Ugrás a tartalomhoz

Sze-ma Csien

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sze-ma Csien
Sze-ma Csien (Sima Qian) portréja
Sze-ma Csien portréja
Élete
Születetti. e. 145. vagy i. e. 135.
Lungmen
Elhunyti. e. 86
Kína
Nemzetiségkínai
SzüleiSima Tan
Gyermekei
  • Sima Qian's daughter (Yang Bis wife)
  • Sima Lin
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)történetírás
Alkotói éveiHan-kori Kína
Fontosabb műveiA történetíró feljegyzései (Si csi 史記 / 史记)
A Wikimédia Commons tartalmaz Sze-ma Csien témájú médiaállományokat.


Sze-ma Csien (hagyományos kínai: 司馬遷, egyszerűsített kínai: 司马迁, pinjin: Si-ma/Sima Qian, Longmen, Kr. e. 145 vagy 135Kr. e. 86) kínai történetíró, csillagász és naptárkészítő volt.

A kínai történettudomány atyjaként tisztelik A történetíró feljegyzései (史記 vagy 史记, Shiji / Si-csi) című munkája miatt, amely Kína történetét öleli fel a Sárga Császár ideje és Vu császár közt eltelt több mint két évezredben. A műve mintaként szolgált a későbbi történeti művek összeállítóinak számára, így az első a Huszonnégy történeti mű néven ismert gyűjtemény sorában.

Neveltetése

[szerkesztés]

Sze-ma Csien a mai Hancseng megyében (Sanhszi tartomány) lévő Longmenben született. Apja, Sze-ma Tan i. e. 140. és 110. között Vu császár történetírója volt, akinek feladata az állami és udvari események megörökítése, csillagászati megfigyelés és naptárkészítés volt. Apja hatására tízéves korára Sze-ma Csien már igen olvasott volt. A híres konfuciánus mesterek, Kung Ankuo (孔安國 vagy 孔安国) és Tung Csongsu voltak oktatói. Húszéves korában apja támogatásával körbeutazta az országot és már ekkor anyagot gyűjtött későbbi híres történeti munkájához. Az út célja az volt, hogy utánajárjon ősi legendáknak és meglátogasson olyan emlékhelyeket, mint Ta-jü és Sun királybölcsek nagy tisztelet övezte sírjait. Járt Santungban, Jünnanban, Hopejben, Csecsiangban, Csiangszuban, Csianghsziben és Honanban.

Magyarul

[szerkesztés]
  • Szemelvények a történetíró feljegyzéseiből; ford., jegyz. Tokaji Zsolt, szöveggond., ford. Tőkei Ferenc; Balassi, Bp., 1999 (Kínai-magyar irodalmi gyűjtemény, II/5.)
  • A hunok legkorábbi története. A Shi Ji 110. kötete; ford. Du Yaxiong, Horváth Izabella; Magyar Ház, Bp., 2002

Források

[szerkesztés]
  • Terebess Ázsia Lexikon
  • Sima Qian: A hunok legkorábbi története (A Shi Ji 110. kötete) (Kínaiból magyarra fordította Du Yaxiong és Horváth Izabella, Peking, 1997), Magyar Ház Kiadó, ISBN 963-9335-06-1

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]
Az angol Wikiforrásban további forrásszövegek találhatók Sze-ma Csien témában.