I. e. 92

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es évek

Évek: i. e. 97i. e. 96i. e. 95i. e. 94i. e. 93i. e. 92i. e. 91i. e. 90i. e. 89i. e. 88i. e. 87

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Caius Claudius Pulchert és Marcus Perpernát választják consulnak.
  • Cnaeus Domitius Ahenobarbus és Lucius Licinius Crassus censorok fellépnek a retorikai iskolák ellen, mert úgy vélik, hogy káros hatással vannak a közerkölcsre.
  • Publius Rutilius Rufust, volt consult és Quintus Mucius Scaevola asiai helytartó legatusát bíróság elé állítják sikkasztás miatt. Bár a vádak hamisak, a lovagokból (akik gyűlölték Rufust, mert fellépett az adószedői visszaélések miatt és nagy anyagi veszteséget okozott ezzel a lovagi rendnek) álló bírói testület bűnösnek nyilvánítja és elkobozza vagyonát.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

Születések[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 92 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.