STEREO

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
STEREO
STEREO Artist's Concept horizontal.jpg

Ország  Egyesült Államok
Űrügynökség NASA NASA
Küldetés típusa napkutató
Küldetés
Célégitest Nap
Indítás dátuma 2006. október 26.
Indítás helye Cape Canaveral
Hordozórakéta Delta II
Az űrszonda
Tömeg 620 kg
Energiaellátás 475 W
Pálya heliocentrikus
Periódus

STEREO A: 346 nap

STEREO B: 388 nap
Hivatalos weboldal
A Wikimédia Commons tartalmaz STEREO témájú médiaállományokat.
A Hold a Nap előtt STEREO-ból nézve

A STEREO (Solar-TErrestrial RElations Observatory) amerikai űrszonda-páros, amelyet a NASA indított a Nap-Föld kölcsönhatást részletes vizsgálatára. Jelenlegi látószögük a Nap két ellentétes oldalán lehetővé teszi, hogy a kutatók egyszerre vizsgálják a csillag egész felszínét. A szondák megfigyelései révén a kutatók első alkalommal tudtak végigkövetni egy koronaanyag-kidobódás (CME) eseményt, a Napból való kiindulásától a Földdel történt találkozásáig. A szondák adatai azt is felfedték, hogy a Napból érkező energikus részecskék sokkal szélesebb tartományban terjednek szét az űrben, mint korábban hitték.[1]

Küldetés[szerkesztés]

A két űreszközt 2005. november 9-én juttatták el a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumától a Goddard Űrközpontba az indításra való előkészítéshez. Ellipszis alakú geocentrikus pályára állították 2006. október 26-án, amelynek apogeuma a Hold távolságában volt. Két hónap elmúltával megközelítették a Holdat és gravitációs hintamanővert hajtottak végre. Az egyik szonda (B szonda) ekkor állt heliocentrikus pályára a Föld pályáján kívül, a másik szonda (A szonda) még egy hasonló manőver után állt pályára a Föld pályáján belül. Az A szonda 347 nap alatt végez egy keringést, a B szonda 387 nap alatt. Évi 22°-kal távolodnak a Földtől, L4 és L5 Lagrange-pontokat 2009 szeptemberében érték el.

2008 decemberében először sikerült egy koronakitörés mozgását úgy megfigyelniük, hogy a hozzá kapcsolódó mágneses vihart is előre jelezzék. A bolygóközi porral kapcsolatban is fontos megfigyeléseket végeztek.[2] 2009 áprilisában először készített a szondapáros háromdimenziós képet egy koronakitörésről.[3]

Műszerek[szerkesztés]

A szondák kamerákat, részecske műszereket és rádiódetektorokat visznek magukkal. A négy műszer:

  • SECCHI - Öt kamerából és koronagráfból álló képalkotó műszer
  • IMPACT - A nagy energiájú részecskéket vizsgáló műszer
  • PLASTIC - A plazma részecskéit vizsgáló műszer
  • S/WAVES - A rádiótartományban érzékeny műszer

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Öt éve vizsgálódnak az iker Nap-szondák. [2011. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 26.)
  2. Dr. Kecskeméty, Károly: A két STEREO szonda már derékszögben látja egymást. Űrvilág.hu, 2009. április 22. (Hozzáférés: 2009. április 23.)
  3. Kovács, József: Háromdimenziós felvétel egy napviharról. Hírek.csillagászat.hu, 2009. április 16. [2009. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 18.)

További információk[szerkesztés]