I. e. 91

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es évek

Évek: i. e. 96i. e. 95i. e. 94i. e. 93i. e. 92i. e. 91i. e. 90i. e. 89i. e. 88i. e. 87i. e. 86

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Marcius Philippust és Sextus Iulius Caesart választják consulnak.
  • Marcus Livius Drusus néptribunus reformokat vezet be, elsősorban a törvényszékekre engedi be ismét a szenátorokat, de hogy elfogadják törvényjavaslatát, ahhoz populista rendeleteket csap hozzá, mint a gabona árának csökkentése, földosztás a szegények számára, vagy polgárjog adása az itáliai szövetségeseknek. A törvényjavaslat vitájakor erőszakos jelentekre kerül sor, Philippus consul erővel próbálja akadályozni Drusust, mire az börtönbe viteti a consult, eközben cliensei a torkánál fogva hurcolják Philippust, akinek elered az orra vére. Philippus később a szenátussal visszavonatja a törvényt. Nem sokkal később Drusust ismeretlen elkövető a házában meggyilkolja.
  • Drusus vidéki támogatói, aki között többségben vannak a polgárjoggal nem rendelkező itáliaiak Rómába vonulnak és polgárjogot követelnek, de elutasítják őket.
  • Nyolc itáliai nép (többek között a marsik, a szamniszok és a lucanusok) fellázad, elkezdődik az itáliai szövetségesháború.

Pártus Birodalom[szerkesztés]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 91 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.