Rétszilasi-tavak Természetvédelmi Terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rétszilasi-tavak
Ország Magyarország
ElhelyezkedéseDuna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Legközelebbi városSárbogárd, Fejér vármegye
NévadóRétszilas (negyed)
Terület14,94 km²
Alapítás ideje1996
Rétszilasi-tavak (Sárbogárd környéke)
Rétszilasi-tavak
Rétszilasi-tavak
Pozíció Sárbogárd környéke térképén
é. sz. 46° 50′ 28″, k. h. 18° 34′ 33″Koordináták: é. sz. 46° 50′ 28″, k. h. 18° 34′ 33″


A Rétszilasi-tavak Természetvédelmi Terület Magyarország védett természeti területeinek[1] egyike a Közép-Dunántúlon. A Sárvíz völgyének középső részén. Sáregres mellett már tavak találhatóak, megközelíthető észak felé haladva, Szabadbattyán felé indulva.

Rétimajortól 6 kilométer Rétszilas északi tavait lehet felkeresni, mesterséges tavak Rétimajornál is folytatódnak még Sáregres irányából. A Pusztaszabolcs–Pécs-vasútvonalon is megközelíthető, Rétszilas vasútállomáshoz esik a legközelebb.

A Magyar Televízió által forgatott Tüskevár című 17 részes sorozatot ezen a területen, Rétimajor nádasaiban forgatták.[forrás?]

A Mezőföld északi részén, a csatornák Szabadbattyán felőli oldalán kiterjedt vízfelület volt. Soponya, Káloz településeknél megerősödött a nádas, erdős terület, az építőipar örömére. A Sió és a Sárvíz visszahúzódott. Helytartótanács 1771-ben megvizsgáltatta a vízi területeket, majd a Siót - ami Siófok, Simontornya és Szekszárd települések mentén folyik - megtoldotta Sióagárdig, hogy összeérjen a Sárvízzel. Az Árpád-kori települések mind megmaradtak. A dunántúli sárrét 1601. október 15-én csata helyszíne volt. Nagy létszámú török csapatok ellen a néhány ezres magyar sereg, a német és a francia lovasok mellett háborúzott.

A szövetséges keresztény csapatok helyt álltak. Nádasdy Ferenc, Thurzó György, ifjú Batthyány Kristóf híres magyarok, akik részt vettek a csatában.

A rétszilasi halastavakat 1996-ban sorolták be a tájvédelmi körzetek közé. A Malom-csatorna és a Nádor-csatorna mellett található. Az itt megfigyelhető védett állatok között megtalálható a gulipán, fekete gólya, a halászsas és a vidra. Rovarokban is gazdag az itteni élővilág, mert futrinkaféléket, imádkozó sáskákat, szitakötőket, bábrabló rovarokat egyaránt lehet találni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rétimajor tórendszere. [2016. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 15.)

További információk[szerkesztés]