Antiokheia (Piszidia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Antiókhia (Piszidia) szócikkből átirányítva)

Ez a szócikk a piszídiai Antiókhiáról szól. Az ókori Szíriában és Kis-Ázsiában legalább 16 település neve volt Antiókhia.

piszídiai Antiókhia
Névváltozatok Antiochia Caesareia, phrügiai/frígiai Antiochia/Antiókhia
Ország Törökország
Elhelyezkedése
Antiokheia (Törökország)
Antiokheia
Antiokheia
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 38° 18′ 22″, k. h. 31° 11′ 21″Koordináták: é. sz. 38° 18′ 22″, k. h. 31° 11′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz piszídiai Antiókhia témájú médiaállományokat.

A piszidíai Antiókhia (görög: Ἀντιόχεια τῆς Πισιδίας, latin: Antiochia Caesareia vagy Antiochia Colonia Caesarea) történelmi város. Romterülete a mai Törökországban, Anatólia szívében, Isparta tartományban található; a város az egykori Phrügia (Frigia) és Piszidia formális határán feküdt. Az ásatások egy színház, termálfürdő, szökőkutak, egy Augustus-templom és egy vízvezeték romjait tárták fel.

Az ásatások azt mutatták, hogy az egykori város környéke már a Kr. e. 3. évezredben lakott terület volt. A hellén korban I. Szeleukosz szeleukida uralkodó mintegy 60 várost alapított és ezek közül 16-ot apjáról, Antiochus-ról (görög: Ἀντίοχος) nevezett el.

Piszídiai Antiókhia a római korban Kis-Ázsia egyik legfontosabb városa volt. Pál apostol missziós útjának egyik állomása volt.[1]

580 körül itt született Geórgiosz Piszidész bizánci költő.

A város a 8. században, a muszlim omajjád hódítások ideje alatt hanyatlásnak indult, majd a 12. században az ottomán-törökök hódításai alatt végleg elpusztult.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Antioch of Pisidia című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.