History

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(History Channel szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
History
History Logo.svg
Adatok
Indulás USA 1995. január 1.
Magyarország 2010. január
Társaság A&E Networks
Tulajdonos A&E Networks
Felbontás 16:9 (1080i HDTV) (576i SDTV)
Nézettségn. a.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Társadók History 2, A&E, FYI, Military History, Lifetime, Lifetime Movies, Lifetime Real Women, Crime and Investigation Network, Viceland
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
Műholdas vétel
Digi
Magyar Telekom
UPC Direct
Kábeles vétel
Digi
Vodafone TV
IPTV
Magyar Telekom
Hivatalos oldal

A History Channel egy népszerű televíziócsatorna. Amerikában az A&E Networks üzemelteti. Nevéhez híven fő profilja a történelmi témájú dokumentumfilmek bemutatása, ám az utóbbi időben valóságshow-k is elkezdtek megjelenni itt, amelyet a kritikusok és a csatorna régi rajongói nem néztek jó szemmel. 2017. április 1-e óta az Atmedia koordinálta előtte, és 2019. január 1-én az R-time értékesíti a csatorna reklámidejét.

A History Channel hangja Bartucz Attila.

Története[szerkesztés]

1995-ben indult el az USA-ban, The History Channel néven. Történelmi témájú sorozatokat, illetve dokumentumfilmeket sugárzott. Ez így volt egészen 2008-ig, amikor változás következett be: új logót kapott, és ekkoriban kezdtek el felbukkanni a reality show-k is. A "The" és a "Channel" szavakat pedig elhagyták a névből. Vagyis utóbbit nem egészen. Ez a korszak egészen a mai napig tart. 2008-ban mutatták be a csatorna nagy felbontású (HD) verzióját is. Amerikában spanyol nyelven is elérhető.

Az idők során a History "beszivárgott" Európába is. Társadói is jelentek meg, pl.: Military History, H2, Lifetime, Crime and Investigation Network stb. Kritikák is érték a csatornát, főleg amiatt, mert elkezdett valóságshow-kat gyártani, illetve vetíteni, melyek nem illenek a csatornára, sem a neve miatt, sem tartalomban. Amiatt is támadás érte őket, hogy az új műsorok történelmi háttere megkérdőjelezhető, illetve elhanyagolható. Ezért sokan "áltudományos agymosás"-nak titulálták a History új műsorait. Elsősorban az Ősi idegenek (Ancient Aliens) című sorozatuk kapta ezeknek a kritikáknak a nagy részét. Annak ellenére, hogy portfóliójából és jó hírnevéből alaposan vesztett a megújulás óta a csatorna, még így is a világ legismertebb és leghíresebb történelmi tematikájú televíziócsatornájának számít.

Magyarországon is fogható a History, sima felbontásban és HD-ben egyaránt, az összes nagyobb kábelszolgáltatónál. A két változat műsora régebben eltérő volt, ma már megegyező. Magyarországon legnagyobb riválisa a Viasat World Viasat History nevű csatornája.

Források[szerkesztés]