History

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(History Channel szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
History
History Logo.svg
Adatok
Indulás USA 1995. január 1.
Magyarország 2010. január
Társaság A&E Networks
Tulajdonos A&E Networks
Felbontás 16:9 (1080i HDTV) (576i SDTV)
Nézettségn. a.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Társadók History 2, A&E, FYI, Military History, Lifetime, Lifetime Movies, Lifetime Real Women, Crime and Investigation Network, Viceland
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
Műholdas vétel
Digi63. programhely
Magyar TelekomSD: 87. HD: 945. programhely
UPC Direct118. programhely
Kábeles vétel
DigiSD: 99. HD: 100. programhely
FlipSD: 945. HD: 87. programhely
Invitel
PR-Telecom108. programhely
Vidanet
Vodafone TVSD: 217 HD: 218. programhely
IPTV
Invitel
Magyar TelekomSD: 87. HD: 945. programhely
Hivatalos oldal

A History egy népszerű televíziócsatorna. Amerikában az A&E Networks üzemelteti. Nevéhez híven fő profilja a történelmi témájú dokumentumfilmek bemutatása, ám az utóbbi időben valóságshow-k is elkezdtek megjelenni itt, amelyet a kritikusok és a csatorna régi rajongói nem néztek jó szemmel. 2017. április 1-e óta vannak a csatornán magyar nyelvű reklámok, kezdetben az Atmedia koordinálta, 2019. január 1. óta az R-time értékesíti a csatorna reklámidejét.

Magyarországon a csatorna hangja Bartucz Attila.

Története[szerkesztés]

1995-ben indult el az USA-ban, The History Channel néven. Történelmi témájú sorozatokat, illetve dokumentumfilmeket sugárzott. Ez így volt egészen 2008-ig, amikor változás következett be: új logót kapott, és ekkoriban kezdtek el felbukkanni a reality show-k is. A „The” és a „Channel” szavakat pedig elhagyták a névből. 2008-ban mutatták be a csatorna nagy felbontású (HD) verzióját is. Amerikában spanyol nyelven is elérhető.

Az idők során a History „beszivárgott” Európába is. Társadói is jelentek meg, pl.: Military History, H2, Lifetime, Crime and Investigation Network stb. Kritikák is érték a csatornát, főleg amiatt, mert elkezdett valóságshow-kat gyártani, illetve vetíteni, melyek nem illenek a csatornára(többek között a neve miatt). Amiatt is támadás érte őket, hogy az új műsorok történelmi háttere megkérdőjelezhető, illetve elhanyagolható. Ezért sokan „áltudományos agymosás”-nak titulálták a History új műsorait. Elsősorban az Ősi idegenek (Ancient Aliens) című sorozatuk kapta ezeknek a kritikáknak a nagy részét. Annak ellenére, hogy portfóliójából és jó hírnevéből alaposan vesztett a megújulás óta a csatorna, még így is a világ legismertebb és leghíresebb történelmi tematikájú televíziócsatornájának számít.

Magyarországon 2010 elején jelent meg a History, sima felbontásban és HD-ben egyaránt, jelenleg a Tarr Kft. kivételével az összes nagyobb kábelszolgáltatónál fogható. A két változat műsora régebben eltérő volt, ma már megegyező. Magyarországon legnagyobb riválisa a Viasat World Viasat History nevű csatornája.

Források[szerkesztés]