Ugrás a tartalomhoz

I. e. 87

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as évek

Évek: i. e. 92i. e. 91i. e. 90i. e. 89i. e. 88i. e. 87i. e. 86i. e. 85i. e. 84i. e. 83i. e. 82

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Cornelius Cinnát és Cnaeus Octaviust választják consulnak.
  • Sulla öt légióval átkel Görögországba, hogy kiűzze onnan VI. Mithridatész pontoszi királyt.
  • Sulla távollétében Cinna törvényjavaslatot nyújt be az előző évben elűzöttek (köztük Caius Marius) visszahívásáról és az újonnan polgárjogot nyert itáliaiak egyenjogúságáról. Consultársa, Octavius, valamint a szenátus vehemensen ellenzi tervezetét és a két párt között a Forumon Róma történetének legnagyobb utcai összecsapása zajlik le. Octavius erre hivatkozva (illegálisan) megfosztja Cinnát tisztségétől, római polgárságától és száműzeti a városból. Helyére Lucius Cornelius Merula kerül, mint consul.
  • Cinna összegyűjti vidéki támogatóit, főleg a friss állampolgár itáliaiakat, valamint az afrikai száműzetéséből visszatérő Caius Mariust. Blokád alá veszi Rómát és a külső kerületekben összecsapásokra is sor kerül, egyik ilyen során elesik az Octaviust támogató volt consul, Cnaeus Pompeius Strabo. A szenátus végül kapitulál, Cinna és Marius visszakapja korábbi tisztségeit és bevonulnak Rómába. Marius rabszolgákból álló testőrsége, a Bardyiae vérengzést rendez a politikai ellenfelek között, számos szenátort és Sulla támogatóit meggyilkolják, vagyonukat elkobozzák.
  • Marius választás nélkül consulnak (hetedízben) nyilvánítja magát, Cinnát pedig társául jelöli; azonban 17 nappal később Marius meghal.
  • Sulla eközben ostrom alá veszi Athént és a háború finanszírozására kifosztja Epidaurosz, Olümpia és Delphoi szentélyeit.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • III. Démétriosz szeleukida király visszafoglalja az ország fővárosát, Antiokheiát. Ezután Beroeia mellett összecsap ellenfele, I. Philipposz, valamint arab és pártus szövetségeseinek seregével. Azok beszorítják a táborába, így kénytelen megadni magát. A pártus király (III. Mithridatész?) rangjának megfelelő körülmények között tartja fogságban, de valamilyen betegségbe belehal. Philipposz elfoglalja Antiokheiát, de Damaszkuszt újabb trónkövetelő, XII. Antiokhosz keríti hatalmába.
  • Megkonstruálják az antiküthérai szerkezetet (hozzávetőleges időpont)

Kína[szerkesztés]

  • Meghal Han Vu-ti, a "harcos császár", aki alatt a Han-dinasztia legnagyobb területi kiterjedését érte el a mai Kirgizisztántól Észak-Koreáig, délen pedig Észak-Vietnamig. Utóda legfiatalabb fia, a nyolc éves Csao.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás [szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 87 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.