Metoprolol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metoprolol
IUPAC-név
(RS)-1-[4-(2-metoxietil)fenoxi]-3-(propán-2-il)amino-propán-2-ol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 37350-58-6
PubChem 4171
DrugBank APRD00208
ATC kód C07AB02
Gyógyszer szabadnév metoprolol
Gyógyszerkönyvi név Metoprololi succinas,
Metoprololi tartras
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C15H25NO3
Moláris tömeg 267,364 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság 12%
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
3-7 óra
Kiválasztás vese
Terápiás előírások
Jogi státusz receptköteles
Terhességi kategória C (US)
C (AU)
Alkalmazás orális, intravénás

A metoprolol egy cardioselectív béta1-adrenoreceptor blokkoló, ami a szív béta1-receptoraira sokkal kisebb dózisban hat, mint ami főleg a bronchusokban és a perifériás erekben lévő béta2-receptorok blokkolásához szükséges. A metoprololnak membránstabilizáló hatása nem jelentős, részleges agonista tulajdonságokkal nem rendelkezik. A fizikális és mentális stressz során felszabaduló katekolaminok szívstimuláló hatását a metoprolol csökkenti vagy gátolja. Ez azt jelenti, hogy a katekolaminok által okozott szokványos szívfrekvencia, szívteljesítmény, szívkontraktilitás és vérnyomás növekedést a metoprolol csökkenti. Ezek a hatások a myocardialis oxigénigény általános csökkenését eredményezik, ami fontos összetevője a gyógyszer antiischaemiás hatásának. A metoprolol csökkenti az emelkedett vérnyomást mind fekvő, mind álló helyzetben.

Hatásmechanizmus[szerkesztés]

Gátolja az emelkedett szimpatikus aktivitás által okozott cardialis hatásokat, akutan csökkenti a szívfrekvenciát, a contravtilitást, a perctérfogatot és a vérnyomást. Amíg az endogén adrenalin szintje magas, a metoprolol sokkal kevésbé hat a vérnyomás szabályozásra, mint a nem szelektív β-blokkolók.

A metoprolol csökkenti a megemelkedett vérnyomást mind fekvő, mind pedig álló helyzetben. Előfordul, hogy a metoprolol kezelés megkezdésekor a perifériás ellenállás rövid ideig tartó (néhány óra) és klinikai szempontból jelentéktelen emelkedése figyelhető meg. A hosszú távú kezelés ideje alatt a teljes perifériás ellenállás csökkenhet, mivel az artériás rezisztencia erekben kialakult hypertrophia visszafejlődik. Bebizonyosodott, hogy a metoprolollal végzett hosszú távú antihipertenzív terápia a bal kamra hypertrophiát is csökkenti, valamint javítja a bal kamrai diasztolét és a bal kamrai töltődést.

Az enyhe-közepes vérnyomás emelkedésben szenvedő férfiakban a metoprolol bizonyítottan csökkenti a cardiovascularis betegség miatt bekövetkező halálozást, nagyrészt a cardiovascularis okokból kifolyólag hirtelen beálló halál veszélyének csökkentésével. Továbbá bizonyítottan csökkenti a halálos vagy nem halálos kimenetelű myocardialis infarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

A metoprolol - a többi β-blokkolóhoz hasonlóan - a szisztémás artériás nyomás, a szívfrekvencia és a kontraktilitás csökkentése révén mérsékli a szív oxigénigényét. A szívfrekvencia csökkentése révén a myocardium károsodott vérellátású részeinek a perfúzióját, ill. oxigén-ellátását is javítja a diasztole idejének megnyújtásával. Ezért angina pectorisban csökkenti a rohamok és a néma ischaemiás események számát, időtartamát és súlyosságát, valamint növeli a beteg fizikai teljesítőképességét, valamint növeli a fizikai munkavégzéshez szükséges kapacitást.

A szívritmusra kifejtett hatása Supraventricularis tachycardiában vagy pitvarfibrillációban, valamint ventricularis extrasystolék jelentkezésekor a metoprolol hatékonyan szabályozza a szívfrekvenciát. A myocardialis infarktusra kifejtett hatása Diagnosztizált myocardiális infarktuskor vagy annak gyanújakor a metoprolol csökkenti a halálozások számát, nagyrészt a hirtelen halál kockázatának csökkentésével. Ennek oka feltehetően részben a ventricularis fibrilláció kialakulásának megelőzése. Az antifibrillációs hatásának kialakulásában két mechanizmusnak tulajdonítanak jelentőséget. Egyrészt a vér-agy gáton belül a vagus-hatás pozitívan befolyásolja a szív elektromos működését. Másrészt a közvetlenül a szívre ható, szimpatikus, anti-ischaemiás hatás, hatékonyan befolyásolja a szív összehúzódó képességét, az összehúzódások számát, és a vérnyomást. Mind a korai mind a késői alkalmazás esetén, csökkent a mortalitás a magas rizikófaktorú, korábban már valamilyen cardiovascularis betegségen átesett betegeknél és a diabetes mellitusban szenvedőknél is. A metoprolol bizonyítottan csökkenti a nem halálos kimenetelű myocardiális infarktus kialakulásának valószínűségét.

Az idiopathiás dilatált cardiomyopathia miatt kialakult közepesen súlyos vagy súlyos pangásos szívelégtelenségre kifejtett hatása A metoprolol bizonyítottan javítja a szívműködést, alkalmazása mellett csökkent a szükséges szívtranszplantációk száma az idiopathiás dilatált cardiomyopathia miatt kialakult közepesen súlyos vagy súlyos pangásos szívelégtelenségben. Ugyanebben a betegcsoportban a metoprolol terápia hatására javult a teljes életminőség, a maximális mozgáskapacitás, és csökkent a szívroham miatt kórházba újra felvett betegek száma.

Supraventricularis tachycardia, pitvarfibrilláció és ventricularis extrasystolia esetén a metoprolol csökkenti a kamrafrekvenciát és a kamrai extraütések gyakoriságát.

A metoprolol hatékony a palpitációval járó szívműködési rendellenességek kezelésében. A migrénre kifejtett hatása A metoprolol alkalmas a migrén profilaktikus kezelésére. A metoprolol csökkenti a hyperthyreoidismus tüneteinek klinikai megjelenését, ennek következtében kiegészítő terápiaként alkalmazható.

Terápiás dózisban alkalmazva a metoprolol perifériás ereket, ill. bronchiolusokat szűkítő hatása kevésbé kifejezett, mint a nem szelektív -blokkolók alkalmazása esetén.

Szükség esetén a metoprolol adható b2-agonistával kombinálva obstructiv tüneteket mutató tüdőbetegeknek. b2-agonistával történő együttadásakor a terápiás adagban alkalmazott metoprolol kevésbé befolyásolja a b2-agonisták okozta bronchodilatatiót, mint a nem szelektív b-blokkolók.

A metoprolol kevésbé befolyásolja az inzulin felszabadulást és a szénhidrát anyagcserét, mint a nem szelektív b-blokkolók. A metoprolol kevésbé befolyásolja a hipoglikémiára kialakuló kardiovaszkuláris választ, mint a nem szelektív b1-blokkolók.

Rövidebb időtartamú vizsgálatok szerint a metoprolol a triglycerid-szint emelkedését és a szabad zsírsav-szint csökkenését okozhatja a vérben. Néhány esetben megfigyelték a magas denzitású lipoprotein (HDL)- szint enyhe emelkedését, habár ez kisebb mértékű volt, mint nem szelektív b-blokkolók esetén. Ugyanakkor, egy több éven át végzett vizsgálat szerint a metoprolol kezelést követően a teljes szérum koleszterin-szint jelentősen csökkent. A metoprolol kezelés időtartama alatt az életminőség nem romlott, illetve javult. A metoprolol kezelés után az életminőség javulása volt megfigyelhető myocardiális infarktuson átesett és idiopathiás dilatált cardiomyopathiában szenvedő betegeknél.

Sztereokémia[szerkesztés]

A metoprolol egy sztereoközpontot tartalmaz, és két enantiomerből áll. Ez egy racemát, azaz az (R)- és az (S)-formának 1: 1 arányú elegye:[1]

A metoprolol enantiomerjei

CAS-szám: 81024-43-3

CAS-szám: 81024-42-2

Védjegyezett nevű készítmények[szerkesztés]

  • Betaloc (AstraZeneca)
  • Betaloc ZOK (AstraZeneca)
  • HUMA-METOPROL
  • Egilok (Egis)
  • METOPROLOL AL
  • METOPROLOL-B
  • METOPROLOL-RATIOPHARM
  • METOPROLOL Z 1A PH
  • METOPROLOL Z HEXAL

Kombinációk[szerkesztés]

  • Logimax (AstraZeneca) (metoprolol + felodipin)

RITMETOL

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rote Liste Service GmbH (Hrsg.): Rote Liste 2017 – Arzneimittelverzeichnis für Deutschland (einschließlich EU-Zulassungen und bestimmter Medizinprodukte). Rote Liste Service GmbH, Frankfurt/Main, 2017, Aufl. 57, ISBN 978-3-946057-10-9, S. 200.