I. e. 81

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as évek

Évek: i. e. 86i. e. 85i. e. 84i. e. 83i. e. 82i. e. 81i. e. 80i. e. 79i. e. 78i. e. 77i. e. 76

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Cnaeus Cornelius Dolabellát és Marcus Tullius Deculát választják consulnak.
  • Sulla Caius Annius Luscus vezetésével sereget küld Hispania elfoglalására. A két hispaniai provincia mariánus kormányzója, Quintus Sertorius leghűségesebb 3 ezer emberével átkel Mauretaniába, ám a helyiek nem kívánnak belekeveredni a római polgárháborúba és nem fogadják be. Sertorius visszatér Hispaniába, majd ismét Észak-Afrikába, ahol Tingisnél kilikiai kalózokkal szövetkezik.
  • Sulla összeíratja és törvényen kívül helyezteti ellenségeit, akiknek megöléséért jutalom jár: 105 szenátort, 1600 lovagot és mintegy 4700 közembert. Ezenkívül megduplázza a szenátus létszámát, teljesen átalakítja a bíróságokat és számos államigazgatási reformot hoz.
  • Az Africa provinciát ellenőrző mariánus Cnaeus Domitius Ahenobarbus letaszítja a trónról II. Hiempsal numida királyt. Sulla Pompeiust küldi Africába, aki legyőzi és kivégezteti Ahenobarbust, Hiempsal pedig visszakapja koronáját.
  • Sulla október végén megrendezi a görög stílusú ludi Victoriae Sullanae ünnepségsorozatot.
  • A második mithridatészi háborúban Sulla utasítja Lucius Licinius Murenát, hogy ne zaklassa a pontosziakat. Murena ennek ellenére betör pontoszi területre, de VI. Mithridatész király, aki ismeri Róma álláspontját, ezúttal lecsap rá és megfutamítja. Murenát visszahívják, Mithridatésszal pedig békét kötnek. A háború véget ér.
  • Cicero elmondja első (fennmaradt) ügyvédi védőbeszédét, a pro Quinctio-t.

Egyiptom[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 81 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.