Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nils Holgersson (televíziós sorozat) szócikkből átirányítva)
Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal
A főszereplők: balról jobbra, Nils Holgersson, Pocok és Márton
A főszereplők: balról jobbra, Nils Holgersson, Pocok és Márton
ニルスのふしぎな旅
Nirusu no Fushigi na Tabi
The Wonderful Adventures of Nils
Műfaj kodomo, fantasy, kaland
TV-anime
Rendező
Stúdió Studio Pierrot
Ország
Csatorna NHK
Első sugárzás 1980. január 8. –
1981. március 17.
Első magyar
sugárzás
1988. január 4. –
1988. december 26.
Epizódok 52
Animációs film
Rendező Toriumi Hiszajuki
Stúdió Gakken
Ország  Japán
Bemutató Japán 1981
Magyar bemutató
Játékidő 82 perc

A Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal svédcsehszlovákjapán televíziós rajzfilmsorozat. Az 52 részes sorozatot 1980-ban és 1981-ben az NHK mutatta be. Az eredeti mű 1906-1907-ben jelent meg Selma Lagerlöf könyveként Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át címmel (Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige). A Studio Pierrot készítette, Toriumi Hiszajuki és Osii Mamoru rendezte. Egész estés változat is készült belőle.

A sorozat története és bemutatásának visszhangja[szerkesztés]

A sorozatot 1980-ban mutatták be, Nils no fushigi na tabi címen Hisayuki Toriumi rendezésében, s attól fogva nagyon keresett rajzfilm lett. Selma Lagerlöf regényén alapszik, s egy fejezetet foglal egy epizódba. A rajzfilm 1988. január 4-én érkezett meg Magyarországra, és itthon is hódított, a nagy népszerűségére való tekintettel a következő évben ismételten levetítette a Magyar Televízió. A szinkronhangok között kiemelkedő volt Hacser Józsa Pocokja. A főszereplő, azaz Nils magyar hangja Szerednyei Béla volt. A sorozat sokáig az M1, M2-n futott, illetve 1999. január 3-án a Duna TV-n, és később a Minimaxon, de utóbbi csatornákon a 27. epizódtól már új szinkronhangokkal vetítették. Ennek oka, hogy a sorozat második felének tekercsei megsérültek a Magyar Televízió archívumában, ezért azok a szinkronok elvesztek. Emellett, Akka, a tojó lúd magyar hangja eredetileg Gruber Hugóé volt, viszont az újragyártott szinkronban már Pásztor Erzsi szinkronizálta. Később a Minimax is vetíteni kezdte, az első felét a meglévő, a második felét az újragyártott szinkronnal. 2008 januárjától júliusáig hétvégenként az M2-n futott esti meseként, majd 2009 júliusától szeptember 23-ig naponta futott ugyanezen a csatornán, végig az eredeti szinkronnal. Magyarországon a Nils Holgersson volt az első magyar szinkronos szappanopera-hosszúságú rajzfilmsorozat. Őt követte a Maja, a méhecske. A Nils Holgersson 1987 decembere és 1992 áprilisa között képregény formájában is megjelent magyarul.[1]

Epizódok[szerkesztés]

Akka és Nils
 1. A kis manó
 2. A vadludak hívó szava
 3. Szmöre, a róka
 4. Mókuscsemeték
 5. Vittskövle kastélya
 6. A vadludak játéka
 7. Zivatarban
 8. Glimminge kastélya
 9. Az állatok nagy ünnepi játéka
 10. Karlskrona kikötőváros
 11. Éjszaka a Ronneby folyónál
 12. Pelyheske
 13. A pokol kapuja
 14. Viharos-hojsza, a boszorkány
 15. Az elsüllyedt város
 16. Sunnerbo kincse
 17. Süke-bóka
 18. Gyuró a csalimadár
 19. A nagy madártó
 20. Boci barna
 21. Az özvegy vízisikló
 22. A kőszívű parasztgazda
 23. A medvecsalád
 24. Uppsala
 25. Walpurgis-éj
 26. A hattyúkirály
 27. Csapdában a holló
 28. A dalarnai kovács
 29. Szépszárnyú és Aranyszemű
 30. A házőrző kutya
 31. Hegedűs Clement
 32. Gorgó, a sas
 33. Nils éhes
 34. Az állatok szilvesztere
 35. Az erdőtűz
 36. Az állatok veszekedése
 37. A Fagyherceg
 38. Asa és kis Máté
 39. Tavasz Lappföldön
 40. Az elrabolt fióka
 41. Nyár Lappföldön
 42. Finn-Malin
 43. Búcsú Gorgótól
 44. Az elátkozott kert
 45. Kaland a barlangban
 46. Alku a sirályokkal
 47. Thor isten és az óriások
 48. Búcsú Szmörétől
 49. Nehéz döntés
 50. Kalózok aranya
 51. A hazatérés
 52. Búcsú a vadludaktól

Szereplők[szerkesztés]

 • Nils Holgersson: Az eldugott kis faluban, Västra Vemmenhögben élő Holger Nilsson, és feleségének fia. Rossz magaviseletéért egy kis manó elátkozza 14 évesen, amitől összezsugorodik és kénytelen Márton lúd hátán csatlakozni a vadludakhoz.
 • Pocok: Nils kis hörcsöge, akit csak Nils szülei gondoznak. Ő is lezsugorodik Nilssel együtt, s ő is csatlakozik Nilshez és a vadludakhoz. Az utazás előtt Nils vele is gonoszul bánik. De miután Nils is lezsugorodik, megbocsát neki, s jó tanácsokkal látja el. Az egyik epizódban említést tesz róla, hogy az igazi neve valójában Karotta.
 • Akka: Az öreg vezérlúd, aki már majdnem 100 éves. Nagyon szigorú elvárásai vannak, viszont a sorozat elején felkarolja Mártont és segít neki.
 • Márton: Nilsék kicsit buta házilúdja. Mikor csatlakozik a csapathoz és megtudja, hogy az Lappföldre tart, megpróbál megfelelni Akkának, ami nehezen megy neki, de végül sikerül.
 • Ingrid: Ingrid egy nőnemű vadlúd, aki jóban van Mártonnal, akkor is, amikor a többiek kicsúfolják, lenézik a fehér ludat. Egyszer Szmöre elrabolta, de Nils megmentette.
 • Gunner: Szigorú, katonásan fegyelmezett vadlúd, Akka első számú bizalmasa.
 • Gereben: Nils háza felett fészkelő, kicsit hóbortos gólya. Egyszer ő viszi vissza Nilset a csapathoz, s a manót is Akkához repíti.
 • Manó: Az 1. epizódban szerepel először, Ő változtatja Nilset törpévé, amiért a fiú kínozza őt. Azután a sorozat egyes epizódjaiban vissza-visszatér. Morcos, szeszélyes öregemberként mutatkozik.
 • Szmöre: A gonosz róka, a sorozat fő negatív szereplője. Öreg tapasztalt róka, de ha elrabol egy ludat, legtöbbször vissza is adja, mert a vadlúdcsapattal folytatott harcaiban általában ő húzza a rövidebbet.
 • Viharos-hojsza: A viharok, szelek boszorkánya. Hatalmas forgószeleivel a 14. epizódban számtalanszor kizökkenti a vadlúdcsapatot. Később sikerül meggyőzni őt, s napfényt és meleget küld a fagyos vidékekre.
 • Siri: Szintén nőnemű vadlúd, aki a csapat "énekesnője", bár e képességeit a vadludak kevésbé díjazzák.
 • Gustav (Guszter): Undok vadlúd, aki ki nem állhatja a csapat új tagjait. Ha teheti, mindig keresztbe tesz Nilséknek.
 • Lasse: Együgyű, falánk vadlúd, Gustav jó barátja. Állandóan az éhségével harcol.
 • Pelyheske: Márton későbbi szerelme. Rendkívül szeretik az állatok, viszont két nővére ki nem állhatja őt.
 • Gorgó: Sas, Lappföldön született, családja magára hagyta, ezért Akka nevelte fel.

A Magyar Televízió által készített szinkron[szerkesztés]

És még sokan mások: Bagó Bertalan, Bartus Gyula, Beregi Péter, Bodor Tibor, Botár Endre, Buss Gyula, Cs. Németh Lajos, Csankó Zoltán, Czigány Judit, Dallos Szilvia, Détár Enikő, Detre Annamária, Dobránszky Zoltán, Dózsa László, Elekes Pál, Erdélyi Mari, Farkas Antal, Farkasinszky Edit, Feleki Sári, Forgács Péter, Gáspár Sándor, Gáti Oszkár, Gergely Róbert, Győri Ilona, Hankó Attila, Haraszin Tibor, Hollósi Frigyes, Huszár László, Jani Ildikó, Juhász Károly, Kádár Flóra, Kautzky Armand, Kerekes József, Kiss Erika, Kökényessy Ági, Konrád Antal, Koroknay Géza, Kun Vilmos, Láng József, Leisen Antal, Magda Gabi, Malcsiner Péter, Maros Gábor, Melis Gábor, Nagy Anna, Németh Gábor, Olsavszky Éva, Orosz István, Pákozdi János, Papp János, Pásztor Erzsi, Pusztaszeri Kornél, Quintus Konrád, Rátonyi Hajni, Rosta Sándor, Rubold Ödön, Rudolf Péter, Sáfár Anikó, Sándor Iza, Simon György, Simonyi Balázs, Somlai Edina, Sörös Sándor, Szabó Éva, Szabó Ottó, Szokol Péter, Tahi József, Ujlaki Dénes, Usztics Mátyás, Vajay Erzsi, Varga T. József, Várkonyi András, Velenczey István, Wohlmuth István, Zubornyák Zoltán stb.

Eltérések Lagerlöf regényétől[szerkesztés]

Selma Lagerlöf története szolgáltatta ugyan az alapot a rajzfilmhez, de attól néhány apróbb dologban eltér. A regényben nem szerepel Pocok, és nincsenek visszatérő szereplők, mint a sorozatban Szmörre róka. A regényben a magyar fordítás nevei nem egyeznek, egyedül Mártoné. Nils kalandjainak képregénykiadása a rajzfilmen alapult (például a névadások), ezért a regénytől egységesen különböznek.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]