Goddard Űrközpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Goddard Űrközpont
Ország Amerikai Egyesült Államok
TelepülésPrince George's megye
NévadóRobert Goddard
Elhelyezkedése
Goddard Űrközpont (USA)
Goddard Űrközpont
Goddard Űrközpont
Pozíció az USA térképén
é. sz. 38° 59′ 32″, ny. h. 76° 51′ 09″Koordináták: é. sz. 38° 59′ 32″, ny. h. 76° 51′ 09″
A Goddard Űrközpont weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Goddard Űrközpont témájú médiaállományokat.

A Goddard Space Flight Center (GSFC) a NASA egyik vezető űrközpontja Washington D. C. közelében. Fő profilja a Földről, a Naprendszerről és az Univerzumról gyűjtött ismeretek összegzése. Nevét Robert Goddardról, egy vezető amerikai rakétatudósról kapta. Fő munkái közé tartozik a Földről szerzett űrszondás adatok gyűjtése és rendszerezése. A GSFC vezeti a Hubble űrtávcsővel végzett kutatások repülésirányítását is.

Története[szerkesztés]

A NASA Goddard Space Flight Center képe a levegőből repülőgépről
A Hubble űrtávcsővel végzett kutatások repülésirányítását végzik a NASA Goddard Space Flight Centerében
A Goddard network (STDN) követte sok korábbi emberes vagy ember nélküli űrrepülés űrszondáját.
A Goddard Űrközpontban működő NSSDC központ juttatott kiváló minőségű Lunar Orbiter felvételeket az Eötvös Loránd Tudományegyetemre is. Itt a Koroljov medencét láthatjuk a Hold túlsó oldaláról.
A Goddard Űrközpont NSSDC Lunar Orbiter-4 felvételén az Arisztarkhosz kráter környezetét láthatjuk a holdi Duna-Tisza vidékkel a kép közepén.

A GSFC volt az első űrközpont. 1959. május 1-jén alapították. Mintegy 3000 közvetlen és mintegy 7000 munkaszerződéses alkalmazottja van. Az űrközpont Greenbeltben, Maryland államban van. Eredetileg is többféle munkát irányítottak a GSFC-ből: a technológiák fejlesztését, az eszközök gyártását, a távlati tervezést, a tudományos kutatást, a technikai működtetést és a programok vezetését. Ma is számos területen végez szervező és irányító munkát az űrközpont. Ma elsősorban a műszerfejlesztések területén hárul fontos szerep a GSFC-re.

Főbb munkák[szerkesztés]

A GSFC működteti az űrszondákat a pályán követő rendszereket. Ennek egy példája a Nemzeti Óceáni és Légkörtani Adatközpont (NOAA). A GSFC irányítja a Hubble űrtávcsövet (HST) és más főbb csillagászati-űrkutatási programokat is, úgymint:

Korábban a GSFC irányította a

programokat.

Az LRO[szerkesztés]

A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) több fontos műszerét a GSFC-ben tervezték. Ilyen a Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA).

Az NSSDC[szerkesztés]

A GSFC keretében működik a National Space Science Data Center (NSSDC), a Nemzeti Űrkutatási Adatközpont. Az 1970-es években az ELTE is több kutatási anyagot kapott ettől a központtól a Lunar Orbiterek anyagából.

Ipari alkalmazások[szerkesztés]

Egyik szerepköre az űrközpontnak az űrkutatási eredmények, ipari találmányok és technológiák bevitele a polgári életbe. Ennek angol elnevezése röviden: spinoff.

További információk[szerkesztés]