Belorusz Szovjet Szocialista Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Belorusz SZSZK szócikkből átirányítva)
Flag of Byelorussian SSR.svg

A Fehérorosz Szovjet Szocialista Köztársaság (rövidítve Fehérorosz SZSZK) a Szovjetunió 15 tagállamának egyike volt. Az ország 1922-es megalapításánál a négy eredeti alapító tagállam egyik evolt. Ezek az országok a következők voltak: Fehéroroszország, Ukrajna, Kaukázosontúli Köztársaság, és Oroszország. A Szovjet Köztársaság Ukrajnával közösen 1945-ben az ENSZ alapító tagja.

1919. január 1-jén kiáltották ki a Belarusz Szovjet Szocialista köztársaságot a mai Fehéroroszország területén. Több évbe telt azonban, míg meghatározták jogállását. Fehéroroszország azon szovjet tagköztársaságok egyike volt, melyet a Náci Németország a második világháború idején megszállt. A szovjet uralom 1991-ben fejeződött be, s ekkor átnevezték az országot a mai nevére, Fehéroroszországra.

Hivatalos nevei:
belaruszul Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка [БССР] Belaruszkaja Szaveckaja Szacijaliszticsnaja Reszpublika [BSSR],
oroszul Белору́сская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика [БССР] Belorusszkaja Szovetszkaja Szocialisztyicseszkaja Reszpublika [BSSR].

Története[szerkesztés]

Az első világháborúig az ország az Orosz Birodalom része volt. Először 1918. március 25-én kiáltotta ki függetlenségét az ország, ekkor Fehérorosz Népköztársaság lett a neve. Azonban rövid életűnek bizonyult ez a köztársaság, mivel a német kivonulást követően nem sokkal el is foglalták. 1919. január 1-jén megalakították a Fehéroroszok Szovjet Szocialista Köztársaságát. Nem sokkal ezt követően feloszlatták, területét beolvasztották az Oroszországi Szovjet Szövetséges Szocialista Köztársaság területébe, majd később a Litván–Fehérorosz Szovjet Szocialista Köztársaság része lett. Ez is rövid életűnek bizonyult, ennek a lengyel–szovjet háború vetett véget, mikor is a lengyelek elfoglalták. A háború 1921-es befejeződését követően a fehérorosz területeket felosztották Lengyelország, Oroszország és az újjá alakított Fehéroroszok Szovjet Szocialista Köztársasága között. Utóbbi a Szovjetunió egyik alapító tagja lett.

Az ország területén belül 1932 és 1935 között létezett a Lengyel Autonóm Körzet, Dzierzynszczyzna.

1939-ben a Szovjetunió az 1939-es lengyelországi támadás idején annektálta a lengyel irányítás alatt álló Nyugat-Belorussziát, és beolvasztotta az akkori Fehéroroszországba. Ennek egy részét később átadták a Litván SzSzK-nak.

A II. világháború befejezését követően Belorusszia képviseltethette magát az ENSZ Általános Bizottságában, s ezzel az ENSZ egyik alapító tagja lett.

Az 1991-es szovjet puccskísérletet követően a Legfelsőbb Belarusz Szovjet Tanács 1991. augusztus 25-én kikiáltotta a terület függetlenségét. A köztársaság nevét szeptember 29-én Belarusz Köztársaságra változtatták. 1991. december 8-án Oroszországgal és Ukrajnával közösen aláírta a belavezhai szerződést, melynek következtében a Szovjetuniót felváltotta a Független Államok Közössége.

Népessége[szerkesztés]

Az 1959-es szovjet népszámlálás eredményei szerint a következőképp nézett ki a köztársaság lakosságának összetétele.

Nemzetiségek (1959):

Egyéb népcsoportok (1959):

Legnagyobb városai:

Referenciák[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]