Kétszög

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kétszög
Általános kétszög
Egy gömbön a kétszög két átellenes ponttal és két 180°-os oldallal rendelkezik.
Egy gömbön a kétszög két átellenes ponttal és két 180°-os oldallal rendelkezik.
Élek, csúcsok száma2
Átlók száma0
Szabályos kétszög
SzimmetriacsoportD2, [2], (*2•)
Terület: egységnyi oldalra0
Belső szög

A kétszög kétoldalú, kétcsúcsú sokszög. Szerkesztése az euklideszi síkon elfajult, mivel a két élnek egybe kell esnie, vagy legalább egy élnek ívesnek kell lennie, azonban könnyen illusztrálható elliptikus térben.

A szabályos kétszög két szöge és két oldala egyenlő, Schläfli-szimbóluma {2}. Gömbön két átellenes pontot összekötő két 180°-os körívvel szerkeszthető, ahol gömbkétszöget alkot.

A kétszög a legegyszerűbb másodrangú absztrakt politóp.

A csonkított kétszög (t{2}) a négyzet ({4}). A kétszögből a csúcsai felét eltávolítva (h{2}) képezhető egyszög ({1}).

Euklideszi geometriában[szerkesztés]

A kétszög kétféleképpen is tekinthető euklideszi térben.

Tekinthető elfajultnak, egy szakasz kétszeres lefedésének. Ez akkor jelenik meg, ha a két él távolsága 0, például más politópok elfajult eseteinek definiálásakor: például a tetraéder kétszög alapú antiprizma. A kétszög tekinthető négyzetnek, melyből csúcsai fele váltakozva lettek eltávolítva (h{4}), mivel e négyzet két átellenes csúcsa van összekapcsolva. Négyszögeket tartalmazó magasabb dimenziójú politópok csúcsai váltakozó eltávolításakor általában egy élnek tekintjük e kétszögeket.

Egy másik, végtelen nagy megjelenítés két párhuzamos, a végtelenbe tartó és ott projektíven találkozó vonalból áll, ami a két oldal pozitív távolsága esetén jelenik meg. Ez néhány elfajult politóp, például a végtelenszög-hozoéder esetén jelenik meg, mely a gömbi hozoéder végtelen sok két végtelenben lévő átellenes pontban találkozó kétszögből álló határesete végtelennél.[1] De mivel a kétszögek csúcsai a végtelenben vannak, nem határolják zárt szakaszok, ezt nem tekintik az euklideszi sík lefedésének, noha duálisát, a másodrendű végtelenszögű lefedést (végtelen diéder) igen.

Bármely egyenes oldalakból álló kétszög szabályos, bár elfajult, mivel két oldala egyenlő hosszú, két szöge szintén egyenlő (mindkettő 0°). Így a szabályos kétszög szerkeszthető.[2]

Egyes sokszög-definíciók nem tekintik a kétszöget valódi sokszögnek az euklideszi síkban való elfajultságuk miatt.[3]

Poliéderekben[szerkesztés]

Nem uniform fombikuboktaéder kék téglalap alakú lapokkal, melyek a kockában kétszögekké válnak.

A kétszög mint poliéder lapja elfajult, mivel elfajult sokszög. Azonban néha hasznos a topológiában poliéderek transzformációjában.

Gömbkétszögként[szerkesztés]

A gömbkétszög olyan kétszög, melynek két csúcsa egy gömb két átellenes pontja.[4]

Az ilyen kétszögekből szerkesztett gömbi poliéder a hozoéder.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John H. Conway, Heidi Burgiel, Chaim Goodman-Strass. The Symmetries of Things, 263. o. (2008). ISBN 978-1-56881-220-5 
  2. Eric T. Eekhoff; Constructibility of Regular Polygons Archiválva 2015. július 14-i dátummal a Wayback Machine-ben., Iowa State University. (retrieved 20 December 2015)
  3. Coxeter (1973), Chapter 1, Polygons and Polyhedra, p.4
  4. Coxeter (1973), Chapter 1, Polygons and Polyhedra, pages 4 and 12.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Digon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Digons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kétszög témájú médiaállományokat.