Wigner Fizikai Kutatóközpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wigner Fizikai Kutatóközpont (rövidítve Wigner FK) egy magyar kutatóközpont. [1]

Korábban az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (rövidítve MTA Wigner FK), a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatóközpontja volt. Az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet és az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet összeolvadásával jött létre 2012-ben. Az új Kutatóközpont Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus nevét vette fel. A kutatóközpont két intézete az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet.[2]

Kutatási területek[szerkesztés]

MTA Wigner FK RMI[szerkesztés]

MTA Wigner FK SZFI[szerkesztés]

  • Elméleti szilárdtestfizika (Erősen korrelált rendszerek, Komplex rendszerek, Elektronállapotok szilárdtestekben, Félvezető nanoszerkezetek)
  • Kísérleti szilárdtestfizika (Nem egyensúlyi ötvözetek, Szerkezetkutató Laboratórium, Rádiófrekvenciás spektroszkópia)
  • Komplex folyadékok (Részben rendezett rendszerek, Elektromos gázkisülések, Folyadékszerkezet, Elektrolitikus nanoszerkezetek)
  • Neutronspektroszkópia
  • Alkalmazott és nemlineáris optika (Lézeralkalmazások és optikai méréstechnika, Femtoszekundumos lézerek, Ultragyors, nagy energiájú fény-anyag kölcsönhatások, Kristályfizika, Nanoszerkezetek és alkalmazott spektroszkópia)
  • Kvantumoptika és kvantuminformatika

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]