Bifóbia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bifóbia idegenkedés, ellenszenv, félelem vagy diszkrimináció a biszexuális személyekkel szemben, ami mind heteroszexuális, mind homoszexuális személyekre jellemző lehet az eltérő életmód és gondolkodás miatt.

A biszexuális személyek is lehetnek homofóbok vagy heterofóbok. A fóbia megjelenésének oka általában a homoszexuálisok/heteroszexuálisok általi megkülönböztetés. A bifóbia nem szükségszerűen zárja ki a homofóbiát vagy heterofóbiát, de vannak olyan előítéletek, amik jellemzően csak a biszexuálisokhoz kapcsolhatók.

Sztereotípiák[szerkesztés]

A biszexualitást érintő sztereotípiák között szerepel a promiszkuitás, a poligámia és a kicsapongó életmód feltételezése. Mindezek mellett sokszor éri vád a biszexuálisokat, hogy szexuális úton terjedő betegségeket (mint az AIDS) hoznak a heteroszexuális, vagy éppen a homoszexuális közösségekbe. A kapcsolódó előítéletek feltételezik, hogy a biszexuális személy bárkivel hajlandó szexuális kapcsolatot létesíteni.

A homofób azt gondolhatja, hogy a biszexuálisok nonkonformisták a nemiséget illetően.

A homoszexuálisok önáltatásnak tarthatják a biszexuális identitást, amivel véleményük szerint a homoszexualitást kívánják leplezni, csak képtelenek elfogadni az „igaz identitásukat”. Néhányuk szerint az emberek vagy homoszexuálisok, vagy heteroszexuálisok (megkérdőjelezik a biszexualitás létezését is).[1]

A negatív hozzáállások egy része valószínűleg abban gyökerezik, hogy a heteroszexuális kapcsolatokra rombolóan hathat, ha az egyik partner biszexuális. Ugyanez a félelem a homoszexuális, vagy leszbikus kapcsolatoknál is fennáll, ahol a leszbikus nő tarthat tőle, a párja elhagyja egy férfiért és fordítva.[2]

A biszexuálisok mindemellett célpontjai lehetnek a homofób és heterofób megnyilvánulásoknak is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dworkin, SH (2001. május). „Treating the bisexual client”. Journal of Clinical Psychology 57 (5), 671–680. o. PMID 11304706.  
  2. Hetero nőkről, kapcsolatokról, aranyszabályról, meg ilyenekről. [2007. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 14.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]