Cnaeus Domitius Ahenobarbus (Kr. e. 96)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cnaeus Domitius Ahenobarbus
(Gnaeus Domitius Ahenobarbus)
Repubblica, cn. domitius aenobabus, aureo, 41 a.c..JPG
Született i. e. 2. század
Róma
Elhunyt i. e. 89
Állampolgársága római
Gyermekei
Szülei Cnaeus Domitius Ahenobarbus
Foglalkozása
  • politikus
  • katona
Tisztség
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cnaeus Domitius Ahenobarbus témájú médiaállományokat.

Cnaeus Domitius Ahenobarbus (Kr. e. 2. századKr. e. 1. század) római politikus, az előkelő, plebeius származású Domitia gens Ahenobarbus-ágához tartozott. Édesapja, szintén Cnaeus, Kr. e. 122-ben consul volt. Fivére, Lucius szintén elérte ezt a rangot.

Kr. e. 104-ben, Caius Marius második consuli évében Cnaeust néptribunussá választották. Amikor a pontifexi collegium nem volt hajlandó a tagjai közé választani elhunyt apja helyére, törvényt szavaztatott meg (lex Domitia), amelynek értelmében a papi testület tagságának megválasztása ezentúl a népgyűlés feladata lett. Hálából a nép megválasztotta pontifex maximusnak, azaz a legfőbb papnak. Tribunatusa alatt és később számos pert indított politikai ellenfelei, így Junius Silanus és Aemilius Scaurus ellen is.

Kr. e. 96-ban Caius Cassius consultársa lett, és a híres szónokkal, Lucius Licinius Crassusszal közösen töltötte be a censori rangot Kr. e. 92-ben. Egyetlen kérdésben értettek egyet, éspedig abban, hogy be kell záratni a latin retorikai iskolákat – egyébiránt sokáig emlegették vitáikat. Ahenobarbus ugyanis a régi, puritán erkölcsiség őre volt, míg Crassus igencsak pompakedvelő és művészetpártoló hírében állott. Crassus egy alkalommal állítólag így jellemezte kollégáját, utalva az Ahenobarbusoknak nevet adó jellegzetes vörös arcszőrzetre: „nem csoda, hogy egy olyan embernek rézből van a szakálla, akinek a szája vas és a szíve ólom”. Cicero szerint nem voltak kiemelkedő szónoki képességei, de elég jól beszélt, hogy rangját megtarthassa.


Elődei:
Cnaeus Cornelius Lentulus
és
Publius Licinius Crassus
Consul
i. e. 96
Kollégája:
Caius Cassius Longinus
SPQR
Utódai:
Lucius Licinius Crassus
és
Quintus Mucius Scaevola Pontifex

Források[szerkesztés]