Wigner Fizikai Kutatóközpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wigner Fizikai Kutatóközpont (rövidítve Wigner FK) egy fizikával foglalkozó, magyar kutatóközpont. [1]

Korábban a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatóhelye volt volt, jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagja. A Wigner FK az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet és az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet összeolvadásával jött létre 2012-ben, és felvette a Nobel-díjas fizikus, Wigner Jenő nevét. A Wigner FK-ban két intézet működik, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet és az Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet.[2]

A Wigner FK története[szerkesztés]

A kutatóközpont elődje az 1950-ben alapított Központi Fizikai Kutatóintézet volt. Az eredetileg két osztállyal megalakuló intézet rövid idő alatt több osztállyal bővült, olyan kutatók vezetése alatt, mint például Simonyi Károly és Jánossy Lajos. Célja az előkészítő bizottság megfogalmazása szerint “a magyar fizikai kutatást eddigi, a többi tudományághoz képest is messze elmaradt állapotából kiemelni, és lehetővé tenni a termékeny tudományos kutatást a fizika minden területén, melyek a tudomány fejlesztése és alkalmazása szempontjából elsősorban fontosak.” A KFKI-ban már kezdetektől igen sokszínű kutatás folyt, és nincs ez másképp ma sem a Wigner FK-ban. Mindig is jellemző volt az eredmények közvetett vagy közvetlen hasznosítása. Nem kizárólag a fizika volt itt jelen, de a különböző műszaki, sőt az élettudományok is helyet kaptak az intézetben. Az egykori KFKI helyén működik ma a Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Energiatudományi Kutatóközpont.

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (MTA Wigner FK) 2012. január 1-től a korábbi MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet és a korábbi MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet egyesülésével jött létre. 2019 szeptember 1-től pedig a Wigner FK az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányítása alatt, és az MTA kiválósági központjaként működik tovább, ma az ELKH egyik legnagyobb, fizikával foglalkozó kutatóintézete. 2013-tól a Kutatóközpont részeként működik a világszínvonalú Wigner Adatközpont is.

Kutatási területek[szerkesztés]

A Wigner Fizikai Kutatóközpontban két intézet működik:

Wigner FK Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet[szerkesztés]

Wigner FK Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet[szerkesztés]

  • Elméleti szilárdtestfizika (Erősen korrelált rendszerek, Komplex rendszerek, Elektronállapotok szilárdtestekben, Félvezető nanoszerkezetek)
  • Kísérleti szilárdtestfizika (Nem egyensúlyi ötvözetek, Szerkezetkutató Laboratórium, Rádiófrekvenciás spektroszkópia)
  • Komplex folyadékok (Részben rendezett rendszerek, Elektromos gázkisülések, Folyadékszerkezet, Elektrolitikus nanoszerkezetek
  • Alkalmazott és nemlineáris optika (Lézeralkalmazások és optikai méréstechnika, Femtoszekundumos lézerek, Ultragyors, nagy energiájú fény-anyag kölcsönhatások, Kristályfizika, Nanoszerkezetek és alkalmazott spektroszkópia)
  • Kvantumoptika és kvantuminformatika

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]