VAB

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
VAB
Aerial View of Launch Complex 39.jpg
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település Florida
Elhelyezkedése
VAB (USA)
VAB
VAB
Pozíció az USA térképén
é. sz. 28° 35′ 11″, ny. h. 80° 39′ 05″Koordináták: é. sz. 28° 35′ 11″, ny. h. 80° 39′ 05″
A Wikimédia Commons tartalmaz VAB témájú médiaállományokat.
A Vehicle Assembly Building a Kennedy Űrközpontban (2005). Az épület oldalán lévő szögletes foltok a Frances hurrikán által okozott károk nyomai

A Vehicle Assembly Building (eredetileg Vertical Assembly Building) , más néven VAB (magyarul jármű összeszerelő épület), a Kennedy Űrközpont területén, félúton Jacksonville és Miami között, Florida keleti partján található hatalmas épület.

Egyike a világ legnagyobb épületeinek, térfogatát tekintve a harmadik helyen áll, egyben a világ legnagyobb egyemeletes épülete, Floridában 1974-ig a legmagasabb épület is volt.

Eredetileg abból a célból építették, hogy az Apollo-program Saturn V rakétáinak egyes fokozatait függőlegesen egymásra szereljék. Bár az épület igen magas, a Saturn V tetején levő rudat így is le kellett szerelni ahhoz, hogy a rakéta elférjen az épületen belül. Ma már a külső üzemanyagtartályok és repülőeszközök tárolására használják, illetve itt szerelik rá az űrsikló orbiterét a szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétákra és a külső üzemanyag tartályra. Az összeszerelés után a teljes űrsiklót ráhelyezik a mobil indítóplatformra és az erre a célra kifejlesztett hernyótalpas szállítójármű szállítja az egészet a 39-es indítókomplexumhoz.

A VAB 160 méter magas, négyszögletű alapterülete 32 500 négyzetméter, oldalai 218 méter és 158 méter hosszúak.

Az épület méreteit jól szemlélteti, hogy az épület oldalán levő amerikai zászló egy-egy csillagának átmérője 1,8 méter, és a zászló sávjai pedig olyan szélesek, mint egy autópálya sávja. A zászlót az USA alapításának 200 éves évfordulójának alkalmából, 1976-ban festették az épületre, az évforduló csillag szimbólumával együtt, ez utóbbit később a NASA logó váltotta fel.

Az épület belső tere olyan hatalmas, hogy saját időjárása van – az ott dolgozó "NASA alkalmazottak jelezték, hogy különösen párás napokon esőfelhők alakulnak ki a plafon alatt"[1]. Az épületben négy nagyméretű légkondicionáló berendezés található (4 kör alakú struktúra az épület nyugati oldalán), melyek a páratartalmat szabályozzák. Az épületen belüli közlekedésre gyakran biciklit használnak.

A NASA-nak egyébként 3 szerelőcsarnoka van, ahol a javítási műveleteket végzik. A leggyakoribb sérülés a hővédő kerámialap rongálódása. Továbbá itt végzik az űrrepülőgépek felkészítését az utazásra. Ezek beemelése 2 nap, az üzemanyagtartály felkészítése 1 nap, a gyorsítórakéta üzembe helyezése 3 hetet vesz igénybe. A felkészítés után innen szállítják az űreszközöket a végösszeszerelő-csarnokba, ahol az összeillesztést végzik.

Galéria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Vehicle Assembly Building
A Wikimédia Commons tartalmaz VAB témájú médiaállományokat.