Magyar űrtevékenység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magyarország az 1960-as évek végétől nemzetközi együttműködések keretében több űrprogramban is részt vett. 1992 től 2014-ig a Magyar Űrkutatási Iroda irányította a kutatótevékenységet és a nemzetközi kapcsolatokat. 2014-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, 2018-tól a Külgazdasági és Külügyminisztérium látja el az űrtevékenység felügyeletét. 2015 óta Magyarország az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagállama.

Történet[szerkesztés]

A VEGA szondák modellje az Udvar-Hazy Centerben

A magyar űrtevékenység kezdete 1946. február 6-ra tehető, amikor Bay Zoltán vezetésével egy kutatócsoport végrehajtotta az első sikeres európai Hold-radar kísérletet, melynek keretében sikerült kimutatniuk a Hold felé küldött radarhullámok visszaverődését. Az 1967-ben meghirdetett Interkozmosz együttműködés kereteit kihasználva kutatórakéták, műholdak (Interkozmosz, Prognoz), majd bolygóközi szondák (VEGA, Fobosz) fedélzetére is feljutottak magyar műszerek. Az első magyar űrberendezés az Interkozmosz a Vertyikal–1 rakétaszondán elhelyezett passzív mikrometeoritcsapda volt. A Vega-programban való részvétel a mai napig a magyar űrtevékenység egyik legnagyobb sikere.

A Szojuz-36 küldetés jelvénye

1980-ban az Interkozmosz program részeként repült a Szojuz–36 űrhajóval Farkas Bertalan a Szaljut–6 űrállomásra. Farkas Bertalan vitte magával először az űrbe a Pille nevű dózismérőt, amelyet azóta már több szovjet/orosz és amerikai űrrepülésen használtak. Jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson alkalmazzák. A rendszerváltás után, 1991-ben újraszervezték a magyar űrtevékenység irányítását. 1992-ben létrejött a Magyar Űrkutatási Iroda és a hozzátartozó szervek: a Magyar Űrkutatási Tanács és az Űrkutatási Tudományos Tanács. Az 1990-es években tervezték a Magyarsat nevű magyar távközlési műhold indítását. 2001 tavaszán a magyar és az amerikai kormány között űrkutatási együttműködési megállapodás született.

A közép-kelet-európai régióban elsőként írta alá 2003. április 7-én az Európai Űrügynökséggel a szorosabb kapcsolatot jelentő ECSA (European Cooperating State Agreement) dokumentumot,[1] de viszonylag későn, Csehország, Románia és Lengyelország után vált csak az ESA teljes jogú tagjává (2015).[2]

A magyar űrtevékenység történetének új fejezete kezdődött 2012. február 13-án a Masat–1, teljesen magyar építésű pikoműhold felbocsátásával. A műholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztették, építését magántámogatók (cégek és magánszemélyek) finanszírozták. A műhold felbocsátása az Európai Űrügynökség Vega hordozórakéta hordozóeszközének kísérleti startja keretében, a LARES és Almasat–1 műholdak, illetve több más (olasz, spanyol, lengyel, román), hasonlóan egyetemi építésű pikoműhold társaságában vált lehetővé.

2014-ben megszüntették a magyar űrtevékenységet koordináló szervezetet, a nemzeti fejlesztési miniszter felügyelete alatt álló Magyar Űrkutatási Irodát.

2015-ben Magyarország az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja lett, így már az összes európai programban részt vehet. A tagdíj 6-8 millió euró évente, viszont ennek 95 százalékát a szervezet elosztási rendszere alapján visszapályázhatják a cégek.[3]

A magyarországi űrtevékenységgel kapcsolatos feladatok állami feladatokat 2018-tól a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) látja el (a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet értelmében a külgazdasági és külügyminiszter felelős az űrkutatásért).[4] Az állami feladatok (az űrkutatási tevékenység szabályozása, nemzetközi szerződések előkészítése, űrkutatási stratégia elkészítése) ellátására a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezeti keretei között miniszteri biztosi posztot hoztak létre, amelyre a külgazdasági és külügyminiszter 2018. november 1-jén egy éves időtartamra Ferencz Orsolyát nevezte ki. Ezzel párhuzamosan a KKM-ben létrehozták a Űrkutatásért Felelős Főosztályt, melynek szakmai felügyeletét a miniszteri biztos látja el. Ferenc Orsolya miniszteri biztosi megbízatást 2019. november 1-jén további legalább egy évre meghosszabbították.[5]

Űrprogramok magyar részvétellel[szerkesztés]

(nem teljes lista)

Űrkutatással foglalkozó intézmények és űripari cégek Magyarországon[szerkesztés]

A magyar űrtevékenység elismerése[szerkesztés]

2010. március 20-án a magyar űrkutatók közössége Magyar Örökség díjat kapott. A bíráló bizottság indoklásában a díjat „a nemzetközi űrkutatásban való magyar részvétel” érdemelte ki, ugyanakkor 11 személyt külön ki is emelt a magyar űrkutatók közösségéből. Ezek a személyek a következők: Kármán Tódor, Izsák Imre, Pavlics Ferenc, Bejczy Antal, Tófalvi Gyula, Almár Iván, Ferencz Csaba, Gschwindt András, Farkas Bertalan, Magyari Béla és Charles Simonyi. A Magyar Örökség díjat az idehaza dolgozó űrkutatók nevében Ferencz Csaba, a külföldön élők nevében Bejczy Antal vette át az Akadémián rendezett ünnepségen.

A Hold-radar-kísérletért korábban már Magyar Örökség díjat kapott Bay Zoltán az esemény 50. évfordulóján, valamint Simonyi Károly professzor 1998-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egy lépéssel közelebb Európához és a világűrhöz
  2. Lengyelország is megelőz minket
  3. Eurómilliókat bukhat Magyarország
  4. Kft, Wolters Kluwer Hungary: 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (angol nyelven). net.jogtar.hu. [2021. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 22.)
  5. Űrvilág.hu - Miniszteri biztos az űrkutatás élén. www.urvilag.hu. (Hozzáférés: 2020. július 22.)
  6. [1] Archiválva 2012. február 5-i dátummal a Wayback Machine-ben Chibis-M Microsatellite Mission
  7. A magyar űrkutatás hírei. www.hso.hu. [2020. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 22.)
  8. Űrfizikai és Űrtechnikai Osztály | WIGNER Fizikai Kutatóközpont. wigner.hu. (Hozzáférés: 2020. július 22.)
  9. Admatis Kft. - hőkép, fémhab, űripar, 3D mérés, bérmérés, koordináta mérés. www.admatis.com. (Hozzáférés: 2020. július 22.)

További információk[szerkesztés]