I. e. 86

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as évek

Évek: i. e. 91i. e. 90i. e. 89i. e. 88i. e. 87i. e. 86i. e. 85i. e. 84i. e. 83i. e. 82i. e. 81

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Caius Marius választás nélkül consullá nyilvánítja magát (hetedszer) és Lucius Cornelius Cinnát (másodszor) veszi maga mellé tiszttársául. Az idős Marius 17 nappal később meghal, helyét Lucius Valerius Flaccus veszi át.
  • Flaccus a Lex Valeria de aere alieno törvénnyel elengedi az adósságok háromnegyedét. Az itáliai szövetségesháború után a birtokelkobzások után a föld értéke lecsökkent és hitelválság alakult ki. A törvénnyel azt akarták biztosítani, hogy az adósságok legalább egy része megfizethető legyen.
  • Lucius Marcius Philippus és Marcus Perperna censorok 463 ezer római polgárt számlálnak össze.
  • Flaccust két légióval keletre küldik, hogy a Mithridatész elleni háborúban felváltsa Sullát. A tengeren való átkelésnél viharba keverednek, majd Mithridatész flottája tépázza meg a hajókat. Flaccus Trákia és a Hellészpontosz felé indul, de legatusa, Caius Flavius Fimbria kikezdi a tekintélyét, végül nyíltan fellázad ellene.
  • Sulla öt hónapos ostrom után elfoglalja és kifosztja Athént, a lakosság jelentős részét lemészárolják.
  • Sulla az chaeroneai csatában legyőzi Mithridatész hadvezérét, Arkhelaoszt.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás [szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 86 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.