NASA Marshall Space Flight Center

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
NASA Marshall Space Flight Center
Msfc aerial view.jpg
Ország Amerikai Egyesült Államok
Elhelyezkedése
NASA Marshall Space Flight Center (USA)
NASA Marshall Space Flight Center
NASA Marshall Space Flight Center
Pozíció az USA térképén
é. sz. 34° 39′ 03″, ny. h. 86° 40′ 22″Koordináták: é. sz. 34° 39′ 03″, ny. h. 86° 40′ 22″
A NASA Marshall Space Flight Center weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz NASA Marshall Space Flight Center témájú médiaállományokat.
A Marshall Space Flight Center egy légifelvételen

A Marshall Space Flight Center a NASA legrégebbi űrközpontja Huntsville-ben, Alabamában. Itt készült több hordozórakéta, elsősorban a Saturn V, az Atlas, a Titán és a Delta, valamint a jelenleg használatos űrsiklók narancssárga színű hatalmas központi tankja. Itt épültek meg az Apollo-programhoz a holdautók is. A Marshall Space Flight Center mellett működik a Nemzetközi Űrtábor. Az űrközpont nevét George C. Marshall amerikai tábornokról kapta, aki a második világháború után az általa vezetett Marshall segélyprogramról széles körben ismert.

Története[szerkesztés]

Wernher von Braun, a Marshall Space Flight Center első igazgatója

A Marshall Space Flight Center űrközpont eredetileg az amerikai hadsereg rakétakísérleti bázisa volt és a Redstone Arzenálhoz tartozott. Texasból 1960-ban költözött át ide az a kutatócsoport, amely az űrkísérletekhez készülő rakéták fejlesztésével foglalkozott. Wernher von Braun első igazgató vezetésével 1960. július 1-jével nyílt meg Huntsville-ben, Alabama Államban a Marshall Space Flight Center (MSFC). (Ez a dátum egyúttal a NASA születésnapja is, mert ezen a napon és itt jelentette be Dwight D. Eisenhower amerikai elnök a NASA megalakulását is.) Wernher von Braun tíz évig volt az intézmény igazgatója.

A Marshall Űrközpontnak mindmáig a rakétafejlesztés maradt a fő profilja, de később számos más feladatkört is betöltött az űrközpont, melyek közül legismertebb a korábban Alfa, később Nemzetközi Űrállomás néven ismert hatalmas űrprogram számos alrendszerének a kifejlesztése és legyártása is. Ugyancsak részt vesz az MSFC egyes űrprogramok repülésirányításában is.

Főbb űrtevékenységi fejlesztési programok[szerkesztés]

Egy Mercury-Redstone rakéta a Marshall Space Flight Centerben, 1960-ban

Az elmúlt fél évszázadban számos űrprogram kifejlesztése történt itt a NASA Marshall Space Flight Centerében. A legismertebbek a Mercury-program, a Gemini-program, és az Apollo-program, valamint a Skylab-program is. Az elmúlt három évtizedben a Space Shuttle és a Nemzetközi Űrállomás építése volt a fő programterület.

A jelenlegi fejlesztések közül kiemelkedik a második amerikai holdraszállási programnak az Ares-programnak a rakétafejlesztése (az Ares I, az Ares V és az Orion űrhajó kifejlesztése). Ugyancsak itt fejlesztenek alrendszereket a holdi bázishoz kapcsolódó robotikákhoz is.

Vízalatti tesztekre készült medence

Külső hivatkozások[szerkesztés]