Tamás apostol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Tamás
Szent Tamás.(Diego Velázquez festménye, 17. század)
Szent Tamás.
(Diego Velázquez festménye, 17. század)
apostol
Születése
1. század
Galilea
Halála
72. december 21.
Mylapore, India
Tisztelete
Egyháza Indiai ortodox egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Ortodox kereszténység
Ókeleti egyházak
Ünnepnapja június 3.
Kopt ortodox egyház
július 3.
Római katolikus egyház
Szír ortodox egyház
október 6.
Ortodox kereszténység
december 21.
Indiai ortodox egyház
Jelképei ujját Krisztus oldalába tevő férfi, lándzsa
Minek/kiknek a védőszentje? India, építészek
Irodalmi munkássága
Fő művei
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Tamás témájú médiaállományokat.

Tamás apostol, a „hitetlen” vagy Szent Tamás († 72. december 21.) a bibliai 12 apostol egyike, aki Jézus föltámadásában nem hívén, ujjait a sebeibe téve győződött meg róla, innen elnevezése: hitetlen Tamás. Neve az arámi Taumá / Tómá-ból ered, ami „ikreket” jelent.

Apokrif evangéliumok szerint Mária mennybemenetelének hírében ugyancsak kételkedett, és jelet kért az Úrtól bizonyságképpen, amit meg is kapott egy, az égből lehulló öv formájában. Innen is eredeztetik „ikrek” elnevezését: „Aki kétszer kételkedett”.

Keleti térítése[szerkesztés]

III. századi apokrif irat a Tamás cselekedetei, ami az apostol későbbi életét meséli el. Ebben pünkösd után megjelent neki az Úr, és Indiába küldte őt.

Nem bizonyított legendák alapján Tamás először a Pártus Birodalomban térített, majd 45 körül érkezett az indopártus uralkodó, IV. Gondofarész (az apokrif iratokban Gondofer) udvarába, ahol meggyógyította a király öccsét, majd segített felújítania a palotáját, mivel a legenda szerint tanult ács volt. Későbbi legendák alapján ezután a király engedélyével sikerrel térített India nyugati partvidékén. A déli Kerala tartomány lakosságát 55 körül Tamás térítette meg a szír-malabár kereszténységre. Téríteni próbált a keleti partvidéken is, de Madrasz környékén vértanúhalált szenvedett. Itt Majlapurban temették el.[1]

A történészek erősen kétségbe vonják, hogy Tamás apostol valaha is járt volna Indiában. [2]

Nyughelye és hagyománya[szerkesztés]

A legenda szerint indiai nyughelye egy hegyen van, amit a Paradicsom vize vesz körül. A hegyen templom áll, annak oltárán ezüst szekrény, előtte örökké égő lámpás. A szekrényben nyugszik Tamás holtteste.

Holttestét 280 körül szír keresztények Szíriába, Edessza (Urfa) városába vitték, és ott temették el. [3]

Szent Tamás talán legismertebb emlékhelye a ceyloni Sri Pada-csúcs, ahova minden évben ezrével járnak a zarándokok. A bevándorolt portugálok hagyománya szerint Tamás, mennybemenetele előtt ott lépett utoljára a Földre.

Attribútumai: öv, mérőléc, és tőr vagy lándzsa, amivel leszúrták.

Szent Tamás ünnepnapja július 3., ami relikviái Szíriából való hazahozatalának napja. Rómában a 9. században december 21-ére tették az ünnepét. 1969-ben annak érdekében, hogy a decemberi ünneplés ne törje meg advent utolsó hetét, visszahelyezték július 3-ára. A keleti egyház július 8-án ünnepli.

Tamás apostol, mint egyházalapító[szerkesztés]

Tamás Indiában végzett apostoli tevékenysége révén a dél-indiai keresztények az úgynevezett szíriai irányzatot követik, aminek két ága alakult ki: a keleti (káldeus) és a nyugati (antiochiai) kereszténység. Az általa alapított egyik legnagyobb mai egyház neve a szír-malabár katolikus egyház.

Szent Tamás, mint védőszent[szerkesztés]

Gerard van Honthorst: Hitetlen Tamás

Szent Tamás apostol az építőmunkások, pallérok, építészek, földmérők, valamint a vakok, továbbá India és Pakisztán keresztényeinek védőszentje.

Neve alatt fennmaradt iratok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Aradi: Indoszkíták 62. o.
  2. Karl Heussi: Az egyháztörténet kézikönyve, 2000, Osiris
  3. Aradi: Indoszkíták 62. o.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]