Jüe csing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A zene könyve
Eredeti cím Jüe csing
Ország ókori Kína
Nyelv klasszikus kínai nyelv
SablonWikidataSegítség
Átírási segédlet
Jüe csing
Kínai átírás
Hagyományos kínai 樂經
Egyszerűsített kínai 乐经
Mandarin pinjin Yuè jīng
Wade–Giles Yüeh4-ching1

A Jüe csing, vagyis A zene könyve a Csou-korban létezett konfuciánus szent könyv, a konfuciánus kánon egyik darabja, amely az i. e. 213-ban végrehajtott könyvégetést követően elveszett. Elenyésző részletei más klasszikus kínai művekből ismertek idézetek, hivatkozások formájában.

Története[szerkesztés]

A Jüe csing a konfuciánus értékek szerint rendkívül fontosnak tartott úgynevezett „szertartásosság” (li 禮) gyakorlati megnyilvánulásához elengedhetetlen zene (jüe 樂) kézikönyve, pontosabban a Dalok könyvében szereplő rituális ének, szertartási dalok hagyományos értelmezéseit tartalmazhatta. Akárcsak a konfuciánus kánonban szereplő úgynevezett Öt klasszikus (Vu csing 《五經》) műveit, a hagyomány a Jüe csing összeállítását is magának Konfuciusznak tulajdonítja, és gyakorta a „Hatodik klasszikusnak” (Liu csing 《六經》) is nevezik.

A Csin Si Huang-ti által elrendelt, i. e. 213-as könyvégetés – melynek célja az volt, hogy a Csou-kori konfuciánus hagyományokra hivatkozó arisztokrácia előjogait az első császár eltörölje – végképp megpecsételte a mű sorsát. A Csin-dinasztia bukását követően, a Han-dinasztia első uralkodói minden tőlük telhetőt elkövettek, hogy rekonstruálják a megsemmisült műveket, azonban a Jüe csinget még töredékes formában sem sikerült helyre állítani. A mandzsu, Csing-dinasztia idején élt tudós filológus, Sao Ji-csen (邵懿辰; 1810-1861) arra a feltételezésre jutott, hogy a mű soha nem is létezett. Az ő állításával ellentétben a ma elfogadott általános nézet szerint a Jüe csing valamennyi példánya a könyvégetés során, illetve a Csin-dinasztia bukásakor, a hszienjangi császári palota felgyújtásakor, i. e. 206-ban semmisülhetett meg.

Nagyon kevés, idézetek és hivatkozások formájában fennmaradt részlet ismert belőle, melyeket olyan művek tartalmaznak, mint például a Co csuan, a Csou szertartásai (Csou li 《周禮》) és a Szertartások feljegyzései.

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Classic of Music című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 樂經 című kínai Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.