–1-es versenyautó, melyet a Red Bull Racing versenyeztetett a 2007-es Formula-1 világbajnokság során. Pilótái Mark Webber és David Coulthard voltak.

Áttekintés

[szerkesztés]

Ez volt a csapat első autója, amelyet Adrian Newey tervezett, és az első, amely Renault-motorokat használt - a Williams FW19 versenyzése, azaz tíz év után az első olyan Renault-motoros autóként, amelynek nem Enstone-ban volt a székhelye.

Bemutatkozása nem volt zökkenőmentes, mégpedig a Toro Rosso csapat miatt. Ugyanis mind a Williams, mind a Spyker csapatok azt állították, hogy az RB3-as és a Toro Rosso STR2-es ugyanaz az autó, ami a szabályok szerint tiltott volt. Az igaz volt, hogy mindkét autót a Red Bull Technology tervezte, csakhogy ez azt is jelentette, hogy egyik csapat sem saját maga tervezte az autót, ami így nem volt szabálytalan, és ezt később az FIA is legálisnak minősítette.

Az autó jónak volt mondható, képes volt a rendszeres pontszerzésre, és főként Webber által a jó időmérős eredményekre. A kasztni hasonlított Newey korábbi alkotására, a McLaren MP4-20-as autóra, abban is, hogy mechanikus és megbízhatósági problémák merültek fel. Néha olyan banális hibák, mint rosszul működő fékpedálok, vagy az üzemanyagátfolyó rendszer hibái[1]. A legnagyobb gond az új sebességváltóval volt, amely több kiesést is eredményezett. A rendszeres meghibásodások miatt a szezon közepétől azok szisztematikus kijavítására koncentrálták az erőforrásokat.

AZ idény legjobb eredményét Webber érte el, aki dobogóra állhatott az európai nagydíjon, aki ezt leszámítva még kétszer szerzett pontot. Coulthardnak ez ötször sikerült, köztük pedig egy negyedik hely is volt Japánban. Ugyanezen a futamon Webber akár második is lehetett volna, ám a toro rossós Sebastian Vettel belerohant a biztonsági autós fázis alatt.

A brit nagydíjon különleges, "Wings of Life" festéssel indultak: több mint harmincezer jótékonykodó rajongójuk arcképe kerülhetett fel az autóra[2].

Eredmények

[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Motor Gumik Pilóták 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Pontok Helyezés
2007 Red Bull Racing Renault RS27 B AUS MAL BHR ESP MON CAN USA FRA GBR EUR HUN TUR ITA BEL JPN CHN BRA 24 5.
David Coulthard KI KI KI 5 14 KI KI 13 11 5 11 10 KI KI 4 8 9
Mark Webber 13 10 KI KI KI 9 7 12 KI 3 9 KI 9 7 KI 10 KI

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
Commons:Category:Red Bull RB3
A Wikimédia Commons tartalmaz Red Bull RB3 témájú médiaállományokat.
  1. F1 - The Official Home of Formula 1® Racing (angol nyelven). Formula 1® - The Official F1® Website. (Hozzáférés: 2024. augusztus 7.)
  2. The Official Formula 1 Website. web.archive.org, 2007. július 5. (Hozzáférés: 2024. augusztus 7.)