History

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(History Channel szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
History
History Logo.svg
Adatok
Indulás 1995. január 1. (USA)
2010. január (Magyarország)
Tulajdonos A&E Networks
Ország Amerikai Egyesült Államok
Hivatalos oldal

A History Channel egy népszerű televíziócsatorna. Amerikában az A&E Networks üzemelteti. Nevéhez híven fő profilja a történelmi témájú dokumentumfilmek bemutatása, ám az utóbbi időben valóságshow-k is elkezdtek megjelenni itt, amelyet a kritikusok és a csatorna régi rajongói nem néztek jó szemmel. 2017. április 1-e óta az Atmedia koordinálta előtte, és 2019. január 1-én az R-time értékesíti a csatorna reklámidejét.

A History Channel hangja Bartucz Attila.

1995-ben indult el az USA-ban, The History Channel néven. Történelmi témájú sorozatokat, illetve dokumentumfilmeket sugárzott. Ez így volt egészen 2008-ig, amikor változás következett be: új logót kapott, és ekkoriban kezdtek el felbukkanni a reality show-k is. A "The" és a "Channel" szavakat pedig elhagyták a névből. Vagyis utóbbit nem egészen. Ez a korszak egészen a mai napig tart. 2008-ban mutatták be a csatorna nagy felbontású (HD) verzióját is. Amerikában spanyol nyelven is elérhető.

Az idők során a History "beszivárgott" Európába is. Társadói is jelentek meg, pl.: Military History, H2, Lifetime, Crime and Investigation Network stb. Kritikák is érték a csatornát, főleg amiatt, mert elkezdett valóságshow-kat gyártani, illetve vetíteni, melyek nem illenek a csatornára, sem a neve miatt, sem tartalomban. Amiatt is támadás érte őket, hogy az új műsorok történelmi háttere megkérdőjelezhető, illetve elhanyagolható. Ezért sokan "áltudományos agymosás"-nak titulálták a History új műsorait. Elsősorban az Ősi idegenek (Ancient Aliens) című sorozatuk kapta ezeknek a kritikáknak a nagy részét. Annak ellenére, hogy portfóliójából és jó hírnevéből alaposan vesztett a megújulás óta a csatorna, még így is a világ legismertebb és leghíresebb történelmi tematikájú televíziócsatornájának számít.

Magyarországon is fogható a History, sima felbontásban és HD-ben egyaránt, az összes nagyobb kábelszolgáltatónál. A két változat műsora régebben eltérő volt, ma már megegyező. Magyarországon legnagyobb riválisa a Viasat World Viasat History nevű csatornája.

Források[szerkesztés]